Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rwanda nechce vrátit britské miliardy vyplacené na deportace migrantů. Nebyla o tom řeč, tvrdí

„Dohoda, kterou jsme podepsali, nestanovuje, že bychom měli peníze vrátit,“ prohlásil v úterý ve rwandské státní televizi mluvčí rwandské vlády Alain Mukuralinda. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Starmer po prvním zasedání vlády: Podporujeme Ukrajinu, zrušíme deportace migrantů do Rwandy Nový britský labouristický premiér Keir Starmer po prvním zasedání své vlády minulou sobotu potvrdil, že nehodlá pokračovat v […]
Menej ako 1 min. min.

„Dohoda, kterou jsme podepsali, nestanovuje, že bychom měli peníze vrátit,“ prohlásil v úterý ve rwandské státní televizi mluvčí rwandské vlády Alain Mukuralinda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Starmer po prvním zasedání vlády: Podporujeme Ukrajinu, zrušíme deportace migrantů do Rwandy

Nový britský labouristický premiér Keir Starmer po prvním zasedání své vlády minulou sobotu potvrdil, že nehodlá pokračovat v programu deportací migrantů do Rwandy. Projekt předcházejícího konzervativního kabinetu předseda labouristů označil za trik a prohlásil, že tento plán je „mrtvý a pohřbený“.

Londýn od dubna 2022, kdy projekt oznámil tehdejší premiér Boris Johnson, zaplatil Rwandě podle AFP 280 milionů eur (zhruba sedm miliard korun).

Nejvyšší soud Spojeného království loni v listopadu rozhodl, že návrh zákona, který byl předmětem řady právních námitek, je v rozporu s mezinárodním právem. V dubnu ho však britský parlament schválil po úpravách a sporech mezi dolní a horní komorou, která se zdráhala tento kontroverzní text přijmout. Z mnoha stran – od OSN až po křesťanské církve – se množily výzvy, aby Spojené království od kritizovaného projektu upustilo.

Migrační dohoda s Rwandou měla Londýnu pomoci vyřešit nárůst počtu přistěhovalců nelegálně přicházejících do Británie a byla jedním ze stěžejních bodů neúspěšného volebního programu nyní již bývalého konzervativního premiéra Rishiho Sunaka. Jeho odpůrci už dříve zpochybňovali Sunakovu strategii i kvůli očekávaným vysokým nákladům. Podle odhadů Londýna měl plán dohromady vyjít až na 600 milionů liber (17,7 miliardy korun) a vyplatil by se pouze tehdy, kdyby bylo přesídlování pravidelné a týkalo by se velkého počtu migrantů.

Rwanda, která je domovem 13 milionů lidí a leží v oblasti afrických velkých jezer, o sobě tvrdí, že je jednou z nejstabilnějších zemí kontinentu a získala si respekt za svou moderní infrastrukturu. Skupiny ochránců lidských práv však obviňují prezidenta Paula Kagameho, který je u moci už 24 let, že vládne v atmosféře strachu a potlačuje disent a svobodu projevu.

Rwandu nyní čekají prezidentské a parlamentní volby, které jsou naplánovány na 15. července, přičemž se očekává Kagameho znovuzvolení.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Británie rozhodla. Volby drtivě ovládli labouristé. Změna začíná, oznámil jejich vůdce

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie