Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruští vtipálci tentokrát napálili Davida Camerona

Bývalý britský premiér David Cameron se stal dalším z dlouhé řady politiků, kteří naletěli dvojici ruských vtipálků. Jak je patrné, tak až do konce rozhovoru vůbec netušil, že na druhé straně není Porošenko. Rusové Vladimir Kuzněcov a Alexej Stoljarov – známější pod svými uměleckými jmény Vovan & Lexus [V&L] – již uvedli do rozpaků desítky […]
Menej ako 1 min. min.

Bývalý britský premiér David Cameron se stal dalším z dlouhé řady politiků, kteří naletěli dvojici ruských vtipálků. Jak je patrné, tak až do konce rozhovoru vůbec netušil, že na druhé straně není Porošenko.

Rusové Vladimir Kuzněcov a Alexej Stoljarov – známější pod svými uměleckými jmény Vovan & Lexus [V&L] – již uvedli do rozpaků desítky VIP osobností (většinou z řad politiků kolektivního Západu) falešnými telefonáty.

Britský ministr zahraničí David Cameron byl jejich poslední obětí: Cameron si myslel, že mluví s Petrem Porošenkem, bývalým ukrajinským prezidentem (2014 – 2019).

Příslušné video na YouTube bylo od té doby zablokováno, níže si můžete přečíst jeho přepis a podívat se alespoň na snímky z obrazovky:

Cameron: Dobré ráno!

V&L: Dobré ráno, Davide, jak se máš?

Cameron: Kde jsi teď?

V&L: Máme problém – také v Doněcké oblasti, protože oni (Rusové) se snaží obsadit některá města u Slavjansku. Problémy máme i v Charkově. Takže si vybírají různé, naprosto odlišné způsoby, jak zaútočit na Ukrajinu. Takže jsem tady a situace je opravdu hrozná. Nejsem z toho šťastný!

Cameron: Mají americké peníze a zbraně nějaký význam? Přicházejí pomalu?

V&L: Ano, přicházejí pomalu, ale v tuto chvíli je to opravdu velmi pomalé. Problém je samozřejmě v tom, že nemáme dost vojáků v boji, na frontě. Nyní jsme začali mobilizovat. Ale stále to nestačí!

Cameron: Jsem samozřejmě v úzkém kontaktu s Dmytrem Kulebou (ukrajinský ministr zahraničí) a mluvím s ním o všech věcech, které jsou nezbytné, zejména o protivzdušné obraně, o příchodu americké munice a také o kampani, která má zajistit, aby i ostatní země udělaly to, co udělala Británie, aby přijaly víceleté závazky. Takže jsem s tím velmi úzce spojený. Je velmi nepříjemné, že americké peníze přicházejí tak pomalu.

V&L: Myslíte si, že se kvůli volbám ve Velké Británii něco změní?

Cameron: Myslím si, že opoziční strana je stejně nadšená z obrany Ukrajiny a pomoci Ukrajině jako Konzervativní strana. Takže si nemyslím, že se něco změní.

Pokud zvítězí, bude samozřejmě nová vláda. Na některé otázky bude probíhat školení, ale myslím si, že v podstatě podpoří všechno, stejně jako jsme to dělali my.

Rád bych řekl, že jsme pravděpodobně nejpokročilejší vládou, pokud jde o – víte – víceleté peníze, výcvik „Storm Shadow“ (střely s plochou dráhou letu společně vyvinuté Británií a Francií): ve všech aspektech, jako je bezpečnost, projekty a partnerství a podpora v NATO.

Myslím, že jsme, jak víte, pravděpodobně jedním z nejnadšenějších spojenců. Ale myslím si, že pokud Labouristická strana vyhraje volby, bude v tomto přístupu pokračovat.

V&L.: Mluvil jsem s Davidem Lammym (stínový ministr zahraničí Labouristické strany ve Velké Británii): Nezní to zdvořile, ale když vás a jeho porovnám, nemá takové zkušenosti jako vy, že?

Cameron: To je pravda. Ale myslím si, že britská politika je neměnná.

Domnívám se, že se musíme i nadále snažit povzbudit Američany, aby uvolnili nejen peníze, ale také to, co dalšího by mohli udělat, pokud jde o uvolnění, výcvik a odhodlání. Nemyslím si, že jsou tak oddaní, jak by mohli být. Myslím si, že je to priorita.

Také si myslím, že Němci by mohli udělat víc, o tom není pochyb. Myslím, že cílem Ukrajiny by mělo být pokusit se je přesvědčit. Francouzi jsou nyní velmi nadšení:

Jak víte, Macron udělal docela velkou změnu. Ale myslím si, že je třeba ještě udělat nějakou práci, abychom se ujistili, že to dotáhnou do konce.

V&L: Ano! Co si myslíte o Macronově prohlášení, že mohou být povolány nějaké francouzské jednotky? Údajně by mohly přijít na Ukrajinu, pokud by se situace zhoršila. Řekl, že by mohl poslat nějaké vojáky z Cizinecké legie. Jaký na to máte názor?

Cameron: No, nejsem si jistý. Ale co tím myslím: Opravdu vítám skutečnost, že Francouzi změnili názor, ale nejsem si jistý, zda je to správný přístup: Myslím, že pokud pošlete cizí vojska na Ukrajinu, vznikl by problém, že se stanete cílem Putina. Pak vyvstává otázka: Co by se dělalo v případě útoku?

Myslím, že nadšení Francouzů je velmi dobré, ale nejsem si jistý, zda zvolili správnou odpověď. Je tu spousta věcí, které by mohli udělat místo toho, třeba jako my se Storm shadow a dalšími věcmi.

Ale jak víte, nebudeme se s nimi (Francouzi) kvůli tomu dohadovat. Nechceme s nimi bojovat. Snažíme se jim jen soukromě sdělit: „Přemýšlejme o tom, co můžeme udělat, abychom Ukrajině skutečně pomohli, aniž bychom eskalovali konflikt.“

V&L: Dalším problémem jsou samozřejmě nadcházející prezidentské volby v USA. Četl jsem v novinách něco o vašem rozhovoru s Trumpem. Mohly to být také mediální fámy. Ale jak…

Cameron:  Je to tak, večeřel jsem s ním (Trumpem). Mým cílem bylo přesvědčit ho, aby nedovolil, aby peníze pro Ukrajinu byly zablokovány. Protože předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson chtěl dvě věci: Chtěl hlasovat o finančních prostředcích pro Ukrajinu, ale také si chtěl udržet svou funkci.

Myslel jsem si, že je důležité se ujistit, že ho Trump (Mikea Johnsona) dostatečně podporuje, aby udělal to, co se nakonec stalo.

Ale samozřejmě, je to boj, jak víte: Republikánská strana je rozdělená. Je tu část strany, která Ukrajinu příliš nepodporuje, protože se na to dívá – víte – z pohledu zámořských konfliktů. Tradiční republikáni naopak vidí hrozbu ruské agrese a všeho ostatního.

Takže je toho ještě hodně, co je třeba udělat – to je asi nejlepší způsob, jak to vyjádřit. Jak trávíš svůj čas, Petro (Porošenko)?

V&L: Jaký je váš osobní názor na Trumpa? Řekl, že první den poté, co se stane prezidentem, se pokusí zahájit mírová jednání.

Cameron: Myslím, že je těžké říct, jaký je jeho osobní názor. Myslím, že v pravý čas zváží, co je pro něj správné.

Myslím si, že nejdůležitější je, abychom se do listopadu ujistili, že Ukrajina jede vpřed a Putin vzad. Pak by chtěl (Trump) takříkajíc podpořit vítěznou stranu: Musíme se o to postarat! To je důvod, proč je těch 60 miliard dolarů tak důležitých – a proto je letošní léto tak důležité.

Myslím si však, že je těžké přesně předpovědět, jak by se mohl chovat. Ale to, co jsem právě řekl, se mi zdá nejdůležitější.

 V&L: Ano! Dalším případem je nadcházející summit NATO (9.-11. července ve Washingtonu): včera jsem četl, že ministr Blinken řekl, že Ukrajina nebude na summit pozvána. To je pro nás špatný signál, protože vím, že…

Cameron: … Nemyslím si, že pozvání bude, protože to Amerika nepodporuje. Proto jsem řekl prezidentu Zelenskému, že bychom se měli pokusit přeložit podporu NATO Ukrajině do nejlepšího možného komuniké.

Nikdo by však neměl začínat spor mezi NATO a Ukrajinou před summitem. Využijme tedy z toho vše, co je v našich silách: most ke členství. Členství by bylo nezvratné, neodvolatelné, cokoliv bychom mohli zvládnout.

Zároveň se ujistěme, že na konferenci půjdeme jako jeden muž, protože si nemůžeme dovolit dostat se před červencovým summitem k tomu, jak si Ukrajina stojí ve vztahu k NATO. Myslím, že je to rozumné.

Členství Ukrajiny v NATO rozhodně podporuji. Vždycky jsem to tak dělal a jsem si jistý, že se to stane. Jen tentokrát to prostě nestihneme.

Proto si myslím, že je důležité se o tom teď nehádat.

V&L.: Ano! Myslíte tedy, že Ukrajina by měla být členem NATO, ale kdy by konflikt skončil?

Cameron: Podporuji členství Ukrajiny od roku 2008.

Ale myslím si, že problém je v tom, že nebudeme schopni přesvědčit Ameriku, aby vydala pozvání pro Ukrajinu na tuto konferenci. Musíme z toho tedy vytěžit maximum, protože mise NATO pro Ukrajinu je důležitá, což je cenné i pro Ukrajinu.

Myslím, že o tom můžeme mluvit hlasitě: o nezvratném procesu vstupu Ukrajiny do NATO…

V&L: Ano!

Cameron: Tak, jak bychom si to vy i já přáli.

V&L: Chci říct, že další otázkou jsou samozřejmě sankce. To jsem slyšel taky. Dozvěděl jsem se, že byste byl také pro konfiskaci veškerého ruského majetku. Slyšel jsem, že si teď chtějí ponechat jen pár procent ze zisku. V tuto chvíli, ale kdo ví? Myslím, že to jsme my…

Cameron:  No, znovu si myslím, že jsme ti nejnadšenější na konci spektra, jako vždycky, kteří chtějí vzít co nejvíc.

Ano, včera se sešli ministři financí G7: myslím, že to nejlepší, co děláme, abychom byli schopni dosáhnout jednomyslnosti, je vzít úrok „mrtvé váhy“ (ze zmrazených ruských aktiv) a převést ho na peníze, které Ukrajina může použít na zaplacení úroků z půjčky.

Bude to méně než celková zmrazená ruská státní aktiva, ale stejně to vyjde, víte, možná na 50 miliard dolarů. (Poznámka: Konfiskované ruské úroky tak proudí zpět do kapes Západu oklikou „úroky z ukrajinských půjček“).

Zároveň lze předpokládat – a to považuji za velmi důležité –, že zmrazená ruská aktiva nebudou uvolněna. Nebudou vrácena. Víte, abychom v budoucnu udržovali konfrontaci, abychom tato aktiva použili na obnovu Ukrajiny.

Ale myslím si, že myšlenka 50 miliard dolarů není špatná – jen ne tak dobrá, jak jsem si představoval. Ale myslím si, že to je místo, kam se G7 vrátí.

V&L: Ano, a Rusové se již pokoušejí ukrást některá západní aktiva, ke kterým mají přístup. Samozřejmě, to je něco jiného. Občas čtu zprávy od Medveděva.

Cameron: On (Medveděv) vždycky říká ty nejbláznivější věci. Myslím, že se jen snaží s Putinem vyrovnat. Ale co je nejdůležitější, pokud máte nějaké spojení s Trumpem, nejdůležitější věcí by bylo sdělit Trumpovi, že Putin dneška by byl mnohem extrémnější než Putin, se kterým jste měli co do činění v Minské éře nebo s nímž měl Trump co do činění.

Myslím, že o tom musíme Trumpa přesvědčit. Trump si myslí, že lze uzavřít snadnou dohodu. Ano, není tomu tak, protože Putin chce mnohem víc. Myslím, že Trump to musí pochopit.

V&L: Možná chce Putin pobaltské státy, což se zdá být nebezpečné…

Cameron: Nedávno jsem byl ve všech státech „-stan“: Kazachstán je přesvědčen, že Putin chtěl kousek severu Kazachstánu.

V&L: Poté, co jste jim řekl, že Putin chce dobýt jejich stát, dostali strach?

Cameron: Ano, kazašský ministr zahraničí Murat Nurtleu také potvrdil, že to bylo obtížné, protože měli dlouhou hranici s Ruskem. Řekl také, že Ukrajinci umírají za Kazachstán: nasazují své životy, aby zastavili Rusko. To také prospívá nám.

V&L: Mohl byste mi říci něco o tom, co Trump řekl o situaci v ukrajinské otázce?

Cameron: Věří, že Putin chce jen Krym a Donbas. A já jsem řekl, že se mýlí.

V&L: Souhlasil s tím, že by pro něj (Trumpa) bylo v pořádku přenechat Krym a Donbas Rusku?

Cameron: Myslím, že by to tak mohlo být, ale nikdy nevíte, jestli s tím souhlasí, ale já si myslím, že ano. No, nechal ty peníze projít (pro Ukrajinu ve Sněmovně reprezentantů USA), což je dobré znamení.

V&L: Vidím pozitivní signály, že se Arménie nyní obrací na Západ.

Cameron: Ano – to byla pro Putina skutečná porážka. Zdá se, že Putin se také neuvěřitelně rozzlobí, když s ním mluvíte o tom, že Arménie byla opuštěna. Považuji to za velmi zajímavou známku slábnoucí ruské moci.

Ale víte, myslím si, že musíme mít všechny kontakty, které máme s Republikánskou stranou – musíme podporovat naše přátele v Republikánské straně: lidi jako Lindsey Graham, kteří jsou pro Ukrajinu. A my máme…

V&L: Znám Lindseyho Grahama taky… (Poznámka: Lindsey Graham je asi největší americký válečný štváč, pokud by bylo podle něho, dávno je jaderná válka.)

Cameron: Měli bychom se pokusit zjistit, kdo není pro podporu Ukrajiny a kdo by o ní mohl být přesvědčen, protože to všechno by mělo dopad.

V&L: A on (Lindsey Graham) navrhl bombardovat přímo Moskvu. To myslím přehání.

Cameron: Myslím, že všechno, co řekne (říká to se smíchem). Zůstaňme v kontaktu. Bylo fajn s tebou mluvit.

V&L: Děkuji mnohokrát, příteli. Rád jsem tě zase viděl. Vzpomínám si na naše první setkání s lordem Williamem Haguem a Bernardem Jenkinsem a Lily Vie – vzpomínáte si?

 Cameron: Velmi úzce jsme spolupracovali. Rád jsem vás viděl. Mockrát děkuju. Zůstaňme v kontaktu – děkuji!

V&L: Děkuji – Nashledanou, sbohem: Přeji hezký den s rodinou.

Cameron: Dobře – sbohem, sbohem!

 

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie