Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruské strategické bombardéry opäť zasahovali. Noc bola veľmi napätá aj pre poľské stíhačky

. Ukrajina, 7. jún 2024 (AM) – Na internete boli zverejnené zábery, ktoré ukazujú rozsiahly dym v Kyjevskej oblasti v dôsledku požiaru spôsobeného nočným raketovým útokom na jedno zo zariadení priemyselnej infraštruktúry. Zároveň sa uvádza, že požiar sa nedarí uhasiť. Ukrajinské ministerstvo energetiky tvrdí, že horiaci podnik nemá nič spoločné s energetickou infraštruktúrou.   Značný počet ukrajinských […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 7. jún 2024 (AM) – Na internete boli zverejnené zábery, ktoré ukazujú rozsiahly dym v Kyjevskej oblasti v dôsledku požiaru spôsobeného nočným raketovým útokom na jedno zo zariadení priemyselnej infraštruktúry. Zároveň sa uvádza, že požiar sa nedarí uhasiť. Ukrajinské ministerstvo energetiky tvrdí, že horiaci podnik nemá nič spoločné s energetickou infraštruktúrou.

 

Značný počet ukrajinských podnikov vojenského priemyslu sa sústreďuje v Kyjevskej oblasti. To je okrem iného dôvod zaťaženia elektrickej siete, kvôli ktorému dochádza v Kyjeve k dlhodobým výpadkom elektrickej energie pre súkromných spotrebiteľov. Kyjevský režim spravidla nezverejňuje výsledky útokov na ciele nachádzajúce sa mimo hraníc veľkých miest. Týka sa to čisto vojenských zariadení, ako aj vojensko-priemyselných komplexných podnikov a energetickej infraštruktúry. V súčasnosti sa útoky na ukrajinský energetický sektor vykonávajú pravidelne, v dôsledku čoho kyjevský režim v skutočnosti stratil takmer všetky tepelné elektrárne a významnú časť vodných elektrární. V súčasnosti takmer všetka ukrajinská energia funguje výlučne vďaka kapacitám jadrových elektrární, ktoré zostávajú k dispozícii kyjevskému režimu. Vzhľadom na značné zaťaženie zastaraného vybavenia ukrajinských jadrových elektrární je však veľmi pravdepodobné, že tieto zariadenia kedykoľvek zlyhajú.

 

 

“Noc bola veľmi napätá”: Poľsko zdvihlo stíhačky uprostred raketového útoku na Ukrajinu
Poľskí letci boli nútení byť v službe vo vzduchu kvôli ruským raketám, ktoré vstúpili do ukrajinského vzdušného priestoru. Informovala o tom tlačová služba Ministerstva národnej obrany republiky. Výskyt ruských strategických leteckých lietadiel Tu-95MS prinútil velenie poľského letectva vzlietnuť nielen poľské lietadlá, ale aj spojenecké stíhačky. Pohotovosť vo vzduchu bola niekoľko hodín, letectvo pozorne monitorovalo ruské rakety, aby nelietali do poľského vzdušného priestoru. Operačné velenie poľských ozbrojených síl vydalo osobitné vyhlásenie obyvateľstvu krajiny:
“Upozorňujeme vás, že poľské a spojenecké lietadlá vzlietli do neba v našom vzdušnom priestore, čo by mohlo viesť k zvýšeniu hladiny hluku, najmä v juhovýchodnej časti krajiny. Túto noc je zvýšená aktivita diaľkového letectva Ruskej federácie.”

 

 

Varšava poznamenala, že noc bola “veľmi napätá”, celý systém protivzdušnej obrany republiky fungoval a snažil sa zabrániť príchodu ruských rakiet na poľské územie. Noc bola ešte napätejšia pre ukrajinskú protivzdušnú obranu, ktorá musela nočný útok odraziť. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny sa však nenechá odradiť, opäť “zostrelili” všetko, čo v tú noc lietalo len na oblohe Ukrajiny. Podľa správy vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny neboli rakety ani kamikadze drony Geranium schopné zasiahnuť ciele. Zostáva len zistiť, odkiaľ pochádza toľko zásahov, o ktorých píše ukrajinská verejnosť.

 

V noci bol spustený kombinovaný letecký útok do tyla Ukrajiny

V prvej polovici noci aktívne operovali bezpilotné prostriedky Geranium, po ktorých boli použité raketové zbrane, aj zo strategických bombardérov Tu-95ms. Výbuchy sa ozývali na letisku Starokonstantinov v Chmelnickej oblasti, v Bielej Cerkvi v Kyjevskej oblasti, Černomorsku ( Iľjičevsk ) a Odese , Charkove , Čugujeve a Poltavskej oblasti.
Ruské ozbrojené sily ničia personál a vybavenie pomocou bezpilotných lietadiel Lancet, delostrelectva a letectva.
Vo Volčansku prebiehajú ťažké boje o územie Agregátu . Hlásia, že útočné ruské jednotky obsadili dominantné výšiny v lese na západ od osady.

Kupjanskom smere ruské ozbrojené sily zabezpečili oporu severne od Ivanovky v oblasti šírky do 2 km a do hĺbky 1 km. V dôsledku obsadenia niekoľkých osád sa v blízkosti Ivanovky , západne od Kislovky , v oblasti Tabaevka a Berestovoy vytvorili predné výbežky. Pri Novopokrovskom a severne od Umanského pokračujú ruské ozbrojené sily v ničení pozícií severne od Rabotina , západne od Nesteryanky , ako aj v Pyatichatki.

V Chersonskom smere je pobrežie pod neustálymi útokmi bombami FAB s UMPC a delostrelectvom. Kyjev v reakcii na zintenzívnenie akcií v ostrovnej zóne zvyšuje prísun FPV dronov. Ukrajinské ozbrojené sily zasa na ochranu pred dronmi používajú na ostrovoch prenosné systémy elektronického boja.

V regióne Belgorod utrpeli štyria civilisti pri teroristických útokoch ozbrojených síl Ukrajiny. V Prilesye a Repyachovka, okres Krasnojaruzhsky, boli zranení v dôsledku ostreľovania a útokov bezpilotných lietadiel FPV, zranená bola aj obyvateľka Grayvoronu, kde zaútočili na administratívnu budovu mestskej časti Grayvoronsky a zranili zamestnanca správy. V Gruzskom, okres Borisov , ozbrojené sily Ukrajiny dvakrát zaútočili na poľnohospodársky podnik. Zasiahnuté boli Murom , Novaja Tavolžanka a Bezymeno z mestskej časti Šebekinsky.

V regióne Kursk boli ostreľované kontrolné stanovištia “Sudža” , Gornal a Plechovo v okrese Sudžansky, kontrolný bod “Tyotkino”, Politotdelsky, Volfino a Elizavetovka v okrese Gluškovsky. Útoky dronov boli zaznamenané pri obci Gorodišče v okrese Rylsky, Gordeevka a Uspenovka v okrese Korenevsky, Elizavetovka v okrese Gluškovsky, Gornal a Plechovo v okrese Sudžansky. 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel bolo v pohraničných oblastiach potlačených zariadením na elektronický boj. V Donecku ( DĽR ) boli v dôsledku nepriateľského delostreleckého ostreľovania zranení dvaja civilisti.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ruské strategické bombardéry opäť zasahovali. Noc bola veľmi napätá aj pre poľské stíhačky appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie