Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany aj vojenských inštruktorov, aby pomáhali s cvičením tamojšej armády

www.slovanskenoviny.sk/rss Nigerská vládnuca junta v polovici marca oznámila vypovedanie dohody o vojenskej spolupráci s USA. Rusko vyslalo do západoafrického Nigeru systém protivzdušnej obrany a 100 vojenských inštruktorov, aby systém nainštalovali a naučili nigerských vojakov, ako ho používať, informovala vo štvrtok nigerská štátna televízia RTN. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Vyslaniu vojakov […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Nigerská vládnuca junta v polovici marca oznámila vypovedanie dohody o vojenskej spolupráci s USA. Rusko vyslalo do západoafrického Nigeru systém protivzdušnej obrany a 100 vojenských inštruktorov, aby systém nainštalovali a naučili nigerských vojakov, ako ho používať, informovala vo štvrtok nigerská štátna televízia RTN. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Vyslaniu vojakov predchádzal telefonát medzi šéfom vojenskej junty v Nigeri Abdourahamanom Tchianim a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Niger bol až do vojenského prevratu v júli minulého roka posledným spojencom USA, Francúzska a európskych krajín v boji proti islamistickým milíciám v regióne Sahel, kde majú džihádisti pod vplyvom mnohých západných spravodajských služieb čoraz väčší vplyv.

Junta v marci ukončila vojenskú spoluprácu s USA v boji proti terorizmu a osud nemeckých ozbrojených jednotiek, ktoré prevádzkujú leteckú základňu v nigerskom hlavnom meste Niamey, je stále nejasný. Tamojšia štátna televízia odvysielala fotky ruského lietadla Iľjušin-76, ktoré v stredu pristálo v Niamey.

Televízia citovala jedného z mužov – belochov oblečených vo vojenskej uniforme, ktorý po francúzsky potvrdil, že ich cieľom je výcvik nigerskej armády v súvislosti s vojenským vybavením, ktoré má do krajiny doraziť.

Správa štátnej televízie sa ďalej týkala politického smerovania krajiny, ktoré sa zmenilo v momente, keď sa v Nigeri k moci 26. júla 2023 dostala armáda. Nové vedenie chce podľa nej obmeniť svojich spojencov a presadiť zvrchovanosť štátu vo svete, cituje DPA.

Putin a Tchiani diskutovali aj o „posilnení medzisektorovej a komplexnej strategickej spolupráce medzi ich krajinami na zvládnutí súčasných hrozieb“.

Nigerská vládnuca junta v polovici marca 2024 oznámila vypovedanie dohody o vojenskej spolupráci so Spojenými štátmi.

„Národná rada na ochranu vlasti oficiálne vypovedala… dohody o vojenskej spolupráci, ktoré spájajú krajinu so Spojenými štátmi americkými,“ uviedol pred mesiacom nigerský plukovník Amadou Abdramane.

Toto rozhodnutie prichádza len niekoľko dní po tom, čo vysokopostavená americká delegácia, v ktorej bol aj šéf afrického velenia USA generál Michael Langley, ukončila trojdňovú návštevu tohto afrického štátu. Americký tím sa stretol s niekoľkými najvyššími predstaviteľmi Nigeru vrátane premiéra Aliho Mahamana Lamine Zeineho – zrejme v snahe dohodnúť obnovenie dohody -, ale nepodarilo sa mu dohodnúť stretnutie s vodcom krajiny, generálom Abdourahamanom Tchanim.

Viaceré krajiny v regióne, ako napríklad Mali a Burkina Faso, sa v posledných rokoch odvracajú od Západu, obzvlášť od bývalej koloniálnej veľmoci Francúzska. Všetky tri krajiny majú spoločné to, že im po prevratoch vládne armáda, dodáva DPA.

Zdroj: topky.sk / InfoVojna

Príspevok Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany aj vojenských inštruktorov, aby pomáhali s cvičením tamojšej armády je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie