Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozdrvte a rozsypte v záhrade. Slimáky a ulitníky sa budú vašim rastlinám vyhýbať po celú sezónu

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/Masianya(). Slimáky a ulitníky sú letnou nočnou morou záhradkárov a majiteľov pozemkov. V záhrade dokážu napáchať spúšť a neušetria ani jeden list alebo kvet. Ako sa týchto nepríjemných votrelcov účinne zbaviť? Dobrou správou je, že nemusíte minúť veľa peňazí. Ako sa účinne zbaviť slimákov?Foto: shutterstock/Masianya Slimáky, najmä v lete, […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/Masianya().

Slimáky a ulitníky sú letnou nočnou morou záhradkárov a majiteľov pozemkov. V záhrade dokážu napáchať spúšť a neušetria ani jeden list alebo kvet. Ako sa týchto nepríjemných votrelcov účinne zbaviť? Dobrou správou je, že nemusíte minúť veľa peňazí.

Ako sa účinne zbaviť slimákov?
Foto: shutterstock/Masianya

Slimáky, najmä v lete, sú postrachom záhradkárov. Sú skutočnými zabijakmi starostlivo upravených záhonov a starostlivo vysadených kvetov. Dokážu premeniť najkrajšie kríky v záhrade na ohryzanú pustatinu, ako krajinu po nákaze kobyliek. Najhoršou odrodou z pohľadu záhradkárov a majiteľov pozemkov je takzvaný slizniak, slimák bez ulity. Živí sa koreňmi, ale aj stonkami, trávou, listami, odrezkami ovocia a zeleniny, púčikmi a okvetnými lístkami.

Aké škody môžu slimáky napáchať v záhrade?

Robia diery v listoch rastlín, čo vedie k ich oslabeniu a následne ovplyvňuje aj ďalší rast.

Zanechávajú hlien, ktorý pri kontakte s jemným povrchom rastliny môže spôsobiť plesňové infekcie.

Poškodenie kvetných pukov, v dôsledku čoho rastlina nemôže kvitnúť.

Znižujú výnosy tým, že sa živia plodinami, ktoré pestujete.

Slimáky a ulitníky sa zvyčajne živia po daždi a v noci. Ak nechcete ráno vidieť svoju záhradu zničenú, môžete urobiť niekoľko vecí, aby ste ochránili svoje rastliny pred napadnutím. Najbežnejším spôsobom je, samozrejme, ohradenie záhonov, aby sa do nich slimáky a slimáky nedostali. Slimáky a ulitníky nemajú radi drsné povrchy, preto môžete záhony ohradiť napríklad tak, že okolo nich nasypete štrk alebo ostrý piesok.

Slimáky po sebe zanechávajú diery v listoch rastlín.
Foto: shutterstock/Kosobu

Ako sa zbaviť slimákov? Spustošená záhrada bude minulosťou

Niektorí ľudia však radšej siahnu priamo po chemikáliách dostupných v záhradkárskych obchodoch. To je zvyčajne dobré a účinné riešenie, ale má niekoľko podstatných nevýhod. Po prvé, financie. Chemikálie môžu byť často značnou záťažou pre peňaženku. Po druhé, niektoré z nich obsahujú látky, ktoré môžu ovplyvniť stav rastlín a tiež škodiť zvieratám a hmyzu, ktorých existencia v záhrade je prospešná.

Povedzme však, že vyššie uvedené metódy zlyhali, alebo jednoducho chcete vyskúšať ekologickejšie a úspornejšie riešenie, než siahnete po chemikáliách. Existuje niekoľko produktov, ktoré vám pomôžu v boji proti nepríjemným votrelcom. Sú mimoriadne lacné a väčšinu z nich už pravdepodobne máte doma.

Čo odrádza slimáky?

Krieda – dobre známa zo školy a dostupná v každom papiernictve. Jednoducho ju rozdrvte a rozsypte okolo sadeníc.

Škorica – potrebujete len mleté korenie z vrecúška, ktoré dostanete v každom supermarkete za pár eur. Slimáky neznášajú jej intenzívnu vôňu. Do práškovej kriedy môžete pridať mletú škoricu, čím zdvojnásobíte účinnosť tejto domácej metódy na nenásytné mäkkýše

Vaječné škrupiny – rozdrvené škrupiny jednoducho posypete okolo rastlín. Vytvoria prirodzenú bariéru pre týchto nepozvaných hostí.

Kávová usadenina – nabudúce ich nevyhadzujte do smetí, ale použite ich v záhrade. Slimáky nielenže neznášajú vôňu kávy, ale kofeín môže byť pre ne smrteľný. Pre záhradkárov je to dvojnásobne dobrá správa: káva je tiež prirodzeným hnojivom pre rastliny, ktorým dodáva živiny, ako je draslík, horčík a dusík.

Drevný popol – slimáky a ulitníky neznášajú prašné, suché a práškové látky. Drevený popol preto funguje perfektne.

Kávová usadenina je výborná v boji proti slimákom. Nielenže jej vôňu nemajú radi, ale predstavuje aj hnojivo pre rastliny.
Foto: shutterstock/Nor Gal

TIP! Medzi majiteľmi pozemkov je obľúbená aj „pivná pasca“. Na jej prípravu stačí použiť obyčajnú nádobu. Nalejte do nej trochu piva a umiestnite ju do zeme tak, aby jej okraj bol na hranici pôdy. Najlepšie je nechať takto pripravenú pascu cez noc v blízkosti sadeníc. Ráno stačí skontrolovať ich obsah a slimáky, prilákané zápachom, odniesť ďaleko od vašej záhrady a vypustiť ich.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aké kvety nemajú radi slimáky? Zasaďte ich a sledujte, ako škodcovia idú do domu vášho suseda

Teraz je ten najlepší čas zbaviť sa ich zo záhrady. Ak to neurobíte, zožerú všetko

The post Rozdrvte a rozsypte v záhrade. Slimáky a ulitníky sa budú vašim rastlinám vyhýbať po celú sezónu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie