Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

S Ruskem by nám lépe nebylo, od Sovětského svazu se neliší. Pavel promluvil během pietního aktu

Památku padlých uctí od 11:00 představitelé státu i pamětníci tradičně u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze. Uskuteční se pietní akt s kladením věnců, zúčastnil se prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil či pražský primátor Bohuslav Svoboda (všichni ODS). MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozkryl okolnosti masové vraždy Němců u Přerova po […]
Menej ako 1 min. min.

Památku padlých uctí od 11:00 představitelé státu i pamětníci tradičně u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze. Uskuteční se pietní akt s kladením věnců, zúčastnil se prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil či pražský primátor Bohuslav Svoboda (všichni ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozkryl okolnosti masové vraždy Němců u Přerova po válce. Zemřel významný historik Hýbl

Úřad vlády si výročí vpádu vojsk připomene i promítáním filmu Vlny, jehož děj se odehrává na pozadí událostí kolem Československého rozhlasu koncem 60. let. Pozvání na večerní projekci s účastí režiséra přijal i prezident Petr Pavel.

V Praze se budou k výročí okupace konat také další akce, například festival NeverMore 68, letos s podtématem „ženy disentu“. Lidé si tam budou moci poslechnout příběhy pamětnic či zhlédnout výstavu. Festival návštěvníkům nabídne koncerty, projekci dokumentů nebo debaty a rozhovory, k vidění bude i sovětský tank s invazním pruhem. Výročí připomene i prezentace bronzového památníku sochaře Jiřího Sozanského na nábřeží u Muzea Kampa, akci doprovodí kytarista Michal Pavlíček.

V Brně k výročí okupace odhalí v Merhautově ulici pamětní desku, zúčastní se primátorka Markéta Vaňková (ODS) a starosta městské části Brno-sever Martin Maleček (hnutí SOL). V Liberci je naplánováno tradiční pietní shromáždění u Pomníku obětem okupace 1968. Od 17:00 bude na náměstí Dr. E. Beneše koncert s písněmi Karla Kryla v úpravě Davida Watzla.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy obsadila v roce 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. V roce 1968 bylo v celém Československu už první den okupace zabito či smrtelně zraněno 58 lidí a do konce roku 1968 stoupl počet obětí na 108. Další oběti si vyžádalo tvrdé potlačení protiokupačních demonstrací režimem v roce 1969. Potvrdilo to nastupující éru takzvané normalizace, která přinesla politické čistky, posílení cenzury či omezení svobod.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Síkela má předpoklady, aby v europarlamentu uspěl, řekl Fiala. Věří v důležité portfolio

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie