Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

S odchodem Pirátů z vlády musí skončit i 10 náměstků. Ve hře je však několikaměsíční setrvání

„Záleží na hlasování fóra, které skončí v pondělí večer. Pokud si odhlasujeme konec koaliční smlouvy, tak jako náměstci samozřejmě odcházíme. Akorát rychlost bude dle typu smlouvy, většinou máme dvouměsíční výpovědní lhůty, takže záleží na domluvě s ministrem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. ČTĚTE TAKÉ: Lipavský opustí Piráty, do jiné strany nevstoupí. […]
Menej ako 1 min. min.

„Záleží na hlasování fóra, které skončí v pondělí večer. Pokud si odhlasujeme konec koaliční smlouvy, tak jako náměstci samozřejmě odcházíme. Akorát rychlost bude dle typu smlouvy, většinou máme dvouměsíční výpovědní lhůty, takže záleží na domluvě s ministrem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

ČTĚTE TAKÉ: Lipavský opustí Piráty, do jiné strany nevstoupí. O svém osudu ve vládě bude jednat s Fialou

Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) si jeho práci dlouhodobě pochvaluje a podle informací CNN Prima NEWS by rád, aby na ministerstvu pokračoval. To ale podle Pavlovice v takové situaci, jaká nastala, není možné. „Jsme političtí reprezentanti, takže bez koaliční smlouvy to nedává smysl,“ doplnil Pavlovic a zásadně vyloučil podobnou cestu, která se rýsuje u ministra zahraničí Jana Lipavského,  tedy opuštění Pirátské strany.

Jurečkova náměstkyně: Je možné pokračovat v projektech

Podobně to vidí i další pirátští nominanti. „Nemyslím si, že je fakticky možné, abych coby pirátská náměstkyně pokračovala ve funkci, ve které jsem. Je ale možné pokračovat v některých projektech, které jsou rozjeté a které by bylo třeba dokončit,“ řekla CNN Prima NEWS náměstkyně na MPSV Zuzana Freitas Lopesová ve čtvrtek s tím, že o konkrétním postupu ještě s ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) ještě neměla prostor jednat.

Stejně pro CNN Prima NEWS reagovala i náměstkyně resortu vnitra Lenka Zátorská a náměstek na financích Jiří Valenta. „Na pozici náměstkyně nezůstanu. Pozice je propojená s přítomností Pirátů ve vládě a pokud odejdou ministři, tak my také. Další konkrétní postup musím probrat s panem ministrem,“ uvedla Zátorská, která aktuálně žádá o členství ve straně.

Profant: Premiér mohl dát žlutou kartu

Podle náměstka pro legislativu při úřadu vlády Ondřeje Profanta je zcela nepředstavitelné, že by nějaký pirátský náměstek ve funkci zůstal poté, jakým způsobem premiér Petr Fiala (ODS) o konci Pirátů ve vládě rozhodl. Kdyby byl postup ze strany premiéra jiný, setrvání by třeba i za něj možné bylo.

„Samozřejmě odejdeme také. Za těchto okolností je pro nás nepřijatelné zůstat. Podle té formy, jakou to bylo provedeno, je jasné, že nejde o žádné partnerství. Kdyby to bylo seriózní jednání a pan premiér nejdřív dával žluté karty, jak má v oblibě, tak bychom se mohli bavit o něčem jiném. Toto je ale jasné politické vyjádření – Piráty tady nechci – a ať to pak pan premiér vysvětluje voličům sám, proč tady dláždí cestu ANO,“ pronesl pro CNN Prima NEWS jednoznačně Profant.

Žlutou kartu premiér udělil například svému ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS).

V podstatě okamžitě o svém konci na resortu měl jasno Lukáš Černohorský, který je právě s Ivanem Bartošem na Ministerstvu práce a sociálních věcí. „Od 1. října jsem oznámil kolegyni, ať mi vše zruší, balím si věci a odcházím,“ řekl v úterý. I on ale čeká na výsledky hlasování Pirátského fóra a hlavně na další postup ze strany prezidenta a členů vlády, kteří by měli být nově odpovědní za vedení resortu.

K odchodu z vlády se Piráti rozhodli v úterý poté, co premiér Petr Fiala oznámil, že chce z vlády odvolat ministra pro místní rozvoj a končícího předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Řekl mu to však po telefonu a důvody uvedl až na tiskové konferenci, Ivan Bartoš to předem nevěděl, a to i přesto, že měl chvíli před tím s premiérem osobní schůzku.

O konci Pirátů ve vládě ale ještě definitivně jasno není. V první řadě musí návrh na odvolání přijmout prezident Petr Pavel, který bude mít schůzku s Petrem Fialou i Ivanem Bartošem v pondělí. V ten samý den bude také jasno o hlasování na stranickém pirátském fóru. Předpokládá se, že se Piráti k odchodu z vlády postaví jednoznačně a budou hlasovat pro a to nejen na základě velmi emotivních reakcí z posledních dnů.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie