Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozšírte ju vo svojej záhrade a nebudete ľutovať. Mrkva bude dvakrát väčšia ako u susedov. Aj iná zelenina

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/skorchanov). Mrkva je jednou zo zeleniny, ktorá sa často pestuje v záhrade, a niet divu. Zvládne ju aj záhradkár bez skúseností. Vlastnoručne vypestovaná zelenina však často nedokáže zaujať veľkosťou. Našťastie sa to dá ľahko napraviť. Ako zasiať mrkvu, aby bola veľká, a čo urobiť, aby vyrástla až ku koreňu? […]
3 min.

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/skorchanov).

Mrkva je jednou zo zeleniny, ktorá sa často pestuje v záhrade, a niet divu. Zvládne ju aj záhradkár bez skúseností. Vlastnoručne vypestovaná zelenina však často nedokáže zaujať veľkosťou. Našťastie sa to dá ľahko napraviť. Ako zasiať mrkvu, aby bola veľká, a čo urobiť, aby vyrástla až ku koreňu?

Ako zasiať mrkvu, aby bola veľká, a čo urobiť, aby vyrástla až ku koreňu?
Foto: Pixabay/skorchanov

Mrkvu môžete úspešne pestovať na záhrade, na pozemku aj v debničkách na terase alebo balkóne. Môžete ju pestovať zo sadeníc alebo odrezkov, ale najbezpečnejšie je vysievať mrkvu priamo do zeme. Vyhnete sa tak možnému poškodeniu jemných koreňov sadeníc. Skoré odrody môžete vysievať od marca do konca mája, hoci najbezpečnejšie je to urobiť po „ochladení“, t. j. v druhej polovici mája.

Ako zasiať mrkvu, aby bola veľká? Dávajte pozor, kam ju sadíte

Pred výsevom mrkvy by mal byť záhon dobre vykopaný a zbavený buriny a kameňov. Miesto by malo byť na dobrom slnečnom svetle, prípadne v ľahkom polotieni. Prstom alebo rýľom urobte v pôde plytké ryhy hlboké asi 1 – 2 cm. Vzdialenosť medzi jednotlivými riadkami by mala byť približne 20 – 30 cm. Do drážok postupne umiestnite semená v odstupoch asi 2-3 cm, aby každá rastlina mala dostatok priestoru na vývoj. Po zasiatí semená jemne zasypte zeminou, ale nezhutňujte ju. Zalievajte, ale neprelievajte, aby semená nezhnili.

Mrkvu vysievajte v riadkoch a semená umiestňujte v odstupoch 2-3 cm.
Foto: shutterstock/New Africa

Keď sa objavia prvé listy, nezabudnite záhon preriediť. Keď mrkva dosiahne výšku asi 3 cm, odstráňte najslabšie sadenice, pričom medzi jednotlivými sadenicami nechajte medzeru asi 5 cm. V ďalších týždňoch záhony pozorne sledujte a v prípade potreby najslabšie exempláre opäť odstráňte. Nezabudnite vysádzať alebo siať mrkvu na miesta, kde v predchádzajúcej sezóne rástli plodiny ako petržlen, zeler, červená repa, hrach, fazuľa alebo zemiaky. Namiesto toho ju môžete pokojne vysádzať vedľa cibule, cesnaku, majoránky, ako aj fazule, jahôd a reďkoviek.

Čo sa dá urobiť, aby mrkva zakorenila? Dbajte na hnojenie

Aby sa koreňom mrkvy darilo, je potrebné nielen odstrániť zo záhonu všetky prekážky, napríklad kamene. Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby sa koreňom darilo a samotné rastliny rástli rýchlejšie, je kompost. Najlepšie je použiť už vyzretý domáci kompost priamo z kompostéra. Ako zistíte, kedy je hotový? Zrelý kompost má tmavohnedú farbu, rovnomernú štruktúru a vôňu čerstvej vlhkej zeme. Takýto kompost je dobré rozmiestniť na záhony raz za mesiac.

Aby mrkva lepšie zakorenila, pohnojte ju kompostom.
Foto: pexels.com/Eva Bronzini

Ak nemáte kompostér, nič nie je stratené. Môžete použiť aj jednoduché hnojivá vyrobené z odpadov, ako je kávová a čajová usadenina. Tie budú dobre fungovať tak priamo na zalievanie, ako aj na polievanie záhonov pred výsadbou a počas pestovania. Banánové šupky, alebo skôr banánová kaša, budú zasa skvelým zdrojom draslíka a dusíka. Kompost a zeminu môžete použiť aj na pestovanie petržlenu, zeleru a inej koreňovej zeleniny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zalejte tým mrkvu. Neminiete ani cent a vypestujete viac ako vaši susedia

Ako hlboko zasiať mrkvu? V takejto pôde bude mrkva rásť zdravá, šťavnatá a rovná

The post Rozšírte ju vo svojej záhrade a nebudete ľutovať. Mrkva bude dvakrát väčšia ako u susedov. Aj iná zelenina appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie