Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko a Čína chtějí posílit své vztahy. Putin hodlá při návštěvě Pekingu jednat i o Ukrajině

„Čína bude pro Rusko vždy dobrý soused, přítel a důvěryhodný partner,“ uvedl Si. Vzápětí ale dodal, že „čínsko-ruské vztahy nevznikly jen tak jednoduše z ničeho nic a obě strany by si jich měly vážit a pečovat o ně“. Peking je zároveň připraven ve spolupráci s Ruskem dosáhnout vzájemného rozvoje a „podpořit světovou rovnost a spravedlnost“. […]
2 min.

„Čína bude pro Rusko vždy dobrý soused, přítel a důvěryhodný partner,“ uvedl Si. Vzápětí ale dodal, že „čínsko-ruské vztahy nevznikly jen tak jednoduše z ničeho nic a obě strany by si jich měly vážit a pečovat o ně“. Peking je zároveň připraven ve spolupráci s Ruskem dosáhnout vzájemného rozvoje a „podpořit světovou rovnost a spravedlnost“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Gruzínský sen o EU se bortí. Vláda přijala „ruský zákon“, obyvatelé se opět bouří

Peking je nejvýznamnějším ruským spojencem od doby, co se od Moskvy odvrátil Západ v souvislosti s její invazí na Ukrajinu v únoru 2024. Čína kritizuje protiruské sankce a odmítá ruskou vojenskou agresi na Ukrajině jednoznačně odsoudit. Zároveň těží z nižších cen za ropu a plyn, které už Rusko nemůže prodávat do Evropy v dřívějším rozsahu.

Si Putina, který do země přiletěl ve čtvrtek brzy ráno (středa večer SELČ), přivítal s plnými vojenskými poctami ve Velkém sále lidu na západní straně pekingského náměstí Nebeského klidu. Ruskému prezidentovi, který minulý týden po březnových volbách oficiálně zahájil už pátý prezidentský mandát, poblahopřál. Agentura AP podotkla, že Putin v prezidentských volbách nečelil žádné skutečné opozici a podobně jako Si dosud nijak nenaznačil, že by se úřadu hodlal vzdát.

O vzájemné spolupráci hovořil při setkání se svým čínským kolegou i Putin. Rusko-čínská spolupráce podle něj není namířena proti žádné jiné mocnosti a je naopak „stabilizujícím faktorem pro svět“, citovala ho agentura Reuters.

V předvečer návštěvy Putin uvedl, že Kreml je připraven jednat i o konfliktu na Ukrajině. „Jsme otevřeni dialogu o Ukrajině, ale takové jednání musí brát v úvahu zájmy všech zemí zapojených do konfliktu, včetně našich,“ citovala Putina čínská tisková agentura Nová Čína.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruský ministr obrany Sergej Šojgu končí, odvolal ho Putin. Kreml už má místo něj náhradu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie