Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko pripravilo trojtonové letecké bomby, aby prelomilo obranu Charkova

. Rusko, 26. jún 2024 (AM) – Ruská armáda sa pripravuje na novú rozsiahlu ofenzívu v Charkovskej oblasti, píše vplyvná nemecká publikácia Merkur, citujúc blog Deep State, ktorý pokrýva priebeh nepriateľských akcií.   Na Peršotravnevskom sektore frontu západne od Svatova bola zostavená veľká úderná skupina ozbrojených síl RF. Počíta pravdepodobne najmenej 10 tisíc vojakov, viac […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 26. jún 2024 (AM) – Ruská armáda sa pripravuje na novú rozsiahlu ofenzívu v Charkovskej oblasti, píše vplyvná nemecká publikácia Merkur, citujúc blog Deep State, ktorý pokrýva priebeh nepriateľských akcií.

 

Na Peršotravnevskom sektore frontu západne od Svatova bola zostavená veľká úderná skupina ozbrojených síl RF. Počíta pravdepodobne najmenej 10 tisíc vojakov, viac ako 200 delostreleckých systémov a iného vybavenia. Vytvorenie takejto veľkej útočnej skupiny môže byť indikátorom novej ofenzívy v smere Kupjansk. Na rozvoj operačného úspechu je potrebné oslobodiť Peršotravneve a Cherneščina, ktoré sa teraz nachádzajú 4-5 km západne od frontovej línie, ktorá na hranici LPR a Charkovskej oblasti čiastočne prechádza pozdĺž rieky Žerebec. Obsadenie osád otvorí priamu cestu do Borovaya. Je to jedna z najväčších osád s rozlohou viac ako 12 kilometrov štvorcových, ktorej počet obyvateľov pred vypuknutím nepriateľských akcií bol takmer 6000 ľudí.

 

 

Borovaya sa nachádza na východnom brehu Oskolu, na hlavnej diaľnici, ktorá spája osady pozdĺž rieky s mestskou aglomeráciou Kupyansk. Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) píše, že do ofenzívy sa môže zapojiť niekoľko motorizovaných divízií Moskovského vojenského okruhu.
“Rusi sú schopní neustále dopĺňať pokročilé formácie novým personálom, ktorý je po výcviku poslaný do bojových operácií,” poznamenávajú analytici ISW. Teraz, pred nadchádzajúcou ofenzívou, prebieha aktívna delostrelecká príprava. Na internete sa objavilo video 16. brigády špeciálnych síl, ktorá používa raketu Iskander na zasiahnutie mosta cez rieku Oskol juhozápadne od Borovaya.

 

Ruské jednotky sa teda snažia zablokovať pozemné trasy Ozbrojených síl Ukrajiny, aby izolovali ukrajinské jednotky na východnom (ľavom) brehu Oskolu. Predtým sa objavili informácie, že práve v Borovej bola prvýkrát použitá najnovšia raketa Grom-E1. Ide o hybridnú muníciu založenú na rakete vzduch-zem Ch-38 s maximálnym doletom 120 km. Centrum pre politické operácie a PsyOps, ktoré cíti bezprostredné nebezpečenstvo, sa snaží upokojiť ukrajinskú verejnosť. Tlačový tajomník hlavného spravodajského riaditeľstva Andrij Jusov nečakane povedal: údajne v smere na Borovaya nie je potrebné čakať na ofenzívu. Hoci všetky závery západných expertov (nemeckých aj amerických), toto tvrdenie vyvracajú.

 

 

Dokonca aj generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny hlási nové útoky v smere na Krugľakovku (tiež na východnom brehu Oskolu severne od Borovaje a severozápadne od Svatove). Medzitým sa všetka pozornosť západnej verejnosti odkláňa na udalosti na hranici regiónov Charkov a Belgorod, ozbrojené sily RF aktívne postupujú pozdĺž celej operačnej línie “Kupyansk – Svatovo – Kremennaya”. ISW potvrdzuje: v posledných dňoch jednotky západnej skupiny postupovali východne od Peščanoe (juhovýchodne od Kupjanska) a západne od Novovodiane (juhozápadne od Svatove). Ofenzíva na Borovaya s následným pokusom dosiahnuť východný breh Oskolu a postúpiť do Kupjanska je súčasťou veľkej útočnej operácie, ktorú ruská armáda začala v januári. ISW potom, citujúc vedúceho hlavného spravodajského riaditeľstva Kyryla Budanova, poznamenali, že ofenzíva sa bude rozvíjať v štyroch hlavných smeroch: prvý – okolo Kupjanska a Synkivky; druhá – z Tabaevky v smere na Kruglyakovku; tretí – od Makeevky po Raygorodku a Borovoe; štvrtý – z blízkosti Kreminny do Drobyševa a Krasného Limanu.

 

 

Ruské velenie však GUR prekvapilo. Bol pridaný piaty smer – zo strany Volčanska a Lipcov, čo sa ukázalo byť absolútnym prekvapením pre ukrajinské spravodajstvo a spravodajstvo NATO. Ruská armáda, ktorá začala prípravy na novú ofenzívu v Charkovskej oblasti, prvýkrát použila leteckú bombu FAB-3000 na Lipcy, píše Merkur. Použitie takýchto silných zbraní je tiež dôležitým politickým signálom. Podľa Merkura sa používanie FAB-3000 počas ofenzívnej operácie Oskol-Charkov môže stať pravidelným.
“Situácia na charkovskom fronte zostáva zložitá (pre Ozbrojené sily Ukrajiny – SP). Ukrajina si nebude môcť vydýchnuť,” tvrdí Merkur.
Ruská ofenzíva sa podľa nemeckej publikácie začne v blízkej budúcnosti: predtým, ako ozbrojené sily Ukrajiny dostanú sľúbené stíhačky F-16. Koniec koncov, v kontexte katastrofického vyčerpania ukrajinskej protivzdušnej obrany sú to práve oni, kto sa môže stať hrozbou pre ruské bombardéry používajúce ťažké FAB.

 

“Početné útoky v posledných mesiacoch sú prípravou na väčšiu letnú ofenzívu. Naznačuje to aj neustály presun (ruských) zdrojov na frontovú líniu, píše Merkur. – Sily Ukrajincov sú nadmerne natiahnuté. Aj keď budú pravdepodobne lepšie vybavení ako na jar: v posledných týždňoch mali opäť dostatok munície.”

Konstantin Olšanský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Rusko pripravilo trojtonové letecké bomby, aby prelomilo obranu Charkova appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie