Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko a Ukrajina si vymenili takmer sto zajatcov. Viacerí boli vo veľmi vážnom stave

Rusko a Ukrajina si dnes vymenili vojnových zajatcov, 95 ruských vojakov za 95 ukrajinských vojakov, oznámilo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. Ukrajina sa ešte nevyjadrila. Pomoc od emirátov Výmenu podľa ruských zdrojov pomohli sprostredkovať Spojené arabské emiráty, ktoré tak podľa dostupných údajov urobili už deviatykrát. „V súčasnosti sú všetci ruskí vojaci na území […]
Menej ako 1 min. min.

Rusko a Ukrajina si dnes vymenili vojnových zajatcov, 95 ruských vojakov za 95 ukrajinských vojakov, oznámilo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. Ukrajina sa ešte nevyjadrila.

Pomoc od emirátov

Výmenu podľa ruských zdrojov pomohli sprostredkovať Spojené arabské emiráty, ktoré tak podľa dostupných údajov urobili už deviatykrát.

„V súčasnosti sú všetci ruskí vojaci na území Bieloruska, kde je im poskytovaná potrebná psychologická a lekárska pomoc, ako aj možnosť spojiť sa s príbuznými. Všetci oslobodení vojaci budú prepravení do Ruska, kde podstúpi liečenie a zotavenie v zariadeniach ministerstva obrany,“ dodala Moskva.

Rusko a Ukrajina si vzájomne vymenili vyše sto zajatcov, prepustení ruskí vojaci museli dostať lekársku pomoc

Predchádzajúca výmena zajatcov sa uskutočnila v polovici septembra, kedy obe strany prepustili každá 103 osôb. Podľa vyhlásenia Moskvy sa domov vrátili ruskí vojaci zajatí v západoruskej Kurskej oblasti, kam ukrajinská armáda prekvapivo vpadla tento rok na začiatku augusta.

Návrat vlastencov

Výmenu zajatcov – druhú počas dvoch dní – neskôr potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Upresnil, že ide o 82 vojakov a poddôstojníkov a 21 dôstojníkov, a to vrátane 69 obrancov Mariupolu, prístavného mesta pri Azovskom mori, dobytého Rusmi na jar 2022 po niekoľkotýždňovom obliehaní.

Rusko a Ukrajina si vymenili 115 vojnových zajatcov, dohodu sprostredkovali emiráty

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec vtedy upresnil, že od ruskej invázie vo februári 2022 sa uskutočnilo 57 výmen zajatcov a do vlasti sa podarilo vrátiť 3672 Ukrajincov a Ukrajiniek.

O deň skôr Kyjev prepustil 49 ruských zajatcov a z ruského zajatia vrátilo 49 zajatcov, medzi ktorými bolo výnimočne aj 23 žien. Išlo o civilistky, ktoré Rusi nezákonne uväznili ešte pred vypuknutím vojny, ale aj o vojačky z niekdajšieho pluku, terajšej brigády Azov, ktoré v zajatí strávili viac ako dva roky, poznamenal denník Ukrajinská pravda.

Ukrajinský ombudsman Lubinec podľa médií uviedol, že zdravotný stav oslobodených krajanov je veľmi vážny, mnohí v ruskom zajatí schudli o desiatky kilogramov.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie