Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sadenie paradajok nabok? Zistite, prečo to robia najlepší záhradkári

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexander Raths). Po studenej jari sa mnoho ľudí rozhodne zasadiť paradajky do zeme. Málokto však vie, že sa to dá urobiť aj iným spôsobom, vďaka ktorému bude vaša úroda úspešná a prinesie bohatú úrodu. Hovoríme o technike nazývanej výsadba paradajok nabok, ktorú praktizuje čoraz viac záhradkárov. Pozrite si výhody […]
3 min.

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexander Raths).

Po studenej jari sa mnoho ľudí rozhodne zasadiť paradajky do zeme. Málokto však vie, že sa to dá urobiť aj iným spôsobom, vďaka ktorému bude vaša úroda úspešná a prinesie bohatú úrodu. Hovoríme o technike nazývanej výsadba paradajok nabok, ktorú praktizuje čoraz viac záhradkárov. Pozrite si výhody tejto metódy a spôsob jej použitia.

Aké sú výhody výsadby paradajok nabok?
Foto: shutterstock/Alexander Raths

Paradajky sú jednou z najčastejšie pestovaných rastlín v záhradách. Práve prebieha obdobie, keď sa sadia do zeme, preto je užitočné poznať alternatívnu metódu k tradičnej technike, vďaka ktorej budú vaše sadenice rásť ešte lepšie. Vysvetlíme vám, čo zahŕňa výsadba paradajok nabok.

Ako a kedy sadiť paradajky?

Keďže paradajky sú veľmi citlivé na mráz, sadenice by sa mali vysádzať do zeme až po 15. máji, keď sa počasie vonku zvyčajne ustáli, pôda je dobre vyhriata a nehrozí riziko jarných mrazov. Samozrejme, tento dátum sa môže zmeniť, ak poveternostné podmienky nevyhovujú.

Pri výbere miesta na pestovanie paradajok by ste mali zvoliť slnečné miesto a miesto chránené pred vetrom, ktorý by mohol poškodiť jemné stonky sadeníc. Okrem toho musíte pamätať na to, že rastliny pre svoj správny rast potrebujú kyprú, priepustnú, na živiny bohatú a dobre prevzdušnenú pôdu.

Paradajky vysádzajte do zeme až po 15. máji.
Foto: shutterstock/Natallia Ploskaya

Pred vložením paradajok do zeme musíte vykonať otužovanie sadeníc, ktoré znižuje riziko tepelného šoku. Na tento účel dajte sadenice asi týždeň pred plánovanou výsadbou na niekoľko hodín von a po niekoľkých dňoch ich môžete nechať aj cez noc. To umožní vašim sadeniciam adaptovať sa na podmienky, ktoré sú pre nich nové.

Výsadba paradajok nabok – čo to je?

Pri rozhodovaní o výsadbe paradajok stojí za to zvážiť, či nevyskúšať inú techniku. Ukázalo sa totiž, že paradajky sa dajú sadiť aj zboku. Túto metódu odporúčajú skúsení záhradkári a osvedčuje sa najmä pri veľkých sadeniciach.

Stačí vykopať ryhu hlbokú asi 15 cm, pričom treba mať na pamäti, že dĺžka ryhy by mala byť približne dve tretiny výšky rastliny. Potom rozložte sadenice paradajok na bok do výkopu a umiestnite ich pod miernym uhlom tak, aby horné vetvy a listy ležali na povrchu pôdy.

Podľa záhradkárov, ktorí túto metódu praktizujú, každá zakopaná časť stonky stimuluje rast nových koreňov všade tam, kde sa sadenice dostane do kontaktu s pôdou. Deje sa tak vďaka prítomnosti náhodných koreňov, ktoré sa pri kontakte s pôdou vyvinú na normálne korene paradajok.

Aké sú výhody výsadby paradajok nabok?

Výsadba paradajok nabok je metóda, ktorá môže významne prispieť k lepšiemu zdravotnému stavu rastliny, ako aj k tomu, že sa budete tešiť zo zdravej a bohatej úrody.

Vďaka väčšej koreňovej hmote je totiž rastlina odolnejšia voči chorobám a poveternostným podmienkam. Navyše umožňuje paradajkám prijímať z pôdy viac vody a živín, ktoré sú nevyhnutné pre správny rast a úrodu.

Sadenie paradajok nabok prispieva k lepšiemu zdravotnému stavu rastliny.
Foto: Pixabay/Katya_Ershova

Praktickou výhodou tejto techniky je aj to, že výsadba paradajok nabok si nevyžaduje veľa kopania, pretože rastlinu môžete umiestniť oveľa plytšie ako zvyčajne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pôda pre paradajky. Do akej pôdy zasiať a zasadiť paradajky?

Ako strihať paradajky? Radšej buďte opatrní. Jedna chyba zničí celý krík

The post Sadenie paradajok nabok? Zistite, prečo to robia najlepší záhradkári appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie