Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozsypte toto po dome a pavúky od vás utečú a už sa nevrátia

Pavúky sú našimi nerozlučnými spoločníkmi. Či sa nám to páči alebo nie, pavúkovce obývajú naše prostredie, a preto sa s nimi stretávame nielen v ich prirodzenom prostredí, ale aj v našich domoch a bytoch. V mnohých z nás pavúky vyvolávajú negatívne asociácie, často odpor a dokonca strach. Sú však tieto tvory skutočne škodlivé? A je […]
Menej ako 1 min. min.

Pavúky sú našimi nerozlučnými spoločníkmi. Či sa nám to páči alebo nie, pavúkovce obývajú naše prostredie, a preto sa s nimi stretávame nielen v ich prirodzenom prostredí, ale aj v našich domoch a bytoch.

V mnohých z nás pavúky vyvolávajú negatívne asociácie, často odpor a dokonca strach. Sú však tieto tvory skutočne škodlivé? A je možné sa ich účinne zbaviť?

Pavúk ako spoločník človeka

Pavúky sa najlepšie cítia na tienistých, suchých a teplých miestach, preto sú pre ne naše domy a byty, najmä odľahlé kúty medzi nábytkom, skutočným rajom.

V Poľsku nemáme do činenia s nebezpečnými druhmi pavúkovcov, len niekoľko z nich je jedovatých a náchylných uhryznúť človeka. Bežné druhy žijúce v našich domácnostiach, ako je napríklad chrobák domový, nám nielenže neškodia, ale môžu byť dokonca užitočné, pretože lovia nepríjemný hmyz a záhradných škodcov.

Napriek tomu pohľad na pavúka nie je príjemný a pavučiny, ktoré tieto tvory vytvárajú, určite nepridávajú na kráse miestnosti. Ak teda chceme znížiť populáciu pavúkov v našej domácnosti, oplatí sa vyskúšať jednoduché a lacné spôsoby.

Nezabudnite si doma upratať

Kde začať v boji proti pavúkom? Prvým krokom je… upratovanie. Zamerajme sa najmä na všetky zákutia, rohy a štrbiny. Pavúky sa cítia dobre na prašných a tmavých miestach, takže pravidelným a dôkladným čistením máme šancu výrazne znížiť počet ich pavučín v byte.

Do okien nainštalujte siete proti komárom a často vetrajte miestnosti. Chemikálie používajte len v krajnom prípade. Oveľa lepšie fungujú domáce prostriedky, ktoré využívajú averziu pavúkov voči určitým pachom.

Čo pavúky nemajú rady?

Pavúky sú citlivé na pachy a niektoré pachy ich dráždia. Túto skutočnosť sa oplatí využiť a prinútiť tieto tvory utiecť tam, kde rastie korenie. Pomôžu vám obľúbené bylinky, ako napríklad levanduľa a mäta, ale aj citrusy a… ocot.

Na parapety, balkóny a terasy umiestnite kvetináče s aromatickými bylinkami. Môžeme použiť aj éterické oleje s vôňou citrusov. Difuzér umiestnený v byte rozprašuje príjemnú vôňu, ktorá odpudzuje pavúky. Niekoľko kvapiek esenciálneho oleja môžete tiež rozriediť s vodou a octom a týmto roztokom postriekať povrchy v domácnosti.

Z neobvyklejších spôsobov odpudzovania pavúkov môže pomôcť aj rozsypanie gaštanov a žaluďov po dome.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie