Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin

Cvičenia zameraného na prípravu taktických jadrových zbraní sa spolu s Ruskom zúčastnia a Bielorusko. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého ide o plánované – a nijako nezvyčajné – manévre. Ruská diplomacia a obrana predtým uviedli, že ide o reakciu na provokatívne vyhlásenia a hrozby predstaviteľov západných krajín, čo analytici z amerického Inštitútu […]
Menej ako 1 min. min.

Cvičenia zameraného na prípravu taktických jadrových zbraní sa spolu s Ruskom zúčastnia a Bielorusko. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého ide o plánované – a nijako nezvyčajné – manévre.

Ruská diplomacia a obrana predtým uviedli, že ide o reakciu na provokatívne vyhlásenia a hrozby predstaviteľov západných krajín, čo analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) označili zo strany Moskvy za manipuláciu.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že Putin vydal pokyn na prípravu na vykonanie manévrov s jadrovými zbraňami s cieľom “precvičiť ich prípravu a použitie”. Rozmiestnené budú podľa agentúry Reuters na juhu Ruska.

Putin nariadil jadrové cvičenie. Zúčastnia sa ho sily pri Ukrajine, ide o reakciu na Západ, znie z Moskvy

“Organizujeme ich pravidelne,” vyhlásil dnes Putin. “Tentokrát sa konajú v troch etapách. V druhej etape sa k nim pripoja naši bieloruskí kolegovia,” povedal dnes v Moskve pri príležitosti vojenskej prehliadky k porážke nacistického Nemeckého v roku 1945 privítal aj bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka. Podľa neho ide o tretie takéto cvičenie.

ISW v reakcii na oznámenie cvičenia tento týždeň pripomenulo, že Moskva jadrové hrozby často využíva v rámci svojej hybridnej vojny so Západom, ktorý sa snaží zmanipulovať, aby obmedzil pomoc Ukrajine.

Podľa analytikov je ale nepravdepodobné, že by Rusko v susednej krajine, kam vpadlo v roku 2022, alebo kdekoľvek inde použilo taktickú jadrovú zbraň.

Od roku 1945, keď Spojené štáty prvýkrát použili v boji atómovú bombu a zničili japonské mestá Hirošima a Nagasaki, nepoužila žiadna mocnosť vo vojne jadrové zbrane, pripomína Reuters.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie