Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusi testujú perspektívne modulárne ochranné systémy Broneplast

. Rusko, 21.máj 2024 (AM) – Mnoho Ruských podnikov sa v súčasnosti zaoberá vývojom a výrobou nepriestrelnej vesty a iných ochranných prostriedkov. Vo svojich výrobkoch používajú ochranné prvky vyrobené zo všetkých moderných materiálov vrátane vysoko pevných polymérov, ako je polyetylén s ultra vysokou molekulovou hmotnosťou. Zástancom tohto prístupu je spoločnosť Broneplast. Zákazníkom ponúka niekoľko nepriestrelných […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 21.máj 2024 (AM) – Mnoho Ruských podnikov sa v súčasnosti zaoberá vývojom a výrobou nepriestrelnej vesty a iných ochranných prostriedkov. Vo svojich výrobkoch používajú ochranné prvky vyrobené zo všetkých moderných materiálov vrátane vysoko pevných polymérov, ako je polyetylén s ultra vysokou molekulovou hmotnosťou. Zástancom tohto prístupu je spoločnosť Broneplast. Zákazníkom ponúka niekoľko nepriestrelných viest s polymérovými prvkami a plný potenciál tohto prístupu demonštruje produkt MSZ.

 

Skúsenosti

Broneplast LLC (Mytišči, Moskovský región) bola založená pred niekoľkými rokmi a spočiatku sa zaoberala vývojom a výrobou osobných ochranných prostriedkov pre civilných zákazníkov. S cieľom odľahčiť dizajn a zlepšiť ergonómiu použila organizácia vo svojom projekte ochranu z polyetylénu s ultra vysokou molekulovou hmotnosťou (UHMWPE). Po začatí špeciálnej operácie na obranu Donbasu začala spoločnosť Broneplast vyvíjať nepriestrelné vesty pre armádu a orgány činné v trestnom konaní. S využitím predchádzajúcich skúseností bolo do výroby privedených niekoľko rôznych produktov. Najväčší záujem je o modulárny ochranný systém MSZ, čo je kompozitný balistický materiál s ďalšími prostriedkami a možnosťou výberu úrovne ochrany. Zadný pohľad Podľa známych údajov je prvá verzia MSZ sériovo vyrábaná a dodávaná zákazníkom. Zároveň sa nazbieralo určité množstvo skúseností, ktoré sa teraz využívajú na vylepšenie pôvodného produktu.

 

 

O týchto prácach nedávno hovoril v rozhovore pre agentúru RT, zverejnenom 7. apríla, riaditeľ vývoja spoločnosti Dmitrij Peskov. Broneplast podľa D. Peskova teraz dokončuje vývoj produktu MSZ-2. Pôjde o balistickú súpravu v podobe antifragmentačného systému. Nový produkt vzniká na základe existujúceho a zachováva základné technické a dispozičné riešenia. Projekt zároveň zabezpečuje zlepšenie ergonómie a ďalších funkcií. Okrem toho boli predstavené nové nosiče plátov, ktoré sú kompatibilné s inými modernými balistickými vestami. Vďaka tomu je možné produkty od Broneplast kombinovať so štandardnými vestami 6B43 z výbavy Ratnik atď. Dokončenie modernizácie MSZ trvá len niekoľko mesiacov. Už toto leto plánuje developerská spoločnosť spustiť sériovú výrobu aktualizovaného systému. Je pravdepodobné, že nové produkty sa k používateľom dostanú čoskoro a potom sa objavia prvé hodnotenia.

 

Modul na ochranu krku

 

Modulárny systém Produkt

MSZ od Broneplastu je vlastne nosič so sadou prídavných modulov inštalovaných v súlade s prianiami a potrebami užívateľa. Každý modul pokrýva ďalšiu časť tela a zvyšuje celkovú ochrannú plochu. Kompletná sada MSZ obsahuje sedem modulov na rôzne účely. V základnej konfigurácii je MSZ vybavený ochrannými prvkami UHMWPE s celkovou plochou (v kompletnej zostave) 1 m2. To poskytuje ochranu iba pred fragmentmi. Predné a zadné výstupky, ako aj bočnú ochranu je možné doplniť platňami s nepriestrelnou ochranou úrovní od Br2 po Br5. Maximálna plocha takejto ochrany je 0,5 m2. V plnej výbave chráni MSZ krk a trup, ako aj hornú časť rúk a nôh.

 

D. Peskov v nedávnom rozhovore opísal návrh ochranných prvkov. Na dosiahnutie úrovne ochrany Br4 sa teda používa balík UHMWPE a keramických dosiek. Keramika unesie prvý zásah, zníži energiu strely a deformuje ju, zatiaľ čo polyetylén zadrží úlomky a časť ich energie pohltí. Antifragmentačná ochrana zahŕňa iba bloky UHMWPE požadovaného tvaru, veľkosti a hrúbky.

 

Moduly krku a ramien, pohľad zozadu

 

Modulárny ochranný systém s prvkami vyrobenými z polyetylénu s ultra výšokou molekulovou hmotnosťou váži cca. 12 kg. Pri inštalácii dodatočných nepriestrelných ochranných plechov sa hmotnosť výrobku zvyšuje na 18 kg. Zároveň z hľadiska hmotnosti nie je MSZ prinajmenšom horší ako iné výrobky s podobnou úrovňou ochrany.

 

Základom systému je vesta s modulom ochrany hrudníka. Má tradičný dizajn s predným bezpečnostným vreckom a nastaviteľnými ramennými popruhmi. Bočná časť vesty má zvýšenú výšku a plochu. Vesta môže byť vybavená ako antifragmentačnými vložkami z UHMWPE, tak plátmi iného dizajnu. Vesta je vybavená popruhmi systému MOLLE na pripevnenie vreciek a ďalšieho vybavenia. Vesta môže byť navrchu doplnená o modul na ochranu krku. Vďaka svojmu špeciálnemu tvaru pokrýva tento výrobok krk, časť ramien, kľúčne kosti a lopatky. Krčný modul je vyrobený na báze UHMWPE prvkov, vďaka čomu zostáva flexibilný a pohodlný na nosenie. K hornej časti vesty je tiež pripevnený modul na ochranu ramien – dve ramenné vypchávky, ktoré zakrývajú ruky používateľa takmer po lakte. Dizajnom a úrovňou ochrany sú podobné krčným modulom.

 

Pancier a modul na ochranu krku (zastrčený pod popruhmi)

 

Na spodnej prednej časti vesty je zavesený modul na ochranu brucha s možnosťou použitia plátov až do úrovne Br5. Súprava obsahuje tzv. pancierový pás – pásový modul so zadnou a bočnou bedrovou ochranou, ako aj zapínaním na ďalšie prvky. Na páse sú zavesené moduly na ochranu slabín, ochranu bedier a zadný spodný prvok. Všetky poskytujú ochranu pred úlomkami a poskytujú požadovanú úroveň pohodlia. Rozsah dodávky si určuje zákazník. V prípade potreby si môže zakúpiť ďalšie moduly a ochranné prvky, ktoré neboli predtým objednané. Pri výrobe vesty (nosiča) je použitá látka troch farieb podľa vlastného výberu. Uvádza sa, že počas prebiehajúcej modernizácie dochádza k optimalizácii návrhu systému MSZ. Ovplyvnené sú teda bezpečnostné prvky. Používajú sa aktualizované vložky UHMWPE, vďaka ktorým je hmotnosť systému znížená na 10 kg pri zachovaní rovnakej úrovne ochrany. Boli prijaté aj opatrenia na zabezpečenie kompatibility modulov MSZ-2 s inými modernými domácimi panciermi.

 

Perspektívy rozvoja

V súčasnosti je ruská armáda vyzbrojená niekoľkými typmi nepriestrelnej vesty. Vojaci používajú ako moderné výrobky z vybavenia “Ratnik”, tak aj staršie , ktoré sú stále k dispozícii. Okrem toho jednotky a divízie dostávajú vývoj od súkromných spoločností prostredníctvom neoficiálnych kanálov.

 

Pásový modul s ochranou stehien

 

Výrobcovia vesty a iných ochranných pomôcok kopírujú známe a overené riešenia a ponúkajú aj nové nápady rôzneho druhu. Realizujú sa rôzne varianty architektúry viest a na nich založené ochranné systémy, navrhujú sa rôzne prvky z rôznych materiálov a pod.. Modulárny ochranný systém MSZ-1/2 od firmy Broneplast ukazuje, ako sa dajú využiť rôzne riešenia a prístupy v jeden projekt. Myšlienka modulárnej architektúry s pridaním ďalších prvkov k základnej veste nie je nová a je dobre známa. Keramická ochrana sa teraz stala jedným z priemyselných štandardov a tiež UHMWPE sa stáva čoraz rozšírenejším materiálom používaným v tomto segmente.

 

Vo všeobecnosti hovoríme o veľmi zdarilom produkte vo svojej triede, ktorý spĺňa požiadavky. Prvá verzia MSZ bola testovaná a potvrdila svoje konštrukčné vlastnosti. Teraz bol tento systém modernizovaný s ohľadom na zlepšenie ergonómie pri zachovaní základných charakteristík na rovnakej úrovni. V súčasnosti prebieha testovanie a v blízkej budúcnosti by sa mal dostať do sériovej výroby. Spoločnosť Broneplast vysoko hodnotí svoj vývoj a tiež verí, že ich čaká veľká budúcnosť. Okrem toho spoločnosť počíta s ďalším vývojom a distribúciou polymérových bezpečnostných vyrobkov. Podľa riaditeľa vývoja spoločnosti sa tak v priebehu nasledujúcich 10 rokov UHMWPE ochrana stane štandardom v oblasti nepriestrelnej vesty. Je jasné, že spoločnosť sa bude snažiť zapojiť do týchto procesov a pomôcť armáde s prezbrojením. Čas ukáže, aký úspech dosiahne.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Rusi testujú perspektívne modulárne ochranné systémy Broneplast appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie