Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko podporuje čínsky mierový plán. Vidno, že Peking konfliktu rozumie, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin pred stretnutím so svojím čínskym náprotivkom vyhlásil, že sa mu pozdáva čínsky plán urovnania vojny. So Si Ťin-pchingom sa dohodli na ďalšom upevnení bilaterálnych vzťahov.  Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok (16. mája) na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu označil vzťahy Číny s Ruskom za prospešné pre mier […]
Menej ako 1 min. min.

Ruský prezident Vladimir Putin pred stretnutím so svojím čínskym náprotivkom vyhlásil, že sa mu pozdáva čínsky plán urovnania vojny. So Si Ťin-pchingom sa dohodli na ďalšom upevnení bilaterálnych vzťahov. 

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok (16. mája) na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu označil vzťahy Číny s Ruskom za prospešné pre mier a prisľúbil upevnenie spolupráce.

Vzťahy medzi Čínou a Ruskom sú podľa Si Ťin-pchinga základným záujmom oboch krajín a takisto vedú k mieru.

„Čína je pripravená pracovať s Ruskom s cieľom podporovať čestnosť a spravodlivosť vo svete,“ uviedol Si vo vyhlásení, ktoré sprostredkovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Putin povedal, že vzťahy oboch krajín sú stabilizujúcim prvkom na medzinárodnej scéne.
Ruský prezident na dvojdňovú štátnu návštevu Číny pricestoval v stredu večer.

Čínsky mierový plán sa Putinovi páči

Pred stretnutím poskytol rozhovor čínskej tlačovej agentúre Xinhua, ktorý bol zverejnený v stredu (15. mája). Putin v ňom tvrdil, že Moskva je „naďalej otvorená dialógu a rozhovorom“ s cieľom vyriešiť viac ako dva roky trvajúci konflikt.

Rusko pritom odmietlo možnosť, že by sa v prípade pozvania zúčastnilo mierovej konferencie vo Švajčiarsku. Na stretnutí sa bude rozoberať mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Moskva iniciatívu označila za zbytočnú.

Švajčiarsko bude hostiť mierovú konferenciu o Ukrajine. Rusko odmieta prísť

Švajčiarsko oznámilo, že v polovici júna zorganizuje mierovú konferenciu o Ukrajine na vysokej úrovni. Rusko sa jej nezúčastní a udalosť označilo za prevolebnú kampaň Joea Bidena. Bern napriek tomu dúfa, že sa do neskorších rokovaní zapojí.

Putin však hovorí, že sa mu pozdáva čínsky plán a ďalšie „zásady“, ktoré predstavil prezident Si Ťin-pching. Podľa neho zohľadňujú faktory, ktoré stoja za konfliktom.

„Prístup Číny k riešeniu ukrajinskej krízy hodnotíme pozitívne,“ povedal šéf Kremľa. „V Pekingu skutočne chápu jej základné príčiny a jej globálny geopolitický význam.“

Zásady, ktoré Si Ťin-pching stanovil počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, boli podľa Putina „realistické a konštruktívne kroky“, ktoré „rozvíjajú myšlienku nevyhnutnosti prekonať mentalitu studenej vojny“.

Peking predstavil svoj 10-bodový mierový plán pred vyše rokom. Stanovil v ňom všeobecné princípy pre ukončenie vojny, no nezachádzal do podrobností.

Dokument obsahoval hlavne všeobecné vyjadrenia o dodržiavaní medzinárodného práva, pričom ignoroval, že v prvom rade je v rozpore s ním samotná ruská agresia.

V čase predstavenia bol plán prijatý vlažne, pričom Spojené štáty uviedli, že Čína sa prezentuje ako mierotvorca, no zároveň odráža nepravdivé naratívy Ruska. Washingtonu sa tiež nepozdávala neochota Číny odsúdiť inváziu na Ukrajinu.

„Ako by to mohlo byť dobré, ak tomu Putin tlieska?“ reagoval pred rokom americký prezident Joe Biden v rozhovore pre televíziu ABC News.

Filip Šebok, expert na Čínu pôsobiaci v pražskej Asociácii pre medzinárodné otázky (AMO), vtedy poznamenal, že nešlo o skutočný mierový plán, ale skôr o čínsku pozíciu k vojne na Ukrajine, ktorá bola navyše veľmi vágna. „Išlo skôr o PR cvičenie, než nejakú konkrétnu iniciatívu,“ uviedol analytik.

Hádzanie viny na Spojené štáty

Predstavitelia Moskvy a Pekingu vo štvrtok (16. mája) uviedli, že je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii konfliktu na Ukrajine. V spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnil Kremeľ, sa tiež zhodli na prehĺbení svojho strategického partnerstva a odsúdili podľa nich stále agresívnejšie správanie Spojených štátov.

„Strany poukázali na potrebu zastaviť akékoľvek kroky, ktoré prispievajú k predlžovaniu bojov a ďalšej eskalácii konfliktu (na Ukrajine),“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení vydanom po stretnutí čínskeho lídra Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina v Pekingu.

Vo vyhlásení sa tiež píše o prehĺbení strategických vzťahov a o tom, ako spolupráca Číny a Ruska v obrannom sektore pomáha zlepšovať celosvetovú bezpečnosť. Okrem toho sa v dokumente, ktorý ma asi 7 000 slov, spomínajú aj plány na posilnenie vojenských vzťahov.

Von der Leyen chce bojovať proti „Putinovým priateľom v Únii“

Úradujúca predsedníčka Európskej komisie odštartovala svoju kampaň na znovuzvolenie prísľubom, že bude bojovať proti krajne pravicovým „Putinovým priateľom, ktorí chcú uniesť budúcnosť EÚ“. Do popredia dala aj otázku európskej obrany či zelenej dohody.

„Vzťahy Číny a Ruska sú pracne vybudované a obe strany si ich cenia a starajú sa o ne,“ povedal Si Putinovi.

Obe strany v spoločnom vyhlásení tiež vyjadrili obavy z toho, že Spojené štáty sa podľa nich snažia narušiť strategickú jadrovú rovnováhu, ako aj nad globálnou protivzdušnou americkou obranou či plánmi Washingtonu súvisiacimi s vysokopresnými nejadrovými zbraňami.

„Spoločne bránime princípy spravodlivosti a demokratické svetové zriadenie,“ povedal Putin čínskemu prezidentovi.

Si Ťin-pching počas návštevy Putina jasne signalizuje, že Čína a Rusko sa zhodujú v mnohých otázkach a odolávajú tlaku Západu na oslabenie ich spoločných vzťahov.

Čína tak udelila zjavnú ranu Spojeným štátom, ktorých najvyšší diplomat Čínu navštívil v apríli v snahe presvedčiť Peking, aby znížil úroveň vzťahov s Ruskom, konštatuje Reuters.

Prvá zahraničná cesta od „znovuzvolenia“

Putinova dvojdňová návšteva Číny je jeho prvou prvú zahraničnou cestou od marcového opätovného zvolenia do úradu prezidenta na piate funkčné obdobie. Západ legitimitu týchto volieb neuznáva, keďže neboli ani slobodné, ani spravodlivé.

Bojkot Putina nevyšiel. Na jeho inauguráciu prišli zástupcovia Francúzska aj Slovenska

Napriek očakávaniam, že zástupcovia Európskej únie, Spojených štátov, Spojeného kráľovstva a Kanady budú bojkotovať piatu inauguráciu Vladimira Putina, do Kremľa aj tak zavíta niekoľko predstaviteľov Únie vrátane Slovenska.

Putin a Si Ťin-pching absolvujú po prvotnom stretnutí vo štvrtok večer aj neformálne rokovania pri večeri, na ktorých sa zúčastnia aj vysokopostavení predstaviteľa oboch krajín.

Čína a Rusko posilnili v posledných rokoch svoje obchodné a vojenské vzťahy po tom, čo Spojené štáty a ich spojenci na obe krajiny uvalili sankcie. Tým čelí predovšetkým Rusko pre inváziu na Ukrajinu.

Okrem Pekingu plánuje navštíviť aj Charbin, najväčšie mesto a správne stredisko provincie Chej-lung-ťiang na severovýchode Číny.

Táto krajina je pre Rusko dôležitým hospodárskym spojencom po tom, ako Západ voči Moskve prijal sankcie z dôvodu vojny na Ukrajine, pripomína AFP.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie