Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko ruší zákaz exportu benzínu, trh je dostatočne zásobený

Ruská vláda prijala konečné rozhodnutie o pozastavení dočasného zákazu vývozu benzínu, pretože trh je dostatočne zásobený. Denníku RBC informácie jeho zdrojov potvrdilo ministerstvo energetiky. Rusko zakázalo vývoz benzínu na šesť mesiacov od začiatku marca. Výnimku mala hospodárska únia vedená Moskvou a viaceré krajiny, s ktorými má Rusko uzavreté priame medzivládne dohody o dodávkach pohonných látok, […]
Menej ako 1 min. min.

Ruská vláda prijala konečné rozhodnutie o pozastavení dočasného zákazu vývozu benzínu, pretože trh je dostatočne zásobený. Denníku RBC informácie jeho zdrojov potvrdilo ministerstvo energetiky.

Rusko zakázalo vývoz benzínu na šesť mesiacov od začiatku marca. Výnimku mala hospodárska únia vedená Moskvou a viaceré krajiny, s ktorými má Rusko uzavreté priame medzivládne dohody o dodávkach pohonných látok, ako je Mongolsko, upozornila agentúra Reuters.

“Dočasný zákaz vývozu benzínu, ktorý vstúpil do platnosti 1. marca, bude pozastavený kvôli nasýteniu domáceho trhu a dokončeniu neplánovanej údržby v rafinériách,” potvrdilo ministerstvo energetiky.

Ukrajinská armáda zaútočila na prístavy v Čiernom mori, cielila aj na sklady s ropou

Podľa zdroja má byť rozhodnutie o pozastavení zákazu zverejnené začiatkom týždňa. Časový rámec nového rozhodnutia nebol zatiaľ spresnený.

Podľa ministerstva rafinérie a ropné sklady vytvorili zásoby motorového benzínu, ktoré umožňujú pokryť potreby domáceho trhu. K 15. máju podľa ministerstva predstavovali tieto zásoby 2,1 milióna ton motorového benzínu a 3,4 milióna ton nafty.

Rusko, ktoré patrí medzi najväčších producentov ropy na svete a ktoré už vyše dva roky vedie vojnu proti susednej Ukrajine, už skôr zaviedlo podobný zákaz od septembra do novembra minulého roka. Cieľom bolo riešiť vysoké domáce ceny a nedostatok pohonných hmôt.

Výnimku mali len štyria bývalí členovia Sovietskeho zväzu, ktorí sú členmi Euroázijskej hospodárskej únie (EAHU) – Bielorusko, Kazachstan, Arménsko a Kirgizsko. Ropa, ropné produkty a plyn sú najväčšou vývoznou položkou Ruska a hlavným zdrojom devízových rezerv.

Rusko zvažuje, že zruší zákaz exportu benzínu, uvádzajú vládni činitelia. Rafinérie sa vracajú do prevádzky

Najväčšími producentmi benzínu v Rusku vlani boli rafinéria v Omsku patriaca firme Gazprom Nefť, rafinéria NORSI firmy Lukoil v Nižnom Novgorode a rafinéria firmy Rosnefť v Rjazani.

Rusko vlani vyprodukovalo 43,9 milióna ton benzínu a vyviezlo približne 5,76 milióna ton, čo bolo asi 13 percent produkcie. Najväčšími dovozcami ruského benzínu sú predovšetkým africké krajiny, vrátane Nigérie, Líbye a Tuniska, a tiež Spojené arabské emiráty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie