Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 percenta. Informujeme o […]
Menej ako 1 min. min.

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 percenta. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters.

Centrálna banka oznámila, že kľúčovú úrokovú sadzbu ponecháva na úrovni 16 percent. Rozhodnutie banky bolo v súlade s očakávaniami ekonómov oslovených agentúrou Reuters, ktorí vychádzali z pretrvávajúcej vysokej inflácie ťahanej pokračujúcim dopytom spotrebiteľov a nedostatkom ľudí na trhu práce.

Návrat k inflačnému cieľu

Banka však zároveň oznámila, že v tomto roku počíta s vyššou infláciou, než predpokladala v predchádzajúcom období. Pôvodne očakávala, že v roku 2024 sa bude miera inflácie pohybovať v rozmedzí od štyri do 4,5 percenta, teraz predpokladá, že to bude od 4,3 do 4,8 percenta.

“V dôsledku vysokého domáceho dopytu sa bude inflácia vracať k inflačnému cieľu o niečo pomalšie, než sme predpokladali vo februári,” uviedla banka v oficiálnom oznámení po rozhodnutí o úrokových sadzbách.

Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú

V minulom roku dosiahla miera inflácie v Rusku 7,4 percenta a v roku 2022, keď Rusko napadlo Ukrajinu, vyskočila na 11,9 percenta. Ekonómovia predpokladajú, že výrazne nad inflačným cieľom stanoveným centrálnou bankou na štyri percentá zotrvá aj v tomto roku.

Hopodársky rast

Na druhej strane, ruská centrálna banka výrazne zlepšila vyhliadky hospodárskeho rastu. Pôvodne počítala tento rok s rastom ekonomiky v rozmedzí od jedného do dvoch percent, teraz očakáva, že rast dosiahne od 2,5 do 3,5 percenta.

K zlepšeniu prognózy v oblasti vývoja ekonomiky pristúpila banka po tom, ako odhad rastu v tomto roku zlepšilo ruské ministerstvo hospodárstva. To v utorok uviedlo, že v tomto roku počíta s rastom ekonomiky o 2,8 percenta. V pôvodnom odhade udávalo tohtoročný rast na úrovni 2,3 percenta.

Banka v piatok upravila aj prognózu hlavnej úrokovej sadzby na tento rok. Odhaduje, že kľúčová úroková sadzba dosiahne v roku 2024 v priemere 15 až 16 percent, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze uvádzala 13,5 až 15,5 percenta. Nasledujúce zasadnutie ruskej centrálnej banky, na ktorom sa bude rozhodovať aj o úrokových sadzbách, sa uskutoční 7. júna.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie