Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Roman Martiška: ČO BUDE S HLASOM?

Dá sa rozumieť tomu, že fanúšikovia Daniela Lipšica majú radi predčasné otázky, keďže aj on istú činnosť končí predčasne (zdroj Zoro “pomstiteľ” Kollár), ale pýtať sa tri dni po prezidentských voľbách na koniec Hlasu-SD je rýchlosť, na ktorú sa nechytá ani Lipšic. Keď už je téma na stole, pozrime sa na ňu bez nenávisti voči […]
Menej ako 1 min. min.

Dá sa rozumieť tomu, že fanúšikovia Daniela Lipšica majú radi predčasné otázky, keďže aj on istú činnosť končí predčasne (zdroj Zoro “pomstiteľ” Kollár), ale pýtať sa tri dni po prezidentských voľbách na koniec Hlasu-SD je rýchlosť, na ktorú sa nechytá ani Lipšic. Keď už je téma na stole, pozrime sa na ňu bez nenávisti voči súčasnej koalícii!

Áno, Peter Pellegrini bol tvárou strany Hlas, ale pozornejšie oko si muselo všimnúť, že po septembrových voľbách nebol Hlas len jeho. V parlamentných voľbách zaň kandidovalo 150 uchádzačov o post poslanca Národnej rady a za štyri roky fungovania strany má desiatky starostov a predsedu Nitrianskeho kraja. Kto nahradí Pellegriniho na čele strany?

Otázka pre členov samotnej strany, do ktorej nie je nikoho nič. Matúš Šutaj Eštok sa profiluje ako silný politik, Denisa Saková by zasa bola zaujímavou tvárou medzi koaličnými partnermi, Richard Raši síce dokáže kvalitne kontrovať, ale nie je veľmi výraznou tvárou. Znovu, kto bude predsedom hlasu je na členoch strany.

Čo môže verejnosť zaujímať je začiatok huckania Roberta Fica a strany Smer-SSD, aby začali kanibalizovať Hlas. Aký by toto malo význam? Zo septembrových volieb odchádza do paláca zatiaľ len Pellegrini, možno si zoberie niekoho do tímu poradcov, ale momentálne je tu 149 kandidátov pripravených ísť do budúcich parlamentných volieb. Čo môže toľkým osobám Fico sľúbiť? 299 člennú kandidátku nie je možné “postaviť” a áno politika je aj o zabezpečení teplých miest svojim ľuďom, žiaľ, ale je a bude to tak vždy…

Navyše Šutaj Eštok, Saková, Raši, ku ktorým možno pridať ďalších ako napr. Samuel Migaľ, Branislav Becík, Erik Tomáš a Zuzana Dolinková s Tomášom Druckerom z niekdajšej Dobrej voľby, nie sú možno najvýraznejšie osobnosti, ale aké uplatnenie by našli v Smere? Kde sa okrem Fica, Roberta Kaliňáka a Ľuboša Blahu profilujú smerácki vlci okolo Erika Kaliňáka, Richarda Glücka, Igora Melichera, ku ktorým možno priradiť Zuzany Matejičkovú a Plevíkovú. Čo by Smer kanibalizovaním Hlasu získal?

Jedine vnútrostranícku vojnu a de facto stratu možnosti zložiť vládu po budúcich parlamentných voľbách. Rozdiel medzi Smerom a Hlasom je zásadný pre budúci politický boj, pri čom spočíva v oslabení opozície. Smer dokáže presvedčivo odoberať hlasy KDH, ktoré sa začalo extrémne liberalizovať a paktovanie s PS ho pochová, naopak “menej radikálny” Hlas môže presvedčiť úplne iného voliča, ktorý túži dať hlas politikom, ktorí budú sedieť vo vláde.

Už voľby v septembri 2023 priniesli výsledky, v ktorých mal Smer spolu s Hlasom takmer 38%, čo by za určitých podmienok stačilo minimálne na 75 poslancov. Aký pragmatický dôvod má Fico pre kanibalizáciu Hlasu? Najmä ak jediný na koho mal reálne červené súkno pred očami bude prezidentom? A v nasledujúcom období dokáže vysať voličov KDH, teda ak sa Jánovi Baránkovi so stranou Zdravý rozum nepodarí Fica predbehnúť?

Predčasná a fakticky hlúpa otázka!

Roman Martiška

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie