Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozprestrite okolo hosty. Bude rásť a kvitnúť a slimáky sa od nej budú držať ďalej

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Razumhelen). Hosty, rastliny s veľkými, nápadnými listami, sú medzi záhradkármi veľmi obľúbené. Nielenže vyzerajú krásne, ale sú aj nenáročné na pestovanie a starostlivosť. Bohužiaľ, ich šťavnaté listy milujú aj slimáky. Dajú sa pred týmito škodcami ochrániť? Ukazuje sa, že áno, a to veľmi jednoduchým spôsobom – prihnojovaním rastlín kuchynskými […]
Menej ako 1 min. min.

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Razumhelen).

Hosty, rastliny s veľkými, nápadnými listami, sú medzi záhradkármi veľmi obľúbené. Nielenže vyzerajú krásne, ale sú aj nenáročné na pestovanie a starostlivosť. Bohužiaľ, ich šťavnaté listy milujú aj slimáky. Dajú sa pred týmito škodcami ochrániť? Ukazuje sa, že áno, a to veľmi jednoduchým spôsobom – prihnojovaním rastlín kuchynskými zvyškami. Pozrite sa, ako na hosty pôsobí kávová usadenina.

Zistite, ako kávová usadenina ovplyvňuje hosty.
Foto: shutterstock/Razumhelen

Čo majú hosty rady?

Hosty, známe aj ako funkie, sú cenené pre svoje krásne, nápadné listy a jemné kvety. Vytvárajú rozľahlé trsy, ktoré rozjasňujú tienisté kúty záhrady. Na výber je množstvo zaujímavých odrôd, ktoré sa líšia tvarom, veľkosťou, štruktúrou a farbou listov. Svet pestrofarebných funkií je veľmi bohatý, ale bez ohľadu na to, pre ktoré druhy a odrody sa rozhodnete, musíte im zabezpečiť správne podmienky, aby zdravo prosperovali.

Čo majú hosty rady? Tu je niekoľko tipov:

Tieň – hoste sa najlepšie darí v úplne alebo čiastočne zatienených častiach záhrady. Ak rastú na slnku, sú náchylné na vznik popálenín na povrchu listov, takže prestávajú vyzerať nápadne;

Úrodná pôda – hosty uprednostňujú pôdu úrodnú a bohatú na humus, preto je vhodné ju pred výsadbou obohatiť kompostom alebo kompostovaným hnojom. Zároveň by mala byť pôda ľahká a priepustná a mala by mať mierne kyslú reakciu (pH 6,0);

Vlhkosť – tieto rastliny majú veľké listy, z ktorých sa voda rýchlo odparuje, preto vyžadujú časté zalievanie. Dbajte na to, aby bola pôda v pestovateľskej oblasti vždy mierne vlhká. Pri zalievaní sa vyhýbajte namáčaniu listov funkií, čo vedie k rozvoju hubových ochorení a vzniku popálenín;

Mulčovanie – rozprestretie vrstvy kôry alebo štrku pod trsy pomáha udržiavať dostatočnú vlhkosť pôdy, čo zlepšuje podmienky rastu hosty.

Tieň, vlhkosť a úrodná pôda – to je všetko, čo hoste stačí na bujný rast.
Foto: pexels/David K

Ako kávová usadenina ovplyvňuje hosty?

Najväčšie a najkrajšie sfarbené listy hosty vytvárajú, ak sa pestujú v úrodnej pôde. Aj v takýchto podmienkach tieto odrody, ktoré sú okrasné nielen vďaka svojim atraktívnym listom, kvitnú veľmi dlho. Na hnojenie pôdy v pestovateľskej oblasti môžete použiť umelé viaczložkové hnojivá alebo sa rozhodnúť pre prírodné živiny. Jedným zo spôsobov hnojenia hostií je prihnojovanie kávovou usadeninou. Sám ju používam počas celej sezóny, pričom zvyšky nesladeného čierneho záparu sypem priamo pod trsy každý druhý deň.

Ako pôsobí kávová usadenina na hostie? Predovšetkým ako prírodné hnojivo poskytuje rastlinám živiny, ktoré potrebujú na bujný rast a kvitnutie. Zároveň mierne okysľujú pôdu, čo hostiám vyhovuje. Ďalšou výhodou, ktorá vyplýva z prihnojovania hostií kávovou usadeninou, je, že odpudzuje slimáky. Každý, kto pestuje hostie, dobre vie, že sú pre týchto škodcov najväčšou pochúťkou. Kávovú usadeninu však neznášajú, pretože hrudky sa im lepia na telo a sťažujú im pohyb. Zvyšky v blízkosti hostií preto tvoria pre slimáky bariéru, ktorú nechcú prekročiť.

Ako sa používa kávová usadenina pod hosty? Suchý zvyšok môžete rozsypať na zem okolo trsu alebo na túto plochu nasypať zvyšky uvareného nápoja bez mlieka a cukru. Takýto odpad je dobré dať aj do kompostu, ktorý sa použije na hnojenie hostií. Niektorí záhradníci používajú aj kávový postrek. Pripravíte ho tak, že 3 polievkové lyžice mletej kávy zalejete 1 litrom vriacej vody a necháte vychladnúť. Po uplynutí tohto času ho preceďte cez sito a potom nalejte do fľaše s rozprašovačom. Týmto prípravkom postriekame listy funkie a pôdu okolo nej, ak spozorujete výskyt slimákov.

Kávová usadenina dodáva hostiám potrebné živiny a zároveň ich chráni pred slimákmi.
Foto: shutterstock/Caterina Trimarchi

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vytvorte toto hnojivo a zalievajte ním hosty. Budú rásť ako huby po daždi. Dokonca aj vaša svokra to schváli

Ktoré rastliny vysádzať do tieňa? Je z čoho vyberať, zoznam druhov je pôsobivý

The post Rozprestrite okolo hosty. Bude rásť a kvitnúť a slimáky sa od nej budú držať ďalej appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie