Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozdrvte, zalejte vodou a postriekajte paradajky. Tým ich ochránite pred plesňou. V opačnom prípade všetky zvädnú

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BIRYUKOVA EKATERINA). Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných v domácich záhradách, ale niekedy ich chytia choroby. Sú obzvlášť náchylné na plesňové infekcie, ktoré môžu zničiť aj celú úrodu. Čím by ste mali postrekovať paradajky proti plesniam? Vyskúšajte domáci postrek a zachránite svoju úrodu. Čím by ste mali […]
Menej ako 1 min. min.

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BIRYUKOVA EKATERINA).

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných v domácich záhradách, ale niekedy ich chytia choroby. Sú obzvlášť náchylné na plesňové infekcie, ktoré môžu zničiť aj celú úrodu. Čím by ste mali postrekovať paradajky proti plesniam? Vyskúšajte domáci postrek a zachránite svoju úrodu.

Čím by ste mali postrekovať paradajky proti plesniam?
Foto: shutterstock/BIRYUKOVA EKATERINA

Čím postriekať paradajky pred plesňou? Namiesto chemických postrekov a hnojív sa oplatí vyskúšať domácu metódu. Nielenže je lacnejšia, ale zároveň účinne ochráni vašu zeleninu pred chorobami. Stačí, ak si z kuchyne zoberiete jeden výrobok.

Čo môžete urobiť, aby vaše paradajky neboli choré? Vyberte si odolnejšie odrody a minimalizujete riziko

Pleseň zemiaková sa najčastejšie vyskytuje na paradajkách. Prejavuje sa tmavými škvrnami na listoch, na ktorých sú viditeľné spóry húb. Časom sa rozšíri na stonky a vetvičky, ktoré zhnednú. Pleseň zemiakov vedie k uschnutiu rastliny. Môže sa týkať aj plodov, na ktorých sa objaví biely a časom tmavnúci povlak.

Plesni zemiakovej vyhovuje vysoká vlhkosť vzduchu a teploty medzi 12 až 23 °C.
Foto: shutterstock/pticelov

Choroba najčastejšie postihuje skoré odrody paradajok. Zvyčajne sa objavuje v júli, keď často prší a zelenina je vo vlhkom prostredí, čo uľahčuje rozvoj huby. Existujú však odrody s vyššou odolnosťou voči plesni zemiakovej. Patria k nim Atol, Awizo, Fobos a Promyk. Dá sa zelenina chrániť pred touto chorobou? Čím postriekať paradajky pred plesňou? Našťastie existuje domáci prostriedok na boj proti tomuto problému.

Čím postriekať paradajky pred plesňou? Tu je osvedčený spôsob. Potrebujete jeden prípravok

Domácim trikom proti plesni je príprava postreku z kvasníc. Je ekologický a neškodný pre plodiny, pričom účinne ničí hubové patogény. Stačí rozpustiť 100 g kvasníc v 10 litroch vody. Celú zmes premiešajte, potom ju nalejte do fľaše s rozprašovačom a postriekajte ňou paradajky. Ošetrenie sa vykonáva raz týždenne.

Na boj proti plesni zemiakovej na paradajkách použite kvasnicové hnojivo.
Foto: shutterstock/tanitost

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hniloba paradajok a sivá pleseň môžu zničiť vašu úrodu. Použite tento postrek skôr, ako bude neskoro

Čo robiť, aby boli paradajky veľké? Naše babičky mali metódu. Toto ošetrenie ochráni vaše sadenice

The post Rozdrvte, zalejte vodou a postriekajte paradajky. Tým ich ochránite pred plesňou. V opačnom prípade všetky zvädnú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie