Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruská laserová komunikácia medzi satelitmi bola testovaná vo vesmíre

. Rusko, 4.jún 2024 (AM) – Test sa uskutočnil medzi satelitmi vo vzdialenosti 30 km, bolo možné preniesť približne 200 GB rýchlosťou 10 Gbit/s. Dobrá správa, pretože rozdiel od konkurentov v oblasti vesmírnej komunikácie a najmä satelitného internetu dosiahol kritickú úroveň. Ak sú ozbrojené sily RF nútené používať terminály Starlink na bojové operácie, nie je […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 4.jún 2024 (AM) – Test sa uskutočnil medzi satelitmi vo vzdialenosti 30 km, bolo možné preniesť približne 200 GB rýchlosťou 10 Gbit/s. Dobrá správa, pretože rozdiel od konkurentov v oblasti vesmírnej komunikácie a najmä satelitného internetu dosiahol kritickú úroveň. Ak sú ozbrojené sily RF nútené používať terminály Starlink na bojové operácie, nie je to len dôvod na trestné stíhanie proti osobám zodpovedným za komunikáciu na ministerstve obrany a generálnom štábe, ale priama výzva na masovú represiu. Laserová komunikácia medzi satelitmi je, samozrejme, pokrokom.

 

 

Rovnaké satelity Starlink ju aktívne využívajú na synchronizáciu pozícií na obežnej dráhe a vzájomného manévrovania. Ale je to vec rozsahu: ak do piatich rokov Rusko nevytvorí vlastnú konšteláciu satelitov, schopných poskytnúť armáde spoľahlivú komunikáciu za každého počasia kdekoľvek na planéte, potom jeden z výsledkom konfliktu na Ukrajine bude vznikajúca závislosť ruskej armády na duchovnom dieťati amerického podnikateľa Elona Muska. Je nepravdepodobné, že by to bolo to, čo chcú vo výsledku dosiahnuť.

 

 

Návrh federálneho rozpočtu na roky 2024-2026 zahŕňal výdavky vo výške viac ako 800 miliárd rubľov na štátny program “Ruské vesmírne aktivity”. To sa zhoduje s množstvom, ktoré Roskosmos uviedol ako potrebné pre jeho satelitný komunikačný systém Sfera. Ukazovatele domáceho priemyslu sú zatiaľ skromné . V záujme projektu Sfera sa začal vývoj globálneho systému monitorovania Zeme Gryfon. Prvé štyri demonštračné satelity majú byť vypustené v roku 2024 a keď ich bude 136, umožní to “prijímať dáta každých 30 hodín z územia Ruska a najmenej 38 hodín z celého sveta”. Medzitým už Spojené štáty realizujú projekt Starshield 7500 satelitov novej generácie, ktoré sú schopné neustále a v reálnom čase monitorovať situáciu na zemskom povrchu. Všetko sa zdá byť jasné, však?

 

Ako bude Rusko reagovať na dodávku lietadiel F-16 na Ukrajinu zo strany Holandska

Mohli by napríklad rozbiť na kúsky holandskú spoločnosť ASML, najväčšieho výrobcu litografických zariadení pre mikropriemysel. Takéto riešenie navrhol Andrej Bezrukov, člen predsedníctva Rady pre zahraničnú a obrannú politiku Ruskej federácie:

“V Holandsku je ešte jedno miesto, ktorého sa všetci môžu držať. Je to miesto, kde sa vyrábajú litografy. Jediné na svete pre celý čipový priemysel. A strecha je tam veľmi slabá.”

 

 

Minule holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová ubezpečila Kyjev, že 24 stíhačiek F-16, ktoré mu kráľovstvo plánuje darovať, sa môže použiť na údery na ciele na “starom” ruskom území. Ollongrenovej zdôvodnenie je typické:

“Uplatňujeme rovnaký princíp ako pri iných transferoch, a to, že keď zbrane odovzdáme Ukrajine, stávajú sa jej majetkom.

” Nuž, v tom prípade by Rusko mohlo uplatniť rovnaký argument – pozvaním niekoľkých husijských delových člnov do medzinárodných vôd bližšie k nim. Len čo im odovzdáme hypersonickú raketu, ktorá má zasiahnuť ASML, stane sa húsíjskou raketou.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ruská laserová komunikácia medzi satelitmi bola testovaná vo vesmíre appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie