Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko sa samitu vo Švajčiarsku nezúčastní, Blanár tak neočakáva jednoznačný záver mierového rokovania

Na konferencii bude chýbať Ruská federácia, ale aj ďalší globálni hráči, ako napríklad Čína.
Menej ako 1 min. min.

14.6.2024 (SITA.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár sa zúčastní na mierovom samite vo Švajčiarsku, ktorý bude tento víkend. Šéf slovenskej diplomacie neočakáva, že konferencia prinesie jednoznačný záver, pretože na nej bude chýbať Ruská federácia, ale aj ďalší globálni hráči, ako napríklad Čína.

„Očakávam, že sa na vznik a vývoj vojnového konfliktu na Ukrajine bude pozerať realisticky, pretože to je dôležitý predpoklad, ako dospieť k prímeriu a hľadaniu mierového riešenia,” povedal Blanár.

Prisľúbená účasť na samite

Vláda SR podľa rezortu zahraničia podporuje každú iniciatívu týkajúcu sa mieru. V tejto súvislosti sa Slovenská republika zúčastnila na zasadnutiach v Kodani, na Malte či vo švajčiarskom Davose. Predseda vlády SR Robert Fico prisľúbil účasť na samite už na aprílovom stretnutí slovenskej vlády a ukrajinskej vlády v Michalovciach.

Rezort diplomacie ďalej prízvukuje, že tretí rok trvania konfliktu neprináša vojenské riešenie a považujeme za nevyhnutné predovšetkým rokovať a hľadať diplomatické riešenia na to, aby sa konflikt na Ukrajine riešil diplomaticky.

Zastúpenie premiéra po atentáte

S týmto mandátom sa na mierovom samite zúčastní minister Blanár zastupujúc predsedu vlády Roberta Fica, ktorý sa po atentáte z pochopiteľných dôvodov nemôže na samite zúčastniť. Samit o mieri na Ukrajine sa uskutoční 15. a 16. júna vo švajčiarskom stredisku Bürgenstock.

Účelom samitu je vytvoriť platformu pre dialóg na vysokej úrovni s cieľom iniciovať proces, ktorý povedie ku komplexnému, spravodlivému a trvalému mieru pre Ukrajinu na základe medzinárodného práva a Charty Organizácie Spojených národov. Konkrétnymi témami diskusie budú jadrová bezpečnosť, humanitárne aspekty, ako aj potravinová bezpečnosť a sloboda plavby. Na samite sa predpokladá účasť približne 90 delegácií z celého sveta.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), mierový samit, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusko sa samitu vo Švajčiarsku nezúčastní, Blanár tak neočakáva jednoznačný záver mierového rokovania © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie