Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruský súd poslal na 12,5 roka do väzenia Američana za obchodovanie s drogami

Ruský súd poslal na 12,5 roka do väzenia amerického občana Roberta Woodlanda, ktorého uznal vinným z pokusu o nelegálnu výrobu a predaj omamných látok. Napísala to dnes ruská agentúra TASS s odvolaním sa na prokuratúru. Woodlandov obhajca Stanislav Kševickij agentúre Reuters povedal, že jeho mandant čiastočne priznal vinu. Agentúra AP ale píše, že sa jeho […]
Menej ako 1 min. min.

Ruský súd poslal na 12,5 roka do väzenia amerického občana Roberta Woodlanda, ktorého uznal vinným z pokusu o nelegálnu výrobu a predaj omamných látok.

Napísala to dnes ruská agentúra TASS s odvolaním sa na prokuratúru. Woodlandov obhajca Stanislav Kševickij agentúre Reuters povedal, že jeho mandant čiastočne priznal vinu. Agentúra AP ale píše, že sa jeho obhajcovia chcú odvolať, pretože mu úrady vinu nepreukázali.

Predaj narkotík

Ruské bezpečnostné zložky zatkli Woodlanda v januári. Vyšetrovatelia ho podľa ruskej agentúry obvinili z toho, že bol súčasťou organizovanej skupiny, ktorá vznikla kvôli nelegálnemu predaju narkotík.

Woodland podľa ruských úradov drogy premiestňoval medzi skrýšami. Podľa Reuters prokuratúra uvádza, že previezol asi 50 gramov mefedronu, čo je druh amfetamínu. “Bol zadržaný pri pokuse o ukrytie drog,” píše TASS.

Ruský súd poslal amerického občana do väzby, úrady ho vinia z pokusu o predaj drog

Kševickij podľa AP uviedol, že Woodland trpí bližšie nešpecifikovanými duševnými problémami a súd k nim neprihliadol. Americké ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že si je odsúdenie Američana v Rusku vedomé a veľvyslanectvo USA v Moskve prípad pozorne sleduje. Ďalší komentár Washington neposkytol s odvolaním sa na ochranu súkromia.

Podľa prokuratúry má tridsaťdvaročný Woodland okrem amerického aj ruské občianstvo a žil v Permskom kraji. Reuters a AP predtým napísali, že Woodlandovo meno sa zhoduje s menom muža, ktorý v roku 2020 povedal denníku Komsomolskaja pravda, že pochádza z Uralu a v 90. rokoch 20. storočia ho z tamojšieho sirotinca adoptovali Američania, s ktorými potom žil v USA.

Hľadanie biologických rodičov

Svojich adoptívnych rodičov označil za úžasných, no chcel vyhľadať biologickú matku v Rusku, a tak sa vrátil. Stretol sa s ňou v šou ruskej televízie a v pôvodnej vlasti sa rozhodol zostať.

V ruských väzniciach alebo väzbách je v súčasnosti niekoľko amerických občanov, napríklad novinár Evan Gershkovich obvinený zo špionáže, s ktorým nedávno začal proces. Žurnalista aj jeho zamestnávateľ – list The Wall Street Journal (WSJ) – obvinenia odmietajú. Biely dom označil súd s reportérom za vykonštruovaný.

V ruskej väzbe čaká na súd rusko-americká novinárka s bydliskom v Prahe Alsu Kurmaševová. Ruské úrady vinia žurnalistku stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda z toho, že sa pri návšteve príbuzných nezaregistrovala ako takzvaná zahraničná agentka. Kurmaševová je tiež stíhaná za knihu odsudzujúcu ruskú vojnu proti Ukrajine.

Napríklad Gershkovicha podľa niektorých diplomatov Rusi pravdepodobne zadržali v snahe zaobstarať si “zásobu” amerických občanov, ktorých by mohli vymeniť za ruských občanov zadržiavaných na Západe. Rusko a Spojené štáty sa už v minulosti dohodli na významných výmenách väzňov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie