Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko dnes preberá predsedníctvo Bezpečnostnej rady OSN

Rusko v pondelok začalo svoje mesačné predsedníctvo v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN). naposledy krajina koordinovala prácu kľúčového rezortu svetového orgánu v apríli 2023. V pondelok Rusko zvoláva svoje prvé zasadnutie BR OSN, na ktorom sa schvaľuje program Bezpečnostnej rady na nadchádzajúci mesiac. Po nej bude mať ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzija tlačovú konferenciu […]
Menej ako 1 min. min.

Rusko v pondelok začalo svoje mesačné predsedníctvo v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN). naposledy krajina koordinovala prácu kľúčového rezortu svetového orgánu v apríli 2023.

V pondelok Rusko zvoláva svoje prvé zasadnutie BR OSN, na ktorom sa schvaľuje program Bezpečnostnej rady na nadchádzajúci mesiac. Po nej bude mať ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzija tlačovú konferenciu a potom bude za zatvorenými dverami informovať Valné zhromaždenie OSN.

V polovici júla sa očakávajú významné podujatia v rámci ruského predsedníctva, diskusie o tom, ako vybudovať spravodlivejší a demokratickejší svetový poriadok a spôsoby riešenia krízy na Blízkom východe, ako aj spolupráca medzi OSN, Organizáciou zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO), Spoločenstvom nezávislých štátov (SNŠ) a Šanghajskou organizáciou spolupráce (ŠOS).

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov predtým uviedol, že generálny tajomník CSTO Imangali Tasmagambetov bol pozvaný, aby vystúpil na stretnutí venovanom poslednej uvedenej téme. 

Nebenzija okrem toho uviedol, že na najbližšom zasadnutí BR OSN sa bude hovoriť o nedávnom ukrajinskom útoku na civilnú infraštruktúru v Sevastopole, pri ktorom boli použité taktické rakety ATACMS vybavené kazetovými hlavicami. 

Celkovo sa v júli uskutočnia približne dve desiatky otvorených zasadnutí a diskusií za zatvorenými dverami. 15 členov BR OSN vrátane piatich stálych členov – Číny, Francúzska, Veľkej Británie, Ruska a Spojených štátov – vykonáva rotujúce predsedníctvo počas jedného mesiaca podľa anglického abecedného poradia svojich mien. V júni predsedala Bezpečnostnej rade Kórejská republika a v auguste ju od Ruska prevezme Sierra Leone. 

Príspevok Rusko dnes preberá predsedníctvo Bezpečnostnej rady OSN je zobrazený ako prvý na tvotv.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie