Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rusko začalo novú ofenzívu v Kurskej oblasti, prerazilo ukrajinskú obranu

Ruské vojská tento týždeň v Kurskej oblasti na západe krajiny, kam na začiatku augusta vpadli ukrajinské jednotky, obsadili dve obce predtým držané ukrajinskými silami, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Ruské vojská začali novú ofenzívu na niekoľkých úsekoch frontu v Kurskej oblasti, píše portál Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu. „Počas týždňa jednotky zoskupenia vojsk Sever pokračovali […]
Menej ako 1 min. min.

Ruské vojská tento týždeň v Kurskej oblasti na západe krajiny, kam na začiatku augusta vpadli ukrajinské jednotky, obsadili dve obce predtým držané ukrajinskými silami, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Ruské vojská začali novú ofenzívu na niekoľkých úsekoch frontu v Kurskej oblasti, píše portál Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu.

„Počas týždňa jednotky zoskupenia vojsk Sever pokračovali v ničení jednotiek ukrajinských síl v Kurskej oblasti. V priebehu operácie oslobodili obce Novaja Soročina a Pokrovskij,“ napísalo ministerstvo na sociálnej sieti Telegram.

ANALÝZA: Tvrdá rana Kyjevu s nedozernými dôsledkami. Čo by spôsobilo vyslanie Kimovej armády na Ukrajinu?

Hrozí obkľúčenie 

Meduza varovala, že ukrajinským silám v Kurskej oblasti by v dôsledku novej ruskej ofenzívy na niekoľkých úsekoch frontu mohlo hroziť obkľúčenie.

Neoficiálny spravodajský kanál ruského zoskupenia Sever na Telegrame tvrdí, že sa ruským jednotkám podarilo „preraziť ukrajinskú obranu, obsadiť päť obcí a obkľúčiť minimálne dva prápory nepriateľa, ktorým odrezali zásobovacie a ústupové cesty“. Kanál však pripustil, že Ukrajinci presúvajú na ohrozený úsek posily a boje pokračujú.

Iný kanál blízky ruskému ministerstvu obrany, Rybar, tvrdil, že ruské vojská vo štvrtok večer prešli do útoku na niekoľkých úsekoch v Korenovskom a Sudžskom okrese Kurskej oblasti a predsunuté jednotky dosiahli minimálne čiastočný prielom ukrajinskej obrany.

„Úspech ruských vojsk v Korenovskom okrese môže viesť k obkľúčeniu významnej časti ukrajinských síl, ale pred tým je nutné dobyť ešte niekoľko obcí, ktoré nepriateľ obsadil pred pomerne dlhou dobou a opevnil sa v nich,“ napísal Rybar.

Územné straty v Kurskej oblasi

O ruskom útoku informoval aj ukrajinský projekt DeepState, ktorý je pokladaný za blízky ukrajinskej armáde. Podľa neho nepriateľ prenikol cez ľavé krídlo ukrajinských síl, a to ešte hlbšie, ako tvrdia ruskí blogeri: až k Novoivanovke v Sudžskom okrese, kde ruský útok museli odrážať nielen prvolínie jednotky, ale tiež delostrelectvo a drony.

„Neľudská taktika mafiánskeho štátu“. Londýn trestá Rusov za chemické zbrane

Ukrajinské sily podľa mapy DeepState prišli o 38 kilometrov štvorcových dobytého ruského územia, ktoré sa zmenilo na „územie nikoho“. Išlo o najväčšiu územnú stratu v Kurskej oblasti od polovice septembra, poznamenala Meduza.

Aj analytici DeepState podľa portálu varujú pred hrozbou obkľúčenia časti ukrajinských síl v prípade „opakovania chýb“. Miesto, kde toto obkľúčenie hrozí, projekt nespresnil, Meduza ju odhadla na obec Olgovka.

Veliteľ ukrajinských síl Oleksandr Syrskyj doteraz ruský útok v Kurskej oblasti nekomentoval. Predtým uviedol, že Rusko do Kurskej oblasti premiestnilo 50-tisíc vojakov, a to aj z úsekov frontu na juhovýchode a východe Ukrajiny, čo uľahčilo tamojšiu obranu.

Ruský postup na východe Ukrajiny sa však nezastavil. Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ruské jednotky počas týždňa dobyli obce Zlota Nyva, Hrodivka, Bažane Druhe a Ostrivske pri Kurachove v Doneckej oblasti. Dobytie Hrodivky pritom Moskva ohlásila už v pondelok. Obec leží asi desať kilometrov od Pokrovska, ktorý sa je zrejme cieľom ruskej ofenzívy v Donbase.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK