Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

S jednou zložkou prekonáva ostatné ovocie. Prečo ho zaradiť do svojho jedálnička?

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Carlos Amarillo). Ananás vyniká nielen svojím osobitým vzhľadom, ale predovšetkým svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami vďaka minerálom a vitamínom, ktoré obsahuje. Pravidelné pitie ananásovej šťavy nielenže čistí črevá od usadenín, ale podporuje aj chudnutie. Existuje však určitá skupina ľudí, ktorá by sa mala konzumácii tohto ovocia vyhýbať. Pravidelné pitie ananásovej […]
Menej ako 1 min. min.

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Carlos Amarillo).

Ananás vyniká nielen svojím osobitým vzhľadom, ale predovšetkým svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami vďaka minerálom a vitamínom, ktoré obsahuje. Pravidelné pitie ananásovej šťavy nielenže čistí črevá od usadenín, ale podporuje aj chudnutie. Existuje však určitá skupina ľudí, ktorá by sa mala konzumácii tohto ovocia vyhýbať.

Pravidelné pitie ananásovej šťavy nielenže čistí črevá od usadenín, ale podporuje aj chudnutie.
Foto: shutterstock/Carlos Amarillo

Prečo piť ananásový džús?

Za posledných niekoľko desaťročí bolo napísaných mnoho vedeckých štúdií, ktoré poukazujú na zdraviu prospešné vlastnosti ananásovej šťavy. Samozrejme, ak chcete svoje telo obohatiť o vitamíny a minerály, ktoré sa v ananáse nachádzajú, mali by ste si vyberať len prírodné produkty bez pridaných sladidiel alebo spracovaných látok.

Ananásová šťava je okrem iného bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, mangán, meď, horčík, draslík, betakarotén, kyselinu listovú a vlákninu. Ananás sa však od ostatných druhov ovocia odlišuje obsahom bromelaínu. Ide o enzým, ktorý okrem iného ovplyvňuje udržiavanie správnej hladiny tekutín v tele, aby nebolo ani príliš zásadité, ani príliš kyslé.

Okrem toho tento bielkovinový tráviaci enzým pôsobí na zníženie zápalu a opuchu. Bromelaín dokonale čistí črevá, podporuje trávenie a podporuje chudnutie. Ak by to nestačilo – bromelaín pomáha rozpúšťať nadmernú hladinu hlienu pri infekciách dýchacích ciest, preto sa pitie ananásovej šťavy odporúča ľuďom, ktorí bojujú s bronchitídou, zápalom pľúc, zápalom dutín a astmatikom.

Pitie ananásovej šťavy podľa odborníkov prospieva srdcu a zabraňuje tvorbe zrazenín a trombov v krvi.

Ananás sa však od ostatných druhov ovocia odlišuje obsahom bromelaínu.
Foto: shutterstock/AnnaNikitina84

Vysoký obsah vitamínu C v ananásovej šťave zabraňuje kôrnateniu tepien, čím znižuje riziko aterosklerózy. Vysoký obsah antioxidantov v ananáse pomáha znižovať vysoký krvný tlak.

Kto by nemal piť ananásový džús?

Spomínaný bromelaín, ktorý plní mnohé zdraviu prospešné funkcie, môže mať, bohužiaľ, za následok zvýšenie hladiny glukózy v krvi, preto by ananásovú šťavu nemali konzumovať ľudia s cukrovkou.

Neodporúča sa ani tehotným ženám, pretože sa zvyčajne vyrába z nezrelého ovocia. Ananásová šťava nepriaznivo ovplyvňuje vstrebávanie liekov, preto by na to mali myslieť tí, ktorí užívajú akékoľvek farmaceutické prípravky, najmä antikoagulanciá, sedatíva a antibiotiká.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zelené smoothie je zdraviu prospešný nápoj, ktorý navyše neskutočne dobre chutí. Pripravíte ho z lacnej zeleniny

Detoxikácia tela – robíte to tak, aby ste si neublížili? Typy detoxikácie

The post S jednou zložkou prekonáva ostatné ovocie. Prečo ho zaradiť do svojho jedálnička? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie