Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko v rámci vojenskej taktiky úmyselne vyhladovalo civilistov v Mariupoli, tvrdia právni experti

Hladovanie civilistov „odobratím predmetov nevyhnutných na ich prežitie“ ako vojenská taktika je podľa Medzinárodného trestného súdu definované ako vojnový zločin.
Menej ako 1 min. min.

13.6.2024 (SITA.sk) – Medzinárodní právni experti tvrdia, že ruské sily zámerne použili hladovanie civilistov ako vojenskú taktiku počas 85-dňového obliehania Mariupoľa v období od marca do mája predminulého roka.

Referuje o tom web news.sky.com s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Global Rights Compliance (GRC).

Vojnový zločin

Uvedená inštitúcia uviedla, že ruské sily „systematicky útočili na objekty nevyhnutné pre prežitie civilného obyvateľstva“, ako sú potraviny, voda, energia a prístup k zdravotnej starostlivosti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruskí vojaci zároveň preťali evakuačné trasy a zablokovali príchod humanitárnej pomoci, uvádza sa v 76-stranovej správe GRC.

Hladovanie civilistov „odobratím predmetov nevyhnutných na ich prežitie“ ako vojenská taktika je podľa Medzinárodného trestného súdu definované ako vojnový zločin.

„Stretli sme sa s niekoľkými strašnými prípadmi, keď starší ľudia zomreli vo vlastných bytoch pre nedostatok vody alebo preto, že im bola zima, pretože v Mariupoli nebolo kúrenie,“ povedala Olha Mackivová, ukrajinská právna poradkyňa z GRC.

Zatiaľ vydali štyri zatykače

Medzinárodný trestný súd má jurisdikciu nad vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a genocídou, ak boli spáchané na území Ukrajiny.

Súd doteraz vydal štyri zatykače súvisiace s Ukrajinou, vrátane ruského vodcu Vladimira Putina. Moskva vždy popierala, že by sa jej vojaci zamerali na civilistov na Ukrajine.

Viac k témam: Genocída, Mariupoľ, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusko v rámci vojenskej taktiky úmyselne vyhladovalo civilistov v Mariupoli, tvrdia právni experti © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie