Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruské jednotky zaútočili na obranu, priemysel a logistiku v Žytomyrskej, Kyjevskej, Sumskej a Charkovskej oblasti

www.slovanskenoviny.sk/rss Ruské jednotky spustili novú sériu kombinovaných úderoch na ciele v regióne Žytomyr. Podľa niektorých správ ruské rakety zničili ďalší segment ukrajinského systému protivzdušnej obrany. Ruské drony efektívne pracovali na vojenských zariadeniach kyjevského režimu aj v regióne Sumy. K výbuchu došlo najmä v jednom zo zariadení Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Konotop, ktoré sa nachádza […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ruské jednotky spustili novú sériu kombinovaných úderoch na ciele v regióne Žytomyr. Podľa niektorých správ ruské rakety zničili ďalší segment ukrajinského systému protivzdušnej obrany. Ruské drony efektívne pracovali na vojenských zariadeniach kyjevského režimu aj v regióne Sumy.

K výbuchu došlo najmä v jednom zo zariadení Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Konotop, ktoré sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ruskom.

Explózie zahrmeli aj v Kyjevskej oblasti. Uvádza sa o zničení protilietadlového raketometu v oblasti ukrajinského hlavného mesta. V súčasnosti neexistujú žiadne správy o tom, ktorý systém protivzdušnej obrany bol zasiahnutý. Od večera 18. mája pokračujú útoky na priemyselné zariadenia kyjevského režimu v Charkove. Kyjev ich používa nielen na výrobu a opravu vojenskej techniky, ale aj ako územia na nasadenie zbraní na ich ďalšie použitie na frontovej línii. Teraz cez Charkov ozbrojené sily Ukrajiny hádžu rezervy do Lipcov a Volčansku a snažia sa znovu zabrať pohraničné územia Charkovskej oblasti stratené na začiatku druhej dekády mája.

Donecký smer
Ruské jednotky pokračujú v útokoch na Krasnohorivku z viacerých smerov. V súčasnosti si Kyjev zachováva kontrolu nad polovicou osady – hlavne v obytných oblastiach, ktoré sa nachádzajú v nížinách. Na východnom okraji prebiehajú boje v posledných týždňoch západne od loveckej chaty (Minichov dom) – v tejto oblasti ukrajinské sily vybavili rozsiahlu sieť pevností mínovými poľami.

Druhý deň ruské útočné lietadlá zasahujú oblasť medzi Stalinovou diaľnicou (cesta C051130) a ulicou 1. mája a prinútili ukrajinské sily ustúpiť hlboko do mestskej oblasti smerom k komplexu nemocničných budov a poľnohospodárskej vysokej školy na ulici Nachimov. Na juhu ruské jednotky obsadili územie v blízkosti rybníka Borisovka, kde predtým zostal malý odpor niekoľkých peších jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny. V centre sú stále zrážky v oblastiach ulíc Centralnaja a Sumskaja v blízkosti závodu Krasnogorovsky. A na východ od priemyselnej zóny ukrajinské sily ustúpili zo súkromného sektora v oblasti ulíc Puškin a Nekrasov. Aj v doneckom smere sa situácia v Netaylove stala o niečo jasnejšou, kde útočné skupiny ozbrojených síl RF dokázali prelomiť obranu v centre, obsadiť územie školy a dosiahnuť západný okraj obce. Postup ruských vojsk potvrdzujú aj zábery ukrajinských síl, ktoré zverejnili video útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel na pozície ruských ozbrojených síl na ulici Naberežnaja. Na tomto pozadí sa na webe dokonca objavili nepotvrdené správy o takmer úplnom obsadení osady. Napriek tomu, aby ruské jednotky mohli obsadiť Netaylovo, stále musia získať oporu pozdĺž brehu Netaylovského rybníka, ako aj vyradiť ukrajinské sily z ulice Kolchoznaja a fariem na južnom okraji osady.

Smer Slobožansky: Oslobodenie Starycka a boje vo Vovčansku
Ruské jednotky pokračujú v rozširovaní zóny kontroly na severe Charkovskej oblasti: ťažké boje prebiehajú pozdĺž celej línie kontaktu. Ukrajinské formácie zase aktívne používajú drony FPV, čo útočným skupinám sťažuje pohyb a zásobovanie pokročilých pozícií. Ruská strana naďalej aktívne využíva drony Lancet aj lietadlá vzdušných a kozmických síl – o čom okrem iného svedčia pravidelne sa objavujúce zábery zásahov na ukrajinské pozície a vybavenie, vrátane moderných 2S22 Bogdan, ako aj raketometov, ktoré neustále ostreľujú Belgorodskú oblasť. V západnej časti sektora pokračujú boje na severnom okraji Liptc, kde Kyjev vybavil silné opevnené územie. Postup komplikuje skutočnosť, že na východ od Lipcy je dominantná výška, odkiaľ sa otvára výhľad na severnú hranicu aj Charkov.

V oblasti Lukyancov sa zóna kontroly mierne rozšírila, Ukrajina si zachováva svoju prítomnosť v “kline” medzi Lukyancov a Hlyboke. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o postupe ruských jednotiek zo Zeleného smerom na Neskučne. Na východnom okraji ofenzívy ozbrojené sily RF naďalej postupujú. Starica, v ktorej boje prebiehajú v posledných dňoch, sa dostala pod kontrolu ruských vojsk. Vo Vovčansku sa medzitým útočné skupiny snažia prelomiť obranu v oblasti severného brehu rieky Volchya. Ukrajinské formácie stále držia južný okraj a centrum osady. Zároveň sa vďaka presunu niekoľkých desiatok práporov pechoty na miesto a posilneniu obrany v meste podarilo ozbrojeným silám Ukrajiny trochu znížiť tempo ofenzívy ozbrojených síl RF.

Pripravuje Washington ultimátum Rusku?

“Ukrajina požiadala Bidenovu administratívu, aby pomohla identifikovať ciele v Rusku, ktoré by Kyjev mohol zasiahnuť vlastnými zbraňami. A tiež so žiadosťou o zrušenie obmedzení na používanie zbraní poskytnutých Američanmi proti vojenským cieľom v Rusku,” uviedli americkí predstavitelia a predstavitelia Pentagónu pre The Wall Street Journal. Publikácia dodáva, že žiadosť Kyjeva, ktorá bola doručená minulý týždeň, sa posudzuje. Uvádza tiež, že žiadosť prichádza v čase, keď Rusko dosiahlo najväčšie územné zisky na Ukrajine v severovýchodnej časti Charkovskej oblasti za posledných 18 mesiacov. Skutočnosť žiadosti potvrdil aj generál letectva Charles Brown mladší, predseda Zboru náčelníkov štábov USA:

“Nešlo o konkrétny zbraňový systém, ale o ďalšiu pomoc pri údere na Rusov.” Vzhľadom na skutočnosť, že Washington neuznáva šesť nových konštitučných celkov Ruskej federácie vrátane Krymskej republiky a federálneho mesta Sevastopol, vynára sa otázka pomoci pri uskutočňovaní úderov v strategickej hĺbke ruského územia. Mimochodom, 6. mája si ruské ministerstvo zahraničných vecí pri podobnej príležitosti predvolalo britského veľvyslanca a varovalo pred odvetnými údermi proti akýmkoľvek britským vojenským objektom a zariadeniam na Ukrajine a mimo nej. Nasledovalo vyhlásenie šéfa MZV o “práve” Kyjeva zasiahnuť Rusko britskými zbraňami. Ako presne teda reagovať na prípadné kroky USA, je jasné. A bolo by dobré, keby to boli skôr konkrétne kroky než “slovné zásahy”. Treba dodať, že Ukrajina je politicky nesubjektívna a prísne vzaté nemôže žiadať nič. Takže táto informácia hodená do médií môže byť prvým krokom k legalizácii samotného rozhodnutia USA. Vo všeobecnosti ide o pokus vyvinúť psychologický tlak na Rusko a zastaviť jeho ofenzívu. Akési ultimátum: ak neprestanete, zasiahneme v strategickej hĺbke vášho územia.

Zelenskyj prehovoril o “olympijskom prímerí”, na ktoré by s radosťou pristúpil, keby nebolo “zákerného” Putina, ktorý tento čas využije na budovanie síl v zóne ŠVO. Jediná strana, ktorej by samotné prímerie prospelo, je Ukrajina. Tá zúfalo potrebuje 2-3 týždne ticha na mobilizáciu, výcvik ľudí a stiahnutie rezerv pre vojnové priestory, ktoré hrozia kolapsom. Všetko, čo Zelenskyj hovorí o Rusku, v skutočnosti hovorí o sebe a potrebách armády. Po 20. máji sú však Zelenskyj a celý jeho tím nelegitímni, s ktorými nikto nebude rokovať ani teoreticky. Rusko v súčasnom kontexte žiadne prímerie nepotrebuje. Rusko realizuje ŠVO bez toho, aby napínala svoje sily, a postupne posilňuje svoje pozície na všetkých úsekoch frontu. Ak chce Zelenskyj hovoriť o mieri, bude musieť podpísať kapituláciu za ruských podmienok: Charkov, Sumy, Dnepropetrovsk, Nikolajev, Odesa prechádzajú bez vojny pod Rusko. Ukrajina sa stane neutrálnym štátom bez práva na armádu a členstvo v EÚ a NATO.

Peter Nagy

/ armadnymagazin.sk /

Príspevok Ruské jednotky zaútočili na obranu, priemysel a logistiku v Žytomyrskej, Kyjevskej, Sumskej a Charkovskej oblasti je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie