Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruská tichá ostreľovacia puška VSK-94

. Rusko, 13. jún 2024 (AM) – Vojenský snajperský komplex (VSK) 94 je ľahký, kompaktný a tichý. Tento vynález remeselníkov v Tule ocenili jednotky ministerstva vnútra, ministerstva spravodlivosti, národnej gardy a ďalších orgánov činných v trestnom konaní Ruskej federácie. Prvý prototyp VSK-94 sa objavil koncom 80. rokov XX storočia, ale puška je stále relevantná a […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 13. jún 2024 (AM) – Vojenský snajperský komplex (VSK) 94 je ľahký, kompaktný a tichý. Tento vynález remeselníkov v Tule ocenili jednotky ministerstva vnútra, ministerstva spravodlivosti, národnej gardy a ďalších orgánov činných v trestnom konaní Ruskej federácie. Prvý prototyp VSK-94 sa objavil koncom 80. rokov XX storočia, ale puška je stále relevantná a je v prevádzke so špeciálnymi silami susedných krajín. Jej vysoká účinnosť bola preukázaná v rámci nepriateľských akcií na území Čečenska, Južného Osetska a Sýrie.

 

 

Nenáročná a relatívne lacná ostreľovacia karabína komorovaná pre náboj 9×39 mm bola vyvinutá na základe malej útočnej pušky 9A-91. Vybavená optickým zameriavačom a drevenou pažbou bola prvýkrát predstavená v roku 1992. VSK-94 však vstúpila do sériovej výroby až o pár rokov neskôr. Do tejto doby sa neodnímateľná pažba začala vyrábať z plastu a bolo tiež možné nainštalovať kolimátor a nočné zameriavače. Na projekte pracovali Vasily Grjazev a Vladimir Kulicky.

 

 

Tento systém bol koncipovaný ako lacnejšia alternatíva k puške VSS Vintorez. Oba používajú rovnaké podzvukové náboje a majú podobné technické vlastnosti. V dôsledku toho sa však stal používanejším ako jeho predchodca pri vnútorných jednotkách, OMON, Federálnej väzenskej službe a ďalších orgánov činných v trestnom konaní. Vintorez, ťažšie ovládateľný a drahý na výrobu, bol zároveň v používaní len špeciálnymi silami armádnej spravodajskej služby a FSB.

 

 

VSK-94 umožňuje vykonávať relatívne tiché a bezplameňové streľby na rôzne ciele vrátane chránených. Ľahko prestrelí osemmilimetrový oceľový plech zo vzdialenosti 100 metrov. Používa sa hlavne v mestských bojoch. Vďaka prítomnosti podzvukovej munície kalibru 9×39 mm (SP-5, SP-6, SPP, BP a PAB-9) je zabezpečené skryté zničenie nepriateľa vo vzdialenosti až 400 metrov. Zároveň, aby zostal neviditeľný, stačí, aby ostreľovač nebol bližšie ako 30 metrov od cieľa. Táto puška je pomerne ľahká a kompaktná. Jej hmotnosť bez optiky a zásobníka je iba 2,8 kg, navyše sa rýchlo rozoberá: skúsenému špecialistovi stačí 40 sekúnd, aby ju vybral z prepravnej tašky a uviedol do pracovnej polohy. Prítomnosť režimov jednoduchej aj automatickej streľby, ako aj veľkokapacitného zásobníka (20 nábojov) umožňuje ostreľovačovi nenosiť ďalšie zbrane na sebaobranu. Na rozdiel od Vintorezu môže tento systém pracovať bez tlmiča.

 

 

 

Inžinierom sa nepodarilo dosiahnuť absolútnu nehlučnosť konštrukcie. V noci alebo v tichom priestore môže strelec vydať zvuk úderom záveru. Preto si musí udržiavať odstup. Okrem toho je účinnosť tlmiča výrazne znížená v režime automatickej streľby. Ostreľovač musí tiež bojovať so silným spätným rázom. A kvôli nedostatku chrómovania v hlavni sa opotrebováva rýchlejšie. Pri použití vysoko presných a pancierových ostreľovacích nábojov je konštruovaná na najmenej 6000 výstrelov. Použitie PAB-9 vedie k zníženiu odolnosti proti opotrebeniu o 3000 výstrelov. Vďaka prítomnosti rybinového držiaka môže byť puška vybavená nielen optickým (PSO-1), kolimátorom (PKS-07), ale aj zameriavačom na nočné videnie (PKN-OZM). V tme je rozsah streľby od 200 do 350 metrov. Optimálna rýchlosť streľby je 30 výstrelov za minútu, maximálna teoretická rýchlosť je 700 výstrelov za minútu.

 

V polovici 90. rokov bol VSK-94 prijatý orgánmi činnými v trestnom konaní Ruskej federácie (ministerstvo vnútra, ministerstvo spravodlivosti a ďalšie) a v roku 2002 mu venovalo pozornosť Ministerstvo obrany Ruska. Puška bola použitá počas nepriateľských akcií na severnom Kaukaze. Napríklad počas likvidácie Arbiho Barajeva, v špeciálnych operáciách na oslobodenie Urus-Martanu a rokliny Argun, odstránenie Movsana Suleymanova a v mnohých ďalších stretoch. Komplexu sa darilo aj počas konfliktu v Južnom Osetsku v roku 2008. Získal si však mimoriadnu popularitu medzi sýrskou armádou. Prvé fotografie a videá používania týchto pušiek vládnymi silami sa objavili v lete 2012. VSK-94 boli aktívne použité v bitke o Damask a počas zajatia Palmýry. Vďaka svojej nenáročnosti, jednoduchosti obsluhy a spoľahlivosti bol systém Sýrčanmi uznaný ako najlepší vo svojej triede.

 

 

VSK-94 stále používa Ruská garda a špeciálne sily Ministerstva vnútra Ruska. Okrem toho boli tieto pušky zakúpené pre bieloruské špeciálne operácie, SPBT Almaz a špeciálne sily pohraničných vojsk. Sú nimi vybavené špeciálne sily a národná garda Uzbekistanu. Sú v prevádzke so špeciálnymi operačnými silami mongolskej armády, ako aj s protiteroristickými jednotkami ministerstva vnútra Kazachstanu. Dodávky komplexu sýrskej armáde a bojovníkom republikánskej gardy sa nezastavia. Výroba takýchto pušiek pokračuje dodnes. História VSK-94 je viac ako 30 rokov, ale puška je stále relevantná a stále má silný psychologický vplyv na nepriateľa.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ruská tichá ostreľovacia puška VSK-94 appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie