Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozhodnutie Súdného dvora EÚ môže znamenať koniec prevádzky kontroverznej oceliarne

Európsky súdny dvor odkazuje talianskemu súdu, že má v najväčšej európskej oceliarni spoločnsti Ilva v Taliansku zastaviť prevádzku, ak bude naďalej predstavovať vážnu hrozbu pre životné prostredie a ľudské zdravie. Porušovala by tak európske normy pre priemyselné emisie a Chartu základných práv EÚ. Najväčšia európska oceliareň Ilva v Tarante je dlhodobo zapletená do jedného z […]
Menej ako 1 min. min.

Európsky súdny dvor odkazuje talianskemu súdu, že má v najväčšej európskej oceliarni spoločnsti Ilva v Taliansku zastaviť prevádzku, ak bude naďalej predstavovať vážnu hrozbu pre životné prostredie a ľudské zdravie. Porušovala by tak európske normy pre priemyselné emisie a Chartu základných práv EÚ.

Najväčšia európska oceliareň Ilva v Tarante je dlhodobo zapletená do jedného z najhorších prípadov znečistenia v Taliansku. V roku 2012 sa zistilo, že továreň vypúšťa veľké množstvo toxických látok, čo zapríčiňuje vysoký výskyt rakoviny v oblasti.

Taliansky štát vtedy továreň znárodnil, ale povolil jej ďalšiu prevádzku vzhľadom na jej hospodársky význam. Továreň totiž zamestnáva takmer 12 tisíc ľudí.

V septembri 2022 sa prípad Ilva opäť dostal pred súd kvôli žalobe miestneho združenia Genitori Tarantini (Rodičia z Taranta) a 11-ročného chorého dieťaťa, ktoré trpí vzácnou genetickou mutáciou.

Združenie napadlo v roku 2021 výnimky, ktoré umožnili spoločnosti Ilva pokračovať v prevádzke, aj keď nesplnila environmentálne požiadavky. Tieto výnimky mali umožniť modernizáciu závodu, aby sa znížil jeho negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie.

Keďže združenie sa odvolávalo na smernicu EÚ o priemyselných emisiách, súd v Miláne sa snažil objasniť výklad právnych predpisov.

Tento zákon určuje limity a kontroly emisií z priemyselných podnikov, ktoré môžu poškodiť životné prostredie alebo zdravie ľudí. Pravidlá boli zavedené v roku 2010 a nedávno ešte viac sprísnené, aby zahŕňali aj ťažbu, výrobu batérií a chov zvierat. Mnohé mimovládne organizácie však tvrdia, že revízia nezaviedla dostatočnú zodpovednosť pre znečisťovateľov za škodlivé emisie.

Oceliarne nebudú ozeleňovať z plánu obnovy, hrozí prepadnutie 300 miliónov

Minister životného prostredia Tomáš Taraba chce, aby sa firmy čo najrýchlejšie prihlásili do novej náhradnej výzvy o „uvoľnených“ 300 miliónov eur, ktoré nepôjdu košickým oceliarňam. „Sme pod časovým tlakom,“ zdôraznil podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec. 

Súdny dvor EÚ teraz potvrdil, že znečistenie podľa európskeho práva zahŕňa aj poškodenie zdravia a že takéto poškodenie sa musí zohľadniť pri udeľovaní povolení na prevádzku.

Pri udeľovaní a preskúmavaní povolení na prevádzku musia byť podľa súdu posúdené vplyvy na zdravie aj na životné prostredie. Ak prevádzkovateľ poruší podmienky povolenia, musí okamžite prijať opatrenia na nápravu. V prípade závažných nebezpečenstiev musí byť prevádzka závodu pozastavená.

V talianskom prípade sa pri udeľovaní predĺžení prevádzkových povolení a výnimiek doteraz nebrali do úvahy škody na zdraví. Posudzoval sa len jeden typ znečisťujúcich látok.

Tento prípad sa teraz vráti na obchodný súd v Miláne, pretože Súdny dvor EÚ rieši len výklad práva, nie samotný spor.

Problém v oceliarskom priemysle

Súd tiež zdôraznil, že európske právo spája ochranu životného prostredia a ľudského zdravia, čo sú kľúčové ciele Charty základných práv.

O budúcnosti spaľovacích motorov rozhodnú európski ľudovci začiatkom júla

Najsilnejšia frakcia EPP v novom europarlamente chce umožniť predaj nových áut so spaľovacími motormi aj po roku 2035. Ľudovci chcú započítať biopalivá a e-palivá, ktoré sa nevyrábajú z ropy, do klimatických cieľov Únie.

Nemecko a Francúzsko investovali do ekologizácie svojho priemyslu miliardy, no Taliansko má problémy s financovaním týchto zmien. Opatrenia proti závodu v Tarante by ovplyvnili aj ďalšie závody spoločnosti Ilva, čo by mohlo znamenať stratu práce pre tisíce pracovníkov. Taliansky oceliarsky priemysel je po Nemecku druhý najväčší v Európe.

Obmedzenia, ktoré sa vzťahujú na závod v Tarante, by čiastočne ovplyvnili aj ostatné závody Ilva v Taliansku, ktoré sa špecializujú najmä na spracovanie ocele vyrobenej v Tarente. Podľa talianskeho priemyselného združenia Confindustria by celkové náklady na kompenzácie pre štát mohli dosiahnuť až miliardu eur, pričom by sa týkali takmer 25 tisíc pracovníkov.

Budúcnosť spoločnosti Ilva je neistá. Po rôznych zmenách vlastníkov a zásahoch do riadenia, vrátane vstupu štátnej spoločnosti Invitalia do podielu v spoločnosti, stále nie je jasné, ako bude továreň ďalej fungovať. Ak sa nenájde nové riešenie, vláda môže znovu prevziať kontrolu (ako to už urobila v roku 2013) a hľadať nových investorov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie