Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruského vydavateľa novín odsúdili na osem rokov za mrežami. Dôvodom sú falošné správy o armáde

Mestský súd v Gorno-Altajsku, hlavnom meste ruskej Altajskej republiky, odsúdil vydavateľa týždenníka Listok (Lístok) Sergeja Michajlova na osem rokov väzenia v kolónii so všeobecným režimom za vedomé šírenie „falošných správ“ o ruskej armáde. Informovala o tom agentúra AFP a telegramový kanál Sibirskij Express. Súd tiež zakázal Michajlovovi na štyri roky vykonávať novinársku a publikačnú činnosť, ako aj spravovať […]
Menej ako 1 min. min.

Mestský súd v Gorno-Altajsku, hlavnom meste ruskej Altajskej republiky, odsúdil vydavateľa týždenníka Listok (Lístok) Sergeja Michajlova na osem rokov väzenia v kolónii so všeobecným režimom za vedomé šírenie „falošných správ“ o ruskej armáde. Informovala o tom agentúra AFP a telegramový kanál Sibirskij Express.

Súd tiež zakázal Michajlovovi na štyri roky vykonávať novinársku a publikačnú činnosť, ako aj spravovať webové stránky.

Prokuratúra požadovala pre 48-ročného Michajlova, ktorý vznesené obvinenia odmietol, deväť rokov väzenia. Tvrdila, že bol „motivovaný politickou nenávisťou“.

Dôvodom začatia trestného konania boli články o vraždách civilistov na kyjevskom predmestí Buča a bombardovaní nemocnice a činoherného divadla v Mariupole.

Kontroverzný život miliardára Durova. Vzdoroval aj Putinovi, teraz ukazuje svaly

Michajlova zadržali už v apríli 2022 v meste Ľubercy ležiacom v Moskovskej oblasti. Stalo sa tak v prvých týždňoch po začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu a krátko po prijatí represívnych zákonov, ktoré zakazujú kritiku „špeciálnej vojenskej operácie“, ako sa invázia v Rusku eufemisticky nazýva. Následne ho previezli do Novosibirska a odtiaľ do Gorno-Altajska.

V záverečnej reči označil Michajlov svoje stíhanie za „malú epizódu vo veľkom spore, veľkom konflikte, ktorý trvá už desaťročia“. Podľa neho sa cesta do situácie, v ktorej sa Rusko teraz nachádza, začala anexiou Krymu. Naratív ruských úradov o „fašistickej“ ukrajinskej vláde vytvoril v informačnom priestore „celý virtuálny vesmír“, tvrdil vydavateľ.

„Celé tie roky píšem to, čo považujem za pravdu, aj keď trpkú. Píšem z lásky k ľuďom a už vôbec nie z nenávisti k určitým politikom. A z dôvodu boja za pravdu, z lásky k pravde,“ povedal Michajlov.

Podľa mimovládnej organizácie OVD-Info bolo v Rusku od začiatku invázie vo februári 2022 stíhaných za jej kritiku viac ako 1000 ľudí.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie