Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozlejte ho na záhony a vyhráte boj proti plesni zemiakovej na vašich paradajkách

17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Algirdas Gelazius). Pleseň zemiaková na paradajkách je závažné ochorenie, ktoré však môžete zvládnuť domácim postrekom. Pamätajte, že je jednoduchšie jej predchádzať ako ju liečiť. A nikdy nepodceňujte prvé príznaky plesne zemiakovej, pretože čím neskôr zareagujete, tým menšiu šancu máte na záchranu plodov vo vašej záhrade. Pleseň zemiaková na paradajkách […]
Menej ako 1 min. min.

17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Algirdas Gelazius).

Pleseň zemiaková na paradajkách je závažné ochorenie, ktoré však môžete zvládnuť domácim postrekom. Pamätajte, že je jednoduchšie jej predchádzať ako ju liečiť. A nikdy nepodceňujte prvé príznaky plesne zemiakovej, pretože čím neskôr zareagujete, tým menšiu šancu máte na záchranu plodov vo vašej záhrade.

Pleseň zemiaková na paradajkách je jednou z najčastejších chorôb týchto rastlín počas leta. Môžete s ňou však bojovať pomocou domáceho postreku.
Foto: shutterstock/Algirdas Gelazius

Pleseň zemiaková je nebezpečné hubové ochorenie, ktoré rovnako často ako zemiaky napáda aj paradajky. Zelenina je voči nej obzvlášť zraniteľná v období silných dažďov.

Nečakajte, kým sa problém objaví vo vašej záhrade, ale pripravte sa vopred zavedením preventívnych opatrení. Pravidelne vetrajte skleníky a tunely, v ktorých rastie vaše ovocie, a preventívne používajte domáci postrek proti plesni zemiakovej na paradajkách. Zachránite tak svoju úrodu.

Pleseň zemiaková na paradajkách – príznaky, podľa ktorých ju spoznáte

Najcharakteristickejšími príznakmi plesne zemiakov na paradajkách sú samozrejme škvrny, ktoré sa objavujú na listoch, výhonkoch aj plodoch. Spočiatku majú sivú alebo sivozelenú farbu.

Neskôr, ako choroba postupuje, sa zmenia na hnedé alebo úplne čierne. Majú nepravidelný tvar. Ďalším príznakom plesne zemiakovej sú biele zvyšky (mycélium), ktoré často sprevádzajú zmenu farby.

Najcharakteristickejší príznak ochorenia predstavujú škvrny na listoch, výhonkoch a aj plodoch.
Foto: shutterstock/BIRYUKOVA EKATERINA

Boj proti plesni zemiakovej na rajčiakoch. Prevencia je lepšia ako liečba

Najlepším spôsobom boja proti plesni zemiakovej na paradajkách je prevencia. Koniec koncov, už dlho nie je známe, že prevencia je lepšia ako liečba. Ak chcete minimalizovať riziko výskytu tohto problému, môžete vysadiť špecifické odrody paradajok, ktoré sú odolnejšie voči napadnutiu hubami (Antares a Polbig).

Pri zalievaní paradajok by ste nemali kropiť ich listy, pretože vlhkosť podporuje rozvoj hubových ochorení. Zavlažujte ich pri zemi, nie zhora, a snažte sa pravidelne vetrať skleník, v ktorom sa zelenina pestuje.

Ak rastlina ochorie, okamžite odstráňte choré výhonky, listy a plody a potom ich zo záhrady ihneď odstráňte. Zabránite tak šíreniu plesne zemiakovej na ďalšie sadenice. Choré paradajky nepoužívajte na kompostovanie. Namiesto toho ich vložte do uzavretého vreca na odpad.

Použite postrek proti kvasinkám na paradajkách a problém zmizne

Na boj proti plesni zemiakovej môžete použiť hotové prípravky zo záhradkárskych obchodov. Lepšou voľbou sú však prírodné domáce postreky, ktoré si pripravíte sami. Jedným z najlepších je kvasnicový postrek na paradajky, ktorý obsahuje prospešné huby, ktoré vyháňajú škodlivé patogény.

Na jeho prípravu potrebujete 100 gramov čerstvých pekárskych kvasníc. Rozpustite ich v 10 litroch vody, prelejte do fľaše s rozprašovačom a každých 7-8 dní rastliny postriekajte. Aplikácia prípravku by mala potlačiť rozvoj choroby.

Ako používate kvasnice v záhrade? Pomocou nich môžete poraziť pleseň zemiakovú na paradajkách.
Foto: shutterstock/New Africa

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Staré pečivo nevyjde nazmar. Zmäknuté vo vode vyživí plodiny

Polievkovú lyžicu rozpustím vo vode a zalejem paradajky. Žiadna práca a zelenina je lepšia ako od farmára

The post Rozlejte ho na záhony a vyhráte boj proti plesni zemiakovej na vašich paradajkách appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie