Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozpustite vo vode a výdatne postriekajte rastliny. Húsenice opustia kŕmne miesto

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena_Gr). Najčastejšími škodcami v záhradách sú húsenice, a nie chrobáky, larvy chrústov, chrústiky, larvy nosánikov, tipule kapustové alebo krtonôžky obyčajné. Títo votrelci sú dokonale prispôsobení na maskovanie sa v bujných trávach, z ktorých útočia na plodiny dozrievajúce na slnku. Ak v záhrade zbadáte niekoľko húseníc, ihneď sa pustite do […]
Menej ako 1 min. min.

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena_Gr).

Najčastejšími škodcami v záhradách sú húsenice, a nie chrobáky, larvy chrústov, chrústiky, larvy nosánikov, tipule kapustové alebo krtonôžky obyčajné. Títo votrelci sú dokonale prispôsobení na maskovanie sa v bujných trávach, z ktorých útočia na plodiny dozrievajúce na slnku. Ak v záhrade zbadáte niekoľko húseníc, ihneď sa pustite do ich vyháňania. Skvele poslúži jednoduchý postrek, ktorý stojí pár drobných, ale dokáže zázraky.

Húsenice požierajú listy a zanechávajú holé kríky.
Foto: shutterstock/Elena_Gr

Čím sa živia húsenice?

Začína to niekoľkými náhodnými dierami na listoch rastlín, ktorých počet sa každým dňom zvyšuje. Časom začnú dobre ošetrované a vyživované plodiny chradnúť alebo vädnúť. Akí škodcovia to v záhrade spôsobujú? Najčastejšími vinníkmi sú húsenice. Jednotlivé húsenice sa môžete pokúsiť odstrániť mechanicky, ale je to málo účinné.

Čo presne sú húsenice? Nie sú ničím iným ako larvami motýľov a moľ. Dospelé formy vo všeobecnosti rastlinám neškodia, živia sa najmä nektárom. Najnebezpečnejšie sú mladé húsenice, ktoré majú hryzacie a žuvacie ústne časti. Pomocou nich konzumujú veľké časti rastlinného tkaniva. Hoci sa živia predovšetkým listami, nepohrdnú aj:

kvetmi,

plodmi,

rastovými špičkami.

Na čo slúži sprej z paliny?

Neohlásený útok húseníc je situácia, ktorej sa obávajú začínajúci aj skúsení záhradníci. Niekedy si votrelcov do záhrady privediete sami. Veľmi často sa pred pozornými očami skrývajú v zákutiach rastlín predávaných v záhradných centrách alebo na blízkych trhoch. Invázia votrelcov môže v priebehu niekoľkých dní spustošiť aj tie najbujnejšie porasty a úplne zničiť niekoľkomesačné alebo dokonca niekoľkoročné úsilie. Neustály prístup k potrave je pre nich nevyhnutný vzhľadom na ich potrebu premeniť sa do ďalšej formy. Ako bojovať proti húseniciam?

Na boj proti húseniciam môžete použiť prírodný roztok z paliny.
Foto: shutterstock/Auhustsinovich

Zástancom ekologickej ochrany rastlín odporúčame úplne prírodný postrek z paliny. Účinne bojuje proti nevítaným škodcom bez toho, aby poškodil životné prostredie alebo okolité plodiny. Ako sa zbaviť húseníc pomocou paliny? Stačí, ak zmiešate 100 g sušenej paliny a jeden liter vriacej vody. V ďalšom kroku necháte nálev vylúhovať celých 24 hodín. Pred prvým použitím zmes zriedite vodou v pomere 1:5 a pokračujete v opatrnom postreku.

Domáca príprava na boj proti húseniciam

Hoci je postrek z paliny veľmi účinný, vo vašej záhrade nemusí fungovať. Alternatívnym riešením je príprava odvaru na báze ½ čajovej lyžičky jedlej sódy, jednej čajovej lyžičky tekutého sivého mydla a jedného litra teplej vody. Po dôkladnom premiešaní ingrediencií ich nechajte úplne vychladnúť.

Prípravok izbovej teploty môžete naliať do fľaše s rozprašovačom a pustiť sa do odpudzovania húseníc. Skúsení záhradníci odporúčajú postrekovať porasty výdatne, najlepšie večer, a medzi jednotlivými aplikáciami dodržať odstup troch dní. Už približne po týždni si všimnete, že je na listoch čoraz menej jamiek, a po ďalších siedmich dňoch sa húsenice zo záhrady úplne odsťahujú.

Invázia votrelcov môže v priebehu niekoľkých dní spustošiť aj tie najbujnejšie porasty.
Foto: shutterstocK/MaCross-Photography

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento zápach húsenice nenávidia. Prevarte a postriekajte rastliny. Hneď sa zo záhrady odsťahujú

Slimáky vo vašej záhrade? Rozsypte okolo rastlín. Žiadny škodca neprežije

The post Rozpustite vo vode a výdatne postriekajte rastliny. Húsenice opustia kŕmne miesto appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie