Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruská ekonomika silne rastie aj napriek sankciám

Napriek sankciám západných krajín kvôli konfliktu na Ukrajine, Svetová banka povýšila ruskú ekonomiku do kategórie s najvyšším príjmom, čo je oproti minulému roku zlepšenie – uvádza The Economic Times. Svetová banka každoročne v júli aktualizuje klasifikáciu krajín na základe hrubého národného dôchodku (HND) na obyvateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Miery HND sú vyjadrené v amerických […]
Menej ako 1 min. min.

Napriek sankciám západných krajín kvôli konfliktu na Ukrajine, Svetová banka povýšila ruskú ekonomiku do kategórie s najvyšším príjmom, čo je oproti minulému roku zlepšenie – uvádza The Economic Times.

Svetová banka každoročne v júli aktualizuje klasifikáciu krajín na základe hrubého národného dôchodku (HND) na obyvateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Miery HND sú vyjadrené v amerických dolároch pomocou konverzných faktorov odvodených podľa Atlasovej metódy.

Vladimir Putin na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade poukázal na to, že ruská ekonomika napriek prísnym medzinárodným sankciám rastie. Zdôraznil rozširovanie ekonomických väzieb s Afrikou, Blízkym východom a Áziou, čím sa snaží prilákať investorov.

Kľúčový faktor

Profesor Alexander Dynkin , slávny ruský ekonóm, poukázal na to, že žiadna ekonomika na svete, dokonca ani tá čínska, nemôže odolať druhu finančnej a ekonomickej agresie namierenej proti Rusku.

Zdôraznil, že Rusko je sebestačné vďaka energetickým zdrojom, surovinám a potravinám, ako aj vysokej úrovni aplikácie vedy a národného inovačného systému.

Podľa Svetovej banky bol v roku 2023 kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim ekonomickú aktivitu v Rusku veľký nárast vojenskej aktivity. K rastu prispelo aj oživenie obchodu (+6,8 %), finančného sektora (+8,7 %) a stavebníctva (+6,6 %). To malo za následok nárast reálneho (3,6 %) a nominálneho (10,9 %) HDP.

Biznis je biznis

Už predtým Andrej Kelin , ruský veľvyslanec vo Veľkej Británii, uviedol, že sankcie proti Rusku sa neukázali ako úspešné – uvádza Sky News.

Kelin uviedol, že cieľom sankcií bolo zhoršenie kvality života ruských občanov s úmyslom iniciovať vzburu proti Vladimirovi Putinovi, poškodiť ruskú ekonomiku a zvrhnúť ruské politické vedenie. Dva roky po začiatku konfliktu na Ukrajine v roku 2022 je Európa stále závislá od Ruska, pokiaľ ide o približne 15 % svojho plynu a od roku 2022 dodala Rusku až 10 miliárd eur.

Zatiaľ čo britské spoločnosti sa naďalej podieľajú na udržiavaní toku ruského plynu poukazovaním na nedostatky a neefektívnosť systému sankcií, Kremeľ dostáva obrovské príjmy. Ruský veľvyslanec takúto spoluprácu opísal slovami: „Biznis je biznis“.

Príspevok Ruská ekonomika silne rastie aj napriek sankciám je zobrazený ako prvý na tvotv.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie