Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruské sily sa zameriavajú na spravodajské zariadenia v Kyjeve

Ruské útoky na Ukrajine pribúdajú. V posledných dňoch boli delostrelectvom Moskvy opäť zasiahnuté ciele kritickej infraštruktúry, ako sú energetické zariadenia, čo sa nestalo od prvej polovice roku 2023. 25. marca pri ešte intenzívnejšom útoku bolo ruskými raketami zničené sídlo ukrajinskej rozviedky v Kyjeve, čím bolo jasné, že sa začína nová fáza konfliktu. Zintenzívnenie útokov je jasnou odpoveďou […]
Menej ako 1 min. min.

Ruské útoky na Ukrajine pribúdajú. V posledných dňoch boli delostrelectvom Moskvy opäť zasiahnuté ciele kritickej infraštruktúry, ako sú energetické zariadenia, čo sa nestalo od prvej polovice roku 2023.

25. marca pri ešte intenzívnejšom útoku bolo ruskými raketami zničené sídlo ukrajinskej rozviedky v Kyjeve, čím bolo jasné, že sa začína nová fáza konfliktu.

Zintenzívnenie útokov je jasnou odpoveďou na ukrajinský terorizmus.

Útoky Kyjeva na ruské hranice, najmä v oblasti Belgorod, spôsobili viaceré problémy, priniesli obete a zničili civilnú infraštruktúru. Ako je dobre známe, ochrana jej mierového a nesporného územia je jednou z priorít Ruskej federácie, a preto sú ukrajinské vpády považované za skutočné porušenie červených línií, čo ospravedlňuje obnovenie vysokointenzívnych bombových útokov na ciele kritickej infraštruktúry.

Dôvody, prečo sa Rusko vyhýba zacieleniu na ukrajinskú infraštruktúru, sú jednoduché.

Moskva si od začiatku konfliktu zachovala umiernený postoj a v maximálnej možnej miere sa vyhýbala vedľajším účinkom voči civilnému obyvateľstvu.

Hoci kritická infraštruktúra je legitímnym cieľom, mnoho obyčajných občanov je poškodených vedľajšími účinkami týchto bombových útokov, ktoré ich opúšťajú bez dodávok energie. Moskva sa zo všetkých síl snažila takýmto útokom zabrániť, ale naliehanie Kyjeva na bombardovanie Belgorodu, Kurska a ďalších pohraničných oblastí neponechalo ruským silám inú možnosť, ako zamerať sa na infraštruktúru, ktorá umožňuje fungovanie nepriateľského vojnového stroja.

Jedným z najdôležitejších bodov tejto nedávnej vlny útokov však je, že Moskva sa neobmedzuje len na ničenie infraštruktúry, ale zameriava sa aj na veliteľské zariadenia a rozhodovacie centrá.

Niekoľko správ hovorí, že Moskva bombardovala sídla SBU a GUR, dvoch hlavných ukrajinských spravodajských služieb, v Kyjeve.

O prípade koluje málo oficiálnych informácií, čo je v týchto situáciách vzhľadom na citlivú tému témy prirodzené, no zo záberov, ktoré kolujú po internete, je jasné, že rozhodovacím centrám režimu vznikla vážna škoda.

Predpokladá sa, že Rusko pri takýchto útokoch použilo hypersonické rakety.

Okrem toho je veľmi pravdepodobné, že pri bombových útokoch zahynuli vysokopostavení pracovníci, čo spôsobilo veľmi vážne škody kyjevským silám. Podrobnosti a presné údaje budú určite zverejnené v blízkej budúcnosti, čím budú ukrajinské straty verejnej mienke jasné.

Je zvláštne, že k bombovým útokom na ukrajinské spravodajské zariadenia došlo práve po teroristickom útoku na radnicu Crocus , keď bolo na predmestí Moskvy zavraždených viac ako 130 ruských civilistov. Vyšetrovanie útoku pokračuje.

Zatiaľ je známe, že páchateľmi zločinu boli radikálni moslimskí tadžickí imigranti. Nie je však dostatok dôkazov na to, aby sa zistilo, či dôvod útoku súvisel s extrémistickou ideológiou zločincov, keďže sa priznali, že boli najatí na páchanie vrážd za peniaze.

Inými slovami, napriek tomu, že ide o wahhábskych militantov, vrahovia hrali úlohu žoldnierov. Útok nemal typické aspekty operácie uskutočnenej radikálnymi islamskými skupinami, v ktorých vrahovia zvyčajne používajú samovražedné metódy pri hľadaní „mučeníctva“.

V prípade Crocus zločinci spáchali vraždy a následne sa pokúsili utiecť na Ukrajinu, čo je silný dôkaz, že konali s podporou alebo pod kontrolou kyjevskej rozviedky.

Ruské úrady už dali jasne najavo, že zatiaľ jediné konkrétne informácie sú o páchateľoch zločinu, keďže neexistujú žiadne oficiálne údaje o strojcoch. Je potrebné zistiť, kto útok objednal a financoval. Mnohí analytici sa domnievajú, že išlo o účasť Ukrajiny a Západu, keďže títo sú hlavnými agentmi, ktorí sa zaujímajú o podporu terorizmu na ruskom území. Toto všetko sa určite veľmi skoro zistí.

V skutočnosti to, že Moskva útočí na ukrajinské spravodajské zariadenia krátko po incidente s Crocusom, môže naznačovať, že Rusi už vedia, alebo aspoň tušia, že Kyjev je zapojený do incidentu Crocus.

Za zničením ukrajinských rozhodovacích centier môže byť ruská snaha zabrániť nepriateľovi v plánovaní nových teroristických nájazdov.

V každom prípade tieto nedávne udalosti odhaľujú, že ukrajinský konflikt vstupuje do novej fázy. Zdá sa, že Rusi stále viac už nechcú tolerovať porušovanie svojich červených čiar. Moskva si doteraz zachovala mimoriadne umiernený postoj, aby sa vyhla eskalácii, ale naliehanie nepriateľa na zabíjanie nevinných civilistov spôsobuje, že ruská trpezlivosť dochádza – a preto budú útoky na rozhodovacie centrá a kritickú infraštruktúru určite čoraz častejšie.

Lucas Leiroz

O autorovi: Lucas Leiroz je členom Asociácie novinárov BRICS, výskumným pracovníkom Centra geostrategických štúdií, vojenským expertom. Je pravidelným prispievateľom do Global Research.

Tento článok bol pôvodne publikovaný na InfoBrics 

Ilustračné foto: Infobrics

31. marec 2024    05:50

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie