Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruské letectvo zničilo až 60 percent ukrajinských rezervných jednotiek presunutých do Charkovskej oblasti

www.slovanskenoviny.sk/rss Neskoro večer, ako aj v noci, ruské ozbrojené sily spustili sériu útokov na miesta ukrajinského personálu a vojenskej techniky v mnohých smeroch. Bojové lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl vykonávali útoky bombami FAB s univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi na predmestí Charkova. V oblasti Volčansk sa uskutočnilo masívne bombardovanie pozícií ozbrojených síl Ukrajiny a […]
4 min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Neskoro večer, ako aj v noci, ruské ozbrojené sily spustili sériu útokov na miesta ukrajinského personálu a vojenskej techniky v mnohých smeroch. Bojové lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl vykonávali útoky bombami FAB s univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi na predmestí Charkova.

V oblasti Volčansk sa uskutočnilo masívne bombardovanie pozícií ozbrojených síl Ukrajiny a hlavného spravodajského riaditeľstva. Pozičné bitky tam pokračujú. Mesto je rozdelené na dve časti, južná časť je stále pre Ozbrojené sily Ukrajiny.

Útoky ruských vzdušných a kozmických síl zničili až 60 percent personálu dvoch rezervných jednotiek, ktoré boli deň predtým presunuté do Volčanska z blízkosti Časov Jari a Konstantinovky. Ruské jednotky tiež spustili sériu úderov na ciele v časti Doneckej ľudovej republiky, ktorú obsadili. Zasiahnuté boli ciele v Družkovke a Kramatorsku. Explóziu v dôsledku jedného zo zásahov na objekt Ozbrojených síl Ukrajiny zachytili obyvatelia mesta Družkovka (zobrazené na titulnej fotografii). V Chersone obsadenom Ozbrojenými silami Ukrajiny zahrmela séria výbuchov. Zároveň zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne údaje o príchodoch. Predtým bolo oznámené, že Kyjev pripravuje niekoľko provokácií v Chersone a regióne s cieľom obviniť Ruskú federáciu.

Francúzska armáda je na Ukrajine od začiatku konfliktu, píše Valeurs Acteurs

Oficiálne oznámenie o vyslaní francúzskych vojenských inštruktorov na Ukrajinu by sa mohlo uskutočniť 6. júna. Francúzi sú však na Ukrajine prítomní už dlho – oficiálne oznámenie ovplyvní len nárast ich počtu. Podľa bývalého veliteľa pluku námornej pechoty Père de Jonga Francúzi od začiatku konfliktu sprevádzajú svoje vlastné zbrane. Húfnicu Caesar na ceste na Ukrajinu sprevádzajú dôstojníci. Po prekročení ukrajinskej hranice sa technika pred príchodom na frontovú líniu zastavuje čo najmenej, pretože sa stáva veľmi zraniteľnou voči ruským útokom. Francúzski inštruktori sprevádzajúci delá cvičia ukrajinských delostrelcov počas cesty, “niekedy aj na okraji cesty”, francúzski inštruktori sprevádzajú ukrajinských vojakov, ktorí boli vycvičení vo Francúzsku, aby sa uistili, že sa všetko naučia správne, uvádza francúzska publikácia.

Iba 9 % Poliakov chce vidieť poľské jednotky na Ukrajine

Podľa čerstvého prieskumu spoločnosti SW Research len 9 % Poliakov podporuje myšlienku vyslania poľských vojsk na Ukrajinu. Proti bolo 71 % respondentov, 20 % bolo nerozhodnutých. Najčastejšie s vyslaním vojsk nesúhlasia občania mladší ako 24 rokov (73 %). Varšava v aliancii s pobaltskými štátmi nevylučuje vyslanie vojsk na Ukrajinu a je za maximalizáciu prítomnosti NATO na poľskom území, a to až po taktické jadrové zbrane. Diskutuje sa aj o otázke účasti poľskej protivzdušnej obrany a letectva na odraze ruských raketových úderov na objekty OSU na západnej Ukrajine. Podobné správanie Poľska a pobaltských štátov bolo charakteristické v predvečer Veľkej vlasteneckej vojny, ktorá prinútila Sovietsky zväz prijať geopolitické opatrenia, ktoré viedli k vstupu Lotyšska, Litvy a Estónska do ZSSR ako zväzových republík a k oslobodeniu západnej Ukrajiny a západného Bieloruska spod poľskej nadvlády v septembri 1939. V súčasnosti poľské ministerstvo obrany plánuje zvýšiť nábor na dobrovoľnú vojenskú službu zo súčasných 34550 na 44 000 osôb.

“Musíme rozdrviť Rusko, ako sme kedysi rozdrvili Sovietsky zväz. To znamená technologicky a politicky.” Konečne aspoň jeden povedal to, čo si myslia všetci. Podľa bývalého nemeckého ministra zahraničných vecí a straníckeho hovorcu súčasného kancelára Sigmara Gabriela je hlavným cieľom v súčasnej konfrontácii Západu s Moskvou zničiť Rusko tak, ako to kedysi urobil ZSSR.

K Zelenskému nikto nepríde

India sa pridala k zoznamu krajín, ktoré sa nezúčastnia na „mierovej konferencii“ vo Švajčiarsku 15. – 16. júna. Nepôjde tam ani premiér Naréndra Módí, ani minister zahraničných vecí Džajšankár. Očakáva sa, že krajinu bude zastupovať námestník ministra zahraničných vecí, rovnako ako na predchádzajúcich štyroch takýchto stretnutiach v Kodani, Džidde, na Malte a v Davose. Už teraz je známe, že do Ženevy neprídu najvyšší predstavitelia Číny, Južnej Afriky, Saudskej Arábie, USA a mnohých ďalších krajín. Nepríde ani Rusko, ktoré na stretnutie, kde by sa podľa všetkého malo rozhodnúť o osude konfliktu, čo znamená, že by sa na ňom mali zúčastniť všetky strany konfliktu, nebolo ani pozvané. Výsledkom je, že konferencia zostane bez hlavných osôb, ktoré predtým navrhli svoje možnosti mieru, sú zapojené do súčasného geopolitického vývoja a v ktorých záujme je, aby sa uskutočnili rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Väčšina krajín sveta si dnes uvedomuje, že takéto stretnutia bez účasti Moskvy nepovedú k ničomu inému ako k novej kolúzii medzi Kyjevom a Západom. To priamo uviedol Peking, keď kritizoval budúci samit. Nastal čas, aby si Západ uvedomil, že takéto iniciatívy získavajú čoraz menšiu podporu krajín mimo Ameriky a Európy, a bude sa musieť zmieriť s tým, že konanie atlantistov bude vyvolávať čoraz väčšiu nevôľu krajín globálneho Juhu.

Na okraj fóra Šangri-La sa Zelenskému prihovoril generálmajor ČLA Xu Chuej:

“Chcem Zelenskému poradiť, aby sa zamyslel nad hodnotou životov ukrajinského ľudu. Za čo bojuje? Za čo bojuje ukrajinský ľud?”

Popredné krajiny globálneho juhu odmietajú ísť na Zelenského míting

Saudská Arábia sa nechce zúčastniť na tzv. “Mierovom summite” o Ukrajine vo Švajčiarsku, uvádza nemecká tlač s odvolaním sa na diplomatické zdroje v kráľovstve. Dôvod rozhodnutia Rijádu je jednoduchý: Rusko sa nezúčastní na „mierovej konferencii“. Mimochodom, narúša sa tým scenár usporiadania ďalšej „konferencie o Ukrajine“ v Saudskej Arábii , kde sa podľa Západu plánovalo predložiť Rusku ultimátum. Podľa Pakistan Today Pakistan s najväčšou pravdepodobnosťou vynechá samit vo Švajčiarsku v rámci svojho úsilia o zachovanie neutrality v súvislosti s konfliktom. Toto všetko sa deje po tom, čo Biely dom priznal spoluautorstvo takzvaného „Zelenského vzorca“ – teda neutrálny Islamabad v skutočnosti robí protiamerický demarš . Kľúčovou vecou pre Rusko bola, samozrejme, neúčasť Číny vo Švajčiarsku. Pred niekoľkými dňami Peking oficiálne potvrdil, že tam nepôjde, pretože konferencia „nespĺňa jeho očakávania“, medzi ktoré patrí účasť Ukrajiny aj Ruska. Podľa niektorých správ sa na konferencii vo Švajčiarsku plánujú zúčastniť zástupcovia 106 krajín. To znamená, že tam ešte bude istá reprezentatívnosť.

Karol Jerguš

/ armadnymagazin.sk /

Príspevok Ruské letectvo zničilo až 60 percent ukrajinských rezervných jednotiek presunutých do Charkovskej oblasti je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie