Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko neplánuje obnoviť činnosť Záporožskej jadrovej elektrárne, podľa Grossiho si Moskva uvedomuje potenciálne nebezpečenstvo

Cieľom diskusií s ruskými predstaviteľmi z konca mája bolo podľa Grossiho „uistiť sa, že sme na rovnakej vlnovej dĺžke".
Menej ako 1 min. min.

3.6.2024 (SITA.sk) – Rusko má podobný postoj k obnoveniu činnosti Záporožskej jadrovej elektrárne, nad ktorou prevzalo kontrolu v začiatkoch vojny na Ukrajine, ako medzinárodní pozorovatelia, a teda, že je to momentálne nepraktické a potenciálne nebezpečné.

Moskva chce elektráreň používať

V pondelok to skonštatoval generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi, ktorý sa to podľa svojich slov dozvedel minulý týždeň na stretnutí s generálnym riaditeľom ruskej štátnej spoločnosti pre jadrovú energiu Rosatom Alexejom Lichačevom v Kaliningrade.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Grossi novinárom na zasadnutí Rady guvernérov MAAE, ktorú tvorí 35 krajín, vo Viedni povedal, že Rusko neplánuje odstaviť elektráreň. Moskva má podľa neho v úmysle elektráreň používať, ale tiež si uvedomuje, „že v tejto chvíli by to nebolo praktické a mohlo by to dokonca byť nebezpečné”.

Rovnaká vlnová dĺžka

Cieľom diskusií s ruskými predstaviteľmi z konca mája bolo podľa Grossiho „uistiť sa, že sme na rovnakej vlnovej dĺžke” a že výsledok nemožno charakterizovať ako „formálnu dohodu”.

Záporožská jadrová elektráreň na juhovýchode Ukrajiny je najväčšia svojho druhu v Európe. Jej šesť reaktorov je už niekoľko mesiacov odstavených, stále však potrebuje energiu a kvalifikovaný personál na prevádzku kľúčových systémov na chladenie reaktorov a bazénov s vyhoreným palivom.

Vzájomné ostreľovanie

Rusko a Ukrajina sa opakovane vzájomne obviňujú z ostreľovania v jej okolí. MAAE zas opakovane vyjadruje obavy z možnej jadrovej katastrofy v elektrárni.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Grossi uviedol, že hlavným nebezpečenstvom opätovného spustenia jadrovej elektrárne sú pokračujúce vojenské operácie v regióne a neistá povaha externého zásobovania energiou, keď podľa neho naďalej dochádza k „osciláciám alebo dokonca výpadkom prúdu“.

Na bezpečné reštartovanie jadrovej elektrárne je podľa šéfa MAAE potrebné, aby nedošlo k „žiadnemu bombardovaniu ani žiadnej aktivite tohto typu“ a musí existovať stabilné externé napájanie spolu s niekoľkými ďalšími bezpečnostnými posudkami.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Záporožská jadrová elektráreň
Zdroj: SITA.sk – Rusko neplánuje obnoviť činnosť Záporožskej jadrovej elektrárne, podľa Grossiho si Moskva uvedomuje potenciálne nebezpečenstvo © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie