Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusi zadržali francúzskeho vedca, zbieral vraj vojenské informácie

Ruské úrady zadržali v Moskve francúzskeho odborníka na medzinárodné vzťahy kvôli podozreniu, že zhromažďoval informácie o ruských vojenských aktivitách. Laurent Vinatier je poradcom švajčiarskej neziskovej organizácie Centrum pre humanitárny dialóg. Informovali o tom dnes tlačové agentúry. Ruská federálna kriminálna ústredňa začala vyšetrovanie kvôli tomu, že sa Francúz nezaregistroval u ruských úradov ako takzvaný zahraničný agent. […]
Menej ako 1 min. min.

Ruské úrady zadržali v Moskve francúzskeho odborníka na medzinárodné vzťahy kvôli podozreniu, že zhromažďoval informácie o ruských vojenských aktivitách. Laurent Vinatier je poradcom švajčiarskej neziskovej organizácie Centrum pre humanitárny dialóg. Informovali o tom dnes tlačové agentúry.

Ruská federálna kriminálna ústredňa začala vyšetrovanie kvôli tomu, že sa Francúz nezaregistroval u ruských úradov ako takzvaný zahraničný agent. Za to v Rusku podľa serveru Meduza hrozí v prípade usvedčenia až päť rokov väzenia.

Snažia sa o prepustenie

Vyšetrovatelia v obdobných prípadoch zvyčajne žiadajú súd o uvalenie väzby.

Ruská štátna agentúra TASS napísala, že zadržaným je tento rok 48-ročný spolupracovník švajčiarskeho Centra pre humanitárny dialóg. Tento inštitút na svojej internetovej stránke uvádza, že jeho poslaním je pomáhať predchádzať vzniku ozbrojených konfliktov, zmierňovať ich dopady a tieto konflikty riešiť.

Centrum podľa agentúry Reuters potvrdilo, že Vinatier je jedným z jeho poradcov. “Snažíme sa získať ďalšie podrobnosti o okolnostiach a zabezpečiť Laurentovo prepustenie,” oznámila nezisková organizácia.

TASS uviedol, že Vinatier sa od udalostí na Ukrajine zo zimy 2014 zaoberá euroázijskou problematikou, predtým sa venoval konfliktu v Čečensku. Dnes ho zadržali v jednej z moskovských kaviarní.

Francúzsky občan podľa ruských vyšetrovateľov opakovane navštevoval Rusko, vrátane Moskvy, kde sa stretával s ruskými občanmi.

Zahraničný agent

Ale po niekoľko rokov sa vyhýbal povinnosti, stanovenej ruskými zákonmi, zaregistrovať sa u úradov ako “zahraničný agent”. Okrem toho zbieral informácie, ktoré “by mohli byť použité proti bezpečnosti štátu”, napísala štátna agentúra TASS a dodala, že zadržaný bude v najbližšom čase obvinený.

Z podobného dôvodu čelí uväzneniu v Rusku novinárka Alsu Kurmaševová, ktorá má ruské aj americké občianstvo a bydlisko v Prahe, kde pracuje pre rozhlasovú stanicu Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda, financovanú Spojenými štátmi. Ruské úrady ju zadržali a obvinili, pretože počas návštevy príbuzných v ruskom Tatárstane sa nezaregistrovala na úradoch ako “zahraničná agentka”.

Termín “zahraničný agent” či “zahraničná agentka”, ktorý má z čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext, je určený pre subjekty so zahraničnou podporou; jeho nositeľ je v ruských podmienkach vystavený zvýšenej štátnej kontrole a byrokratickým komplikáciám.

Agentúra DPA pripomína, že vzťahy medzi Ruskom a Francúzskom sú veľmi napäté. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa snaží organizovať európsky odpor proti ruskej invázii na Ukrajinu a nevylučuje ani možnosť vyslania francúzskych vojenských inštruktorov do krajiny, ktorú ruská armáda napadla vo februári 2022.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie