Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sadenice paradajok žltnú zo 6 dôvodov. Zachráňte ich takto

Krásne počasie za oknom nás nabáda k ďalšej práci v záhrade. Nie je prekvapením, že mnohí ľudia venovali počas prvého mája osobitnú pozornosť stavu svojich paradajok. Veď tieto rastliny si vyžadujú osobitnú pozornosť. Bohužiaľ, ak sa bližšie pozrieme na naše plodiny, zistíme, že nie všetky rastliny sa vyvíjajú tak, ako by sme si želali. Ak […]
Menej ako 1 min. min.

Krásne počasie za oknom nás nabáda k ďalšej práci v záhrade. Nie je prekvapením, že mnohí ľudia venovali počas prvého mája osobitnú pozornosť stavu svojich paradajok. Veď tieto rastliny si vyžadujú osobitnú pozornosť.

Bohužiaľ, ak sa bližšie pozrieme na naše plodiny, zistíme, že nie všetky rastliny sa vyvíjajú tak, ako by sme si želali. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, prečo sadenice paradajok žltnú, máme pre vás odpoveď.

Prečo sadenice paradajok žltnú?

Paradajky sú rozhodne rastliny, ktoré si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Nejde len o ich náchylnosť na choroby. Žltnutie sadeníc paradajok, známe ako chloróza, je spôsobené inhibíciou tvorby chlorofylu.

Prečo sadenice paradajok žltnú? Ukazuje sa, že odpoveď na túto otázku je trochu komplikovaná. Áno, za sfarbenie listov paradajok je zodpovedná chloróza, ale príčina nie je jasná.

Začnime však najzrejmejšou otázkou. Paradajky sú rastliny, ktoré na správny rast potrebujú veľa slnečného svetla. Jeho nedostatok narúša fotosyntézu, čím sa znižuje produkcia chlorofylu.

Tieto chyby spôsobujú žltnutie paradajok

Ak vás zaujíma, prečo sadenice paradajok žltnú, venujte pozornosť tomu, čím paradajky hnojíte. Ak trpia nedostatkom: draslíka, fosforu, dusíka, železa alebo horčíka v pôde, môžu zožltnúť.

Oplatí sa tiež skontrolovať pH pôdy. Príliš kyslá alebo príliš zásaditá pôda spôsobuje problémy so vstrebávaním niektorých minerálov. Pri analýze zloženia pôdy venujte pozornosť aj jej stavu zavlažovania. Tieto rastliny neznášajú nadmerné zavlažovanie, pretože spôsobuje hnilobu ich koreňov.

Šetrite svoje paradajky. Ešte nie sú všetky stratené

Samozrejme, odpoveď na otázku, prečo sadenice paradajok žltnú, môže byť jednoduchšia, ako si myslíme. Žltnutie paradajok môžu spôsobiť napríklad nepriaznivé podmienky prostredia alebo napadnutie patogénmi a chorými rastlinami.

Našťastie sa dajú zachrániť jednoduchými metódami, ktoré vylučujú každý zo spomínaných faktorov. Ak ste si istí, že vlhkosť pôdy a pH sú v normálnych medziach, je dobré dodať rastlinám dodatočnú dávku hnojiva.

A pri extrémnych teplotách môže pomôcť dodatočné osvetlenie alebo zatienenie určitých častí skleníka. Stavte na svoju kreativitu. Ak poznáte príčiny žltnutia sadeníc paradajok, určite dokážete v krátkom čase nájsť spôsob, ako poškodenú časť úrody zachrániť.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie