Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruskí sabotéri už mapujú obranu a pripravujú útok. Ukrajinci sa obávajú nového frontu

Rusi ostreľujú Sumskú oblasť, posielajú tam sabotérov a zhromažďujú pri jej hranici sily. Ukrajinci sa obávajú, že by sa Moskva mohla pokúsiť o otvorenie nového frontu, to už urobila v Charkovskej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia však podotýkajú, že Rusi nemajú dosť síl na dosiahnutie strategického prelomu. Ukrajina má právo použiť západné zbrane na zasahovanie cieľov v […]
Menej ako 1 min. min.

Rusi ostreľujú Sumskú oblasť, posielajú tam sabotérov a zhromažďujú pri jej hranici sily. Ukrajinci sa obávajú, že by sa Moskva mohla pokúsiť o otvorenie nového frontu, to už urobila v Charkovskej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia však podotýkajú, že Rusi nemajú dosť síl na dosiahnutie strategického prelomu.

Ukrajina má právo použiť západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku, vyhlásil Borrell

Sumská oblasť je teraz terčom zvýšených útokov zo strany ruského delostrelectva. Ukrajinská miestna vojenská správa v pondelok uviedla, že ruské sily zaútočili na osem komunít blízko hranice a spôsobili 89 explózií.

Posilnenie obrany

Ukrajinci v oblasti posilnili obranu. Okrem delostreleckých úderov sa bránia aj pred sabotážnymi skupinami. Hovorca Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny Andrij Demčenko uviedol, že od konca minulého roka Rusi najaktívnejšie využívajú svoje diverzné a prieskumné skupiny práve v Sumskej oblasti. Podľa neho sa snažia okrem iného odhaliť ukrajinské obranné línie a ich slabiny, aby mohli udrieť.

„Takéto skupiny sa môžu skladať zo štyroch až piatich ľudí. Boli však aj skupiny s viac ako desiatimi ľuďmi a boli skupiny s 20 členmi, ktoré sa dokonca snažili rozdeliť na menšie skupiny, aby obkľúčili ukrajinských obrancov. Pokusy diverzných skupín boli zaznamenané po celej dĺžke hranice Sumskej oblasti. Objavujú sa vo všetkých oblastiach. Ale my také skupiny odhaľujeme,“ cituje ho ukrajinský portál RBC-Ukraine.

Ukrajinci sa obávajú, že Rusi budú chcieť otvoriť v Sumskej oblasti novú frontovú líniu. Moskva v uplynulých týždňoch začala novú ofenzívu v susednej Charkovskej oblasti.

Nový front

„Rusko pripravuje útočné akcie taktiež 90 kilometrov severozápadne. Zhromaždili ďalšiu skupinu vojakov v blízkosti našich hraníc,“ varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

RBC-Ukraine s odvolaním sa na svoje zdroje z bezpečnostných zložiek uvádza, že Rusi pri Sumskej oblasti zhromaždili desaťtisíc až 15-tisíc ľudí. To je menej ako v Charkovskej oblasti, kde Rusi majú údajne 35 až 40-tisíc vojakov.

Demčenko upozorňuje, že Rusi nemajú dosť síl pre “dosiahnutie strategických cieľov” v Sumskej oblasti. Varuje však, že Rusi napriek tomu môžu podniknúť novú inváziu do oblasti. Ukrajina tak musí „byť pripravená na akúkoľvek akciu“.

„Nikto nevylučuje, že ruskí vojaci sa môžu kedykoľvek pokúsiť uskutočniť rovnaké akcie, ktoré teraz vidíme v Charkovskej oblasti. Preniknutím hlbšie do oblasti sa nepriateľ pokúsi najmä zasiať paniku a rozptýliť ukrajinské obrané sily,“ myslí si Demčenko.

“Bola by to účasť vo vojne.” Nemecko naďalej nesúhlasí s obranným štítom pre Ukrajinu z územia NATO

„Dokonca aj obmedzené ruské útočné operácie v týchto oblastiach zvýšia tlak, ktorý rozptýli ukrajinské ľudské sily a materiál pozdĺž širšieho frontu, a možno umožní ruským silám vytvoriť taktické oporné body na podporu následných operácií buď severozápadne od Charkova, alebo v smere na mesto Sumy,“ upozorňuje aj americký Inštitút pre štúdium vojny. Zároveň však podotýka, že Rusi nemajú dostatok prostriedkov na obkľúčenie a získanie mesta Sumy a ďalších.

Aj v prípade Charkovskej oblasti sa pozorovatelia domnievajú, že jedným z ústredných cieľov Ruska je donútiť Ukrajincov siahnuť do rezerv a poslať vojakov na nové frontové línie za cenu oslabenia tých existujúcich. Sám Zelenskyj varoval, že zatiaľ čo sa pozornosť sústredí na Charkov, nikto si nevšíma ruské útoky na východe krajiny v Doneckej či Luhanskej oblasti.

Prostriedok na rokovanie?

RBC-Ukraine spomína aj konšpiračnú teóriu o tom, prečo by Rusko chcelo aj napriek nedostatku síl na skutočný prielom otvoriť front v Sumskej oblasti.

Podľa nej ruský prezident Vladimir Putin chce okupovať tie časti Ukrajiny, ktoré Moskva oficiálne neanektovala a nepridala k Rusku, aby potom z nich mohol stiahnuť vojakov ako gesto dobrej vôle smerom k rokovaniam o mieri. Na oplátku bude od Kyjeva chcieť, aby uznalo nárok Moskvy na štvoricu anektovaných území.

„Zbavíme vás obvinenia, ale…“ Nová ruská stratégia prináša úspech, namiesto väzby idú obžalovaní na front

Putin minulý týždeň vyhlásil, že je potrebné obnoviť mierové rozhovory. Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje údajne oboznámené s Putinovými plánmi napísala, že šéf Kremľa je pripravený zastaviť vojnu na Ukrajine vyjednaním prímeria, ktoré by uznalo súčasnú líniu bojov.

Podľa Reuters sa všetci oslovení činitelia zhodujú, že Putin nemieni vyjednávať o vzdaní sa okupovaných území, sám hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oficiálne uviedol, že štyri okupované ukrajinské oblasti sú už súčasťou Ruska a to sa ich nemieni vzdať. Rusko v septembri 2022 vyhlásilo Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť za súčasť Ruska, aj keď ani jednu plne neovládalo.

Ukrajina ani väčšina sveta anexiu neuznala. Kyjev sľúbil oslobodenie okupovaných území. Ukrajinskí predstavitelia dali jasne najavo, že nehodlajú pristúpiť na žiadny mier, ktorý by sa hodil Moskve. Skepsu z ozajstnej ochoty Ruska rokovať o mieri vyjadrili aj USA, podľa ktorých je práve Rusko prekážkou akéhokoľvek rokovania.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie