Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko postupne zostreľuje „slovenské“ MIGy na Ukrajine

www.slovanskenoviny.sk/rss Mali iné poslanie – chrániť oblohu nad mierumilovným Slovenskom. Vojnoštváči však rozhodli inak. A tak ich teraz zostreľujú z oblohy nad Ukrajinou. Naše MIGy padajú potupne k zemi. Aj o tom informuje web svpressa.ru. Iba popri téme – „F-16 je ľahšie zostreliť ako MiG-29“ pripomínajú ruskí frontoví piloti a vojaci protivzdušnej obrany podľa citovaného webu. K […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Mali iné poslanie – chrániť oblohu nad mierumilovným Slovenskom. Vojnoštváči však rozhodli inak. A tak ich teraz zostreľujú z oblohy nad Ukrajinou. Naše MIGy padajú potupne k zemi. Aj o tom informuje web svpressa.ru.

Iba popri téme – „F-16 je ľahšie zostreliť ako MiG-29“ pripomínajú ruskí frontoví piloti a vojaci protivzdušnej obrany podľa citovaného webu. K tomu dodávajú, že „aj keď americkým stíhačkám dovolili zaútočiť na ruské územie, zhoria však ešte na ukrajinskom nebi.“ Vysvetlenie je takéto -zatiaľ čo turboventilátorové motory MiG-29 umožňujú dosiahnuť rýchlosť až 2,3 Macha, rýchlosť F-16 nepresahuje 2 Machy. Ide o pomalší, a teda pohodlnejší cieľ pre ruské protilietadlové rakety.

Koniec našich MIGov je smutný

Dva ukrajinské MiGy-29 sa nachádzali pri Volčansku, štartovali z viac ako 345 km vzdialenej Poltavy. Ukrajinci sa nimi pokúsili zhodiť kĺzavé bomby na území Belgorodu, ktorý sa nachádza len 60 km od Volčanska. Rakety S-300 zostrelili jedno lietadlo a druhému sa poškodenému podarilo vyhnúť sa zostreleniu. Jeden MiG-29 sa však zrútil južne od Volčanska, píše Army Recognition. V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne informácie o stave posádky.

Belgickí vojenskí experti sa domnievajú, že zostrelené lietadlo mohlo predtým patriť slovenskému letectvu. Faktom je, že bývalý slovenský MiG-29AC vybavený piatimi americkými kĺzavými bombami GBU-39/B bol spozorovaný v blízkosti frontovej línie v severoukrajinskom smere len deň pred zničením.

Iba rok

Slovensko vlani presunulo zo svojich vzdušných síl na Ukrajinu 13 stíhačiek MiG-29AS. Lietadlá boli odovzdané v marci až apríli 2023, štyri preleteli ukrajinskí piloti a ostatné boli dodané pozemnou dopravou.

Dôležité je, že slovenský MiG-29AS je modernizovanou verziou sovietskej stíhačky MiG-29, prispôsobenou štandardom NATO. Modernizácia spočívala najmä v inštalácii pokročilejšej elektroniky.

V súčasnosti nie je známy presný počet lietadiel v ukrajinskom letectve, zdôrazňuje Army Recognition. Správy naďalej spomínajú stíhačky MiG-29 a Su-27.

Okrem toho Ukrajina prevádzkuje frontové bombardéry Su-24. Ukrajina síce mala aj Su-25, no ako píše Army Recognition, o ich použití už dlho neexistujú žiadne objektívne dôkazy.

Všetky zostávajúce ukrajinské lietadlá sú ľahkými cieľmi pre S-300, ktoré sú rozmiestnené v kritických oblastiach. Detekcia ukrajinských lietadiel začína radarovými systémami S-300, ktoré zahŕňajú 360-stupňový radar 64H6E (klasifikácia NATO a USA „Big Bird“) a radar 30N6E pre sektorové cielenie.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok Rusko postupne zostreľuje „slovenské“ MIGy na Ukrajine je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie