Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozpočtová rada znížila odhad deficitu, varuje však pred viacerými rizikami

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť znížila v máji odhadovanú úroveň deficitu verejných financií v tomto roku na necelých 7,4 miliardy eur alebo 5,7 percenta hrubého domáceho produktu. Oproti aprílovej prognóze na úrovni 5,8 percenta  došlo k poklesu očakávaného schodku o 196 miliónov eur, a to najmä vďaka nižšiemu odhadu čerpania bežných výdavkov štátneho rozpočtu. “Pozitívna odchýlka […]
Menej ako 1 min. min.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť znížila v máji odhadovanú úroveň deficitu verejných financií v tomto roku na necelých 7,4 miliardy eur alebo 5,7 percenta hrubého domáceho produktu. Oproti aprílovej prognóze na úrovni 5,8 percenta  došlo k poklesu očakávaného schodku o 196 miliónov eur, a to najmä vďaka nižšiemu odhadu čerpania bežných výdavkov štátneho rozpočtu.

“Pozitívna odchýlka od schváleného rozpočtu predstavuje 0,3 perceta HDP, čo znamená, že riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu je nízke,” konštatovala rada. Na rozdiel od rozpočtovaného medziročného poklesu deficitu však odhaduje nárast schodku verejných financií oproti minulému roku o 0,8 percentuálneho bodu alebo 1,4 miliardy eur.

V porovnaní s aktuálnym odhadom vlády, zverejneným v apríli v Programe stability na roky 2024 až 2027, je úroveň deficitu prognózovaná rozpočtovou radou v súčasnosti nižšia o 0,2 bodu.

“Najvýraznejší pozitívny vplyv na saldo verejnej správy oproti rozpočtu tvorí odhadované nižšie čerpanie bežných výdavkov štátneho rozpočtu. Rozpočtová rada na základe výsledku v roku 2023 a aktuálneho vývoja nepredpokladá nárast výdavkov na úrovne predpokladané v rozpočte,” zhodnotila rada.

Naopak, negatívne riziko pre rozpočet podľa nej predstavujú opatrenia na pomoc s cenami energií, keďže rozpočet sa spoliehal na financovanie cez eurofondy zaúčtované do deficitu v roku 2023. Riziká vidí rada aj v daňových príjmoch, kde možný nižší výnos daní z práce vyplýva z pomalšieho rastu miezd v ekonomike oproti predpokladom rozpočtu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie