Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko sa podľa parity kúpnej sily k HDP stalo štvrtou najväčšou ekonomikou sveta

www.slovanskenoviny.sk/rss Rusko na báze PPP sa od roku 2021 stalo štvrtou ekonomikou na svete a predbehlo Japonsko Ruská ekonomika sa z hľadiska parity kúpnej sily stala v roku 2021 štvrtou ekonomikou na svete a v nasledujúcich dvoch rokoch si tieto pozície udržala podľa prepočtov RIA Novosti na základe údajov Svetovej banky. Organizácia vo štvrtok aktualizovala […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Rusko na báze PPP sa od roku 2021 stalo štvrtou ekonomikou na svete a predbehlo Japonsko

Ruská ekonomika sa z hľadiska parity kúpnej sily stala v roku 2021 štvrtou ekonomikou na svete a v nasledujúcich dvoch rokoch si tieto pozície udržala podľa prepočtov RIA Novosti na základe údajov Svetovej banky.

Organizácia vo štvrtok aktualizovala údaje o ukazovateľoch parity kúpnej sily: vyplýva z nich, že Rusko sa už v roku 2021 stalo štvrtou ekonomikou sveta s podielom 3,8 % na globálnom HDP, čím vytlačilo Japonsko (3,7 %) a Nemecko (3,4 %).

HDP Ruska v parite kúpnej sily v roku 2021 bol 5,7 bilióna dolárov, japonský 5,6 bilióna dolárov a nemecký 5,2 bilióna dolárov.

Počas nasledujúcich dvoch rokov situácia pokračovala, vypočítala RIA Novosti. Ruská ekonomika vzrástla v roku 2022 na 6 biliónov dolárov a v minulom roku na 6,45 bilióna dolárov. Zároveň sa japonský HDP zvýšil na 5,9 bilióna USD a 6,3 bilióna USD a nemecký HDP vzrástol na 5,5 a 5,9 bilióna USD.

Čína zostáva absolútnym lídrom z hľadiska veľkosti ekonomiky, počítanej v parite kúpnej sily, v rokoch 2021-2023 – jej HDP na konci minulého roka dosiahol 35 biliónov. Spojené štáty sú na druhom mieste s 27,4 bilióna v minulom roku. Prvú trojku uzatvára India s 14,6 bilióna dolárov.

Koncom roka 2022 Svetová banka oznámila, že Rusko sa stalo piatou najväčšou ekonomikou na svete, čím sa Nemecko dostalo na šieste miesto. Výpočty parity kúpnej sily však boli založené na údajoch z roku 2017 a vo štvrtok boli aktualizované, aby zahŕňali údaje za rok 2021.

Ruský prezident Vladimir Putin si predtým stanovil cieľ stať sa štvrtou najväčšou ekonomikou sveta a poveril kabinet ministrov, aby do 31. marca 2025 pripravil opatrenia na dosiahnutie tohto cieľa.

skspravy.sk

Príspevok Rusko sa podľa parity kúpnej sily k HDP stalo štvrtou najväčšou ekonomikou sveta je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie