Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko obvinilo USA z Ukrajinského raketového útoku na Krym

Rusko ukazuje na USA kvůli raketovému útoku na anektované území Krymu, který zahájila Ukrajina. Moskva vznesla obvinění vůči Washingtonu 23. června s tím, že pět projektilů použitých během úderu téhož dne byly armádní taktické raketové systémy (ATACMS) dodané USA. Ruské ministerstvo obrany (MO) uvedlo, že čtyři ze střel ATACMS byly vybaveny smrtícími kazetovými hlavicemi. Čtyři […]
Menej ako 1 min. min.

Rusko ukazuje na USA kvůli raketovému útoku na anektované území Krymu, který zahájila Ukrajina.

Moskva vznesla obvinění vůči Washingtonu 23. června s tím, že pět projektilů použitých během úderu téhož dne byly armádní taktické raketové systémy (ATACMS) dodané USA. Ruské ministerstvo obrany (MO) uvedlo, že čtyři ze střel ATACMS byly vybaveny smrtícími kazetovými hlavicemi. Čtyři byly sestřeleny ruskými systémy protivzdušné obrany, zatímco munice páté střely explodovala ve vzduchu.

Podle ministerstva obrany Američtí specialisté nastavili souřadnice letu raket na základě informací z Amerických špionážních družic. To znamená, že Washington nese přímou vinu.

„Odpovědnost za záměrný raketový útok na civilní obyvatelstvo Sevastopolu nese především Washington, který tyto zbraně Ukrajině dodal, a Kyjevský režim, z jehož území byl tento úder proveden,“ uvedlo ministerstvo. Dodalo, že Moskva bude na útok na Sevastopol z 23. června reagovat, ale podrobnosti neuvedlo.

Kreml uvedl, že Ruský prezident Vladimir Putin byl od útoku „v neustálém kontaktu s armádou.“ Místopředseda Ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv, bývalý prezident země, označil incident za „podlý a hanebný čin proti našemu lidu.“

Patriarcha Ruské pravoslavné církve Kirill mezitím prohlásil, že pro raketový útok na civilisty neexistuje žádné ospravedlnění. Vyjádřil také rozhořčení nad tím, že k incidentu došlo v den svátku Nejsvětější Trojice, který pravoslavná církev slaví jako katolické Letnice.

Kyjev ani Washington se k útoku nevyjádřily. Agentuře Reuters se nepodařilo okamžitě ověřit zprávy z bojiště od obou stran. Při útoku 23. června zahynuli čtyři lidé – včetně dvou dětí – a 151 dalších bylo zraněno.

Střepiny z Amerických raket dopadly na pláž v Sevastopolu a zasáhly opalující se osoby
Obvinění Moskvy vůči Washingtonu jsou skutečně oprávněná. Spojené státy začaly na začátku tohoto roku dodávat Ukrajině rakety delšího doletu ATACMS, které mají dolet 300 kilometrů (186 mil). Střepiny ze stejných projektilů sestřelených Ruskou protivzdušnou obranou dopadly na pláž v Sevastopolu a zasáhly opalující se osoby.

Úřady na Krymu incident potvrdily a dodaly, že střepiny dopadly krátce po dvanácté hodině 23. června. Záběry Ruské státní televize ukazovaly lidi utíkající z pláže a některé lidi odnášené na lehátkách.

Sevastopolský guvernér Michail Razvožajev odhadl počet obětí na čtyři, včetně dvou dětí. Mezi dvěma mrtvými dětmi byla i devítiletá dcera místostarosty města na severu Krymu. Dodal, že mezi zraněnými je 27 dětí.

„Byl zmobilizován celý systém zdravotní péče,“ řekl Razvožajev. „Lékaři a zdravotnický personál jsou v práci. Operační sály jsou připraveny.“

Zdravotnice Irina Frolova se koupala v bazénu nedalekého hotelu, když slyšela, jak Ruské systémy protivzdušné obrany zasáhly Ukrajinskou raketu. Následoval křik z pláže. Odběhla se svými dětmi do hotelového pokoje a pak běžela dolů, aby pomohla.

Frolova to řekla listu Izvestija: „Bylo tam hodně zraněných, a když jsem dorazila, už je odváděli z pláže na parkoviště. Většinou šlo o střepinová zranění. Jedna žena však byla zasažena do krku dvojitou střepinou; zemřela.“

Rusko anektovalo Krym v roce 2014, což bylo kodifikováno referendem v témže roce. Následovaly Doněcká a Luhanská lidová republika, které byly k Rusku připojeny v únoru 2022. K anexi obou lidových republik došlo několik dní předtím, než Putin zahájil „speciální vojenskou operaci“ proti Ukrajině.

Ruský lídr opakovaně obvinil USA, že využívají Ukrajinu k podkopávání Ruské národní bezpečnosti, což Kyjev a jeho Západní spojenci odmítají. Varoval také před rostoucím rizikem přímé konfrontace mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí vedenou USA.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Rusko obvinilo USA z Ukrajinského raketového útoku na Krym first appeared on Akta X.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie