Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sadím v záhrade, kde sa len dá. Nemám žiadne problémy so škodcami

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liubomyr Tryhubyshyn). Zelenina rastúca vedľa seba sa môže vzájomne ovplyvňovať – pozitívne aj negatívne. Niektoré z nich odpudzujú škodcov a potláčajú rozvoj chorôb, takže môžete získať vysokú úrodu dobrej kvality. Jednou z takýchto druhov zeleniny je cesnak. Je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť a vôňu, ale aj pre […]
Menej ako 1 min. min.

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liubomyr Tryhubyshyn).

Zelenina rastúca vedľa seba sa môže vzájomne ovplyvňovať – pozitívne aj negatívne. Niektoré z nich odpudzujú škodcov a potláčajú rozvoj chorôb, takže môžete získať vysokú úrodu dobrej kvality. Jednou z takýchto druhov zeleniny je cesnak. Je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť a vôňu, ale aj pre svoje blahodarné účinky na náš organizmus. Aké rastliny sa oplatí vysádzať spolu s cesnakom? Tieto kvety, zelenina a bylinky budú skvele rásť a škodcovia sa vašej záhrade vyhnú.

Vysaďte cesnak vedľa týchto rastlín a na škodcov v záhrade zabudnete.
Foto: shutterstock/Liubomyr Tryhubyshyn

Kde sadiť cesnak?

Cesnak je zelenina s mimoriadne širokým spektrom využitia. Vďaka svojej intenzívnej chuti a vôni je nenahraditeľný pri varení a jeho zdraviu prospešné vlastnosti sú známe už niekoľko tisíc rokov. Okrem toho je cenený v záhradníctve, pretože má priaznivý vplyv na iné druhy. Odvar alebo extrakt z cesnaku odpudzuje škodcov a pomáha aj v boji proti chorobám. Vďaka tomu sa ľahko pestuje v domácich záhradách. Kde sadiť cesnak? Najlepšie rastie na teplých a slnečných miestach, ale dobre sa mu darí aj v polotieni. Kvôli nedostatočne vyvinutému koreňovému systému má pomerne vysoké nároky na pôdu. Je dôležité, aby pôda bola úrodná, bohatá na humus a živiny. Uprednostňuje mierne kyslé alebo neutrálne pôdy.

Treba tiež pamätať na to, že cesnak pôsobí na susedné rastliny, čo môže výrazne urýchliť ich rast, zlepšiť ich kondíciu a dokonca ich urobiť odolnejšími voči environmentálnym stresom. Vysadený v záhrade môže pomôcť zvýšiť výnosy a zlepšiť ich kvalitu.

Cesnak má vlastnosti, ktoré odpudzujú niektorých škodcov.
Foto: shutterstock/BearFotos

Aké rastliny sa oplatí vysádzať spolu s cesnakom?

Výsadba cesnaku v záhrade je ekologickým spôsobom boja proti nepríjemným škodcom, ale nielen proti nim. Pomáha chrániť vaše plodiny pred chorobami a prispieva aj k zdravému rastu a bohatej úrode. V záhrade ho vysádzam všade, kde sa dá, udržiavam úrodu zdravú a prosperujúcu a chránim ju pred škodcami. Aké rastliny sa oplatí vysádzať spolu s cesnakom? Táto zelenina, bylinky a kvety sa vám poďakujú za takúto spoločnosť.

Aké rastliny sa oplatí vysádzať spolu s cesnakom?

Ruže – cesnak ochráni kríky pred voškami, mravcami, slimákmi a tiež hubami, ktoré okrem iného spôsobujú čiernu škvrnitosť na listoch ruží.

Harmanček, saturejka – zlepšujú chuť cesnaku a ovplyvňujú aj jeho celkový vývoj.

Nechtík lekársky – chráni cesnak okrem iného pred muchou cibuľovou, ako aj pred pôdnymi škodcami, ako sú háďatká a blchy.

Rebríček obyčajný – priťahuje do záhrady opeľujúci hmyz a tiež pomáha cesnaku rásť.

Mrkva – fytoncídy vylučované cesnakom pomôžu odradiť vošky a muchy, zatiaľ čo mrkva zlepší kvalitu výsledných hláv.

Paradajky, paprika, baklažán – budú menej náchylné na fytoftóru a iné hubové ochorenia a škodcovia (napríklad vošky a pavúky) sa k nim ani nepriblížia.

Červená repa – cesnak pomáha odpudzovať škodcov a zabraňuje plesňovým infekciám, zlepšuje tiež chuť červenej repy.

Zemiaky – silná vôňa cesnaku odrádza škodcov, ktorí sa živia zemiakmi, vrátane pásavky zemiakovej.

Šalát – cesnak chráni pred slimákmi, voškami a inými škodcami. Na oplátku má šalát pozitívny vplyv na jeho rast.

Jahody – spoločnosť cesnaku chráni okrem iného pred nebezpečnou chorobou plesňou sivou a škodcami vrátane slimákov alebo roztočov. Jahody zasa zlepšujú kvalitu a veľkosť cesnakových cibuliek.

Ovocné stromy – silná vôňa cesnaku odpudzuje škodcov, ako sú vošky, roztoče a chrobáky. Okrem toho blízkosť tejto zeleniny chráni stromy okrem iného pred kučeravosťou listov broskýň alebo chrastavitosťou jabĺk.

Pri niektorých druhoch zeleniny môže byť blízkosť cesnaku veľmi prospešná.
Foto: shutterstock/Ilya Karnaukhov

Existuje však niekoľko rastlín, ktoré by sa nemali vysádzať spolu s cesnakom. Predovšetkým by sa mal vyhýbať spoločnosti bôbov, hrachu alebo fazule. Takisto je vhodné vyhnúť sa blízkosti cibule, póru a pažítky, pretože si môžu konkurovať v boji o živiny. Výsadba týchto druhov zeleniny vedľa seba môže viesť k zníženiu výnosov a zvýšeniu náchylnosti rastlín na choroby.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nezabudnite vysadiť popri jahodách. Budú ušetrené chorôb a sivej plesne

Chcete, aby bol cesnak krásny? Vždy ho saďte takto

The post Sadím v záhrade, kde sa len dá. Nemám žiadne problémy so škodcami appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie