Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruský akciový trh pozastavil dolárové obchody po amerických sankciách, u ľudí to môže vyvolať silnú reakciu

Hlavná ruská burza zastavila vo štvrtok obchody s dolármi a eurami po tom, čo USA zaviedli nový balík sankcií proti Moskve za jej vojenskú ofenzívu na Ukrajine, píše agentúra AFP. Washington v stredu oznámil sankcie proti moskovskej burze, ktorá je hlavným ruským akciovým trhom a zúčtovacím centrom pre transakcie v cudzej mene. Ruská centrálna banka […]
Menej ako 1 min. min.

Hlavná ruská burza zastavila vo štvrtok obchody s dolármi a eurami po tom, čo USA zaviedli nový balík sankcií proti Moskve za jej vojenskú ofenzívu na Ukrajine, píše agentúra AFP.

Washington v stredu oznámil sankcie proti moskovskej burze, ktorá je hlavným ruským akciovým trhom a zúčtovacím centrom pre transakcie v cudzej mene.

Ruská centrálna banka následne v stredu večer vo vyhlásení uviedla, že vzhľadom na zavedenie reštriktívnych opatrení USA bude na burze v Moskve pozastavené obchodovanie v amerických dolároch a eurách.

Opatrenia zamerané na schopnosť Rusov nakupovať a obchodovať s cudzou menou zvyčajne vyvolávajú silnú reakciu v Moskve aj v celej ruskej spoločnosti.

Výmenný kurz je považovaný za kľúčový ukazovateľ zdravia ruskej ekonomiky. Veľa Rusov po niekoľkých devalváciách meny v uplynulých troch desaťročiach od pádu Sovietskeho zväzu uprednostňuje sporenie v západných menách a v časoch hospodárskej krízy často predáva ruble.

Putin nariadil jadrové cvičenia, Rusko v Petrohrade elektronicky odpaľovalo rakety

Počas Sovietskeho zväzu v krajine prekvital čierny trh so západnými menami, ktorých ceny boli veľmi vzdialené od oficiálneho výmenného kurzu stanoveného štátom.

Centrálna banka sa v stredu večer pokúsila rýchlo upokojiť obyvateľov.

“Spoločnosti a jednotlivci môžu naďalej nakupovať a predávať americké doláre a eurá prostredníctvom ruských bánk. Všetky prostriedky držané v amerických dolároch na účtoch zostávajú v bezpečí,” uviedla vo vyhlásení.

Mnohé ruské firmy a banky od invázie ruskej armády na Ukrajinu pred vyše dvomi rokmi už obmedzili svoju závislosť na západných menách. Väčšina obchodov v cudzej mene sa na moskovskej burze uskutočňuje v čínskych jüanoch.

Viaceré banky v Rusku mali vo štvrtok ráno tzv. spread, rozdiel medzi cenou, za ktorú ponúkajú nákup a predaj cudzej meny, v pásme od troch do 10 rubľov, čo je typický kurz. Niektoré z nich však po zavedení sankcií okamžite zvýšili svoje výmenné kurzy až na 200 rubľov za dolár.

Ruská centrálna banka v stredu pred vyhlásením sankcií zafixovala výmenný kurz na úrovni 89 rubľov za dolár. Moskva vyhlásila tiež, že na americké sankcie zareaguje, konkrétne podrobnosti však neposkytla.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie