Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozpustí se lidovci v koalici Spolu? Ztratili pud sebezáchovy a čekají na zázrak, míní Valeš

Lidovci podle Valeše alespoň zatím lákají věřící občany, jenomže ani to dlouho nemusí platit. „Nejspíš jen čekají na zázrak,“ zhodnotil politolog situaci a zmínil jejich další problém. „Liberálnější stranické křídlo, které zastupuje jihomoravský hejtman Jan Grolich nebo ministr životního prostředí Petr Hladík (oba KDU-ČSL), je ochotno slevit ze základních principů,“ doplnil s tím, že to může […]
Menej ako 1 min. min.

Lidovci podle Valeše alespoň zatím lákají věřící občany, jenomže ani to dlouho nemusí platit. „Nejspíš jen čekají na zázrak,“ zhodnotil politolog situaci a zmínil jejich další problém. „Liberálnější stranické křídlo, které zastupuje jihomoravský hejtman Jan Grolich nebo ministr životního prostředí Petr Hladík (oba KDU-ČSL), je ochotno slevit ze základních principů,“ doplnil s tím, že to může konzervativní voliče odlákat jinam.

K TÉMATU: Hamáček po eurovolbách končí v SOCDEM. V dopise straně ostře zaútočil na současné vedení

Mladí lidovci podle Valeše „tlačí stranu do liberálních vod, kde je však plno“. Jako příklad uvedl pohled na otázku stejnopohlavních svazků. „KDU-ČSL ztratila pud sebezáchovy. Zbylo pár lidí, kteří na situaci nahlížejí realisticky, třeba Jan Kasal nebo exministr zahraničí Cyril Svoboda,“ dodal v pořadu Zprávy Plus.

„Po aféře s večírkem v den tragédie na FF UK Jurečka na sjezdu vedení prohlásil, že když za jeho předsednictví nezajistí dva hejtmany a tři europoslance, pak odstoupí. Když pak Svoboda a bývalý předseda Pavel Bělobrádek upozornili, že to není jen o Jurečkovi, ale o celkovém směrování strany a musí se s tím něco dělat, načež Svoboda navrhl obnovit značku KDU-ČSL nebo Spolu sloučit, vedlo to až k návrhu na vyloučení Svobody a Jurečka je stále předsedou,“ dodal odborník.

Působení ministra práce v čele strany zhodnotil i Kulidakis. „Vypadá to, že lidovci vůči Marianu Jurečkovi trpí stockholmským syndromem,“ glosoval. „Zdá se mi neuvěřitelné, že se KDU-ČSL nejdříve prohlásí za sociální svědomí vlády a poté dělá vše pro to, aby bylo co nejčernější,“ nešetřil. „Vše nasvědčuje tomu, že se po více než stoleté tradici lidovci rozplynou v koalici Spolu. Přitom ODS nebo TOP 09 takovou historii nemají,“ pronesl Kulidakis.

Valeš a Kulidakis dále hovořili o situaci v ODS v souvislosti s kauzou Pavla Novotného. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novotného prohřešky jsou image, expert vyslal varování ODS. Ukázal i na chybu Turka v kampani

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie