Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Samosprávy sú kľúčovým partnerom, vyhlásili ministri na sneme ZMOS-u

Vláda vníma mestá a obce ako kľúčových partnerov pre spoluprácu. Vicepremiérka a ministerka hospodárstva Denisa Saková to deklarovala na utorkovom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) spolu s ďalšími predstaviteľmi vládneho kabinetu. “Každý jeden z vás už určite zaregistroval náš záujem, ochotu a spôsob komunikácie voči samosprávam, predstaviteľom miest a obcí,” poznamenala Saková. Vláda […]
Menej ako 1 min. min.

Vláda vníma mestá a obce ako kľúčových partnerov pre spoluprácu. Vicepremiérka a ministerka hospodárstva Denisa Saková to deklarovala na utorkovom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) spolu s ďalšími predstaviteľmi vládneho kabinetu.

“Každý jeden z vás už určite zaregistroval náš záujem, ochotu a spôsob komunikácie voči samosprávam, predstaviteľom miest a obcí,” poznamenala Saková. Vláda chce podľa nej pôsobiť v regiónoch, stretávať sa s ľuďmi a hľadať pre nich riešenia, čo je nemožné bez spolupráce s komunálnymi politikmi.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok považuje spoluprácu so samosprávami za prínos pre každú vládnu garnitúru. Podčiarkol snahu zabezpečiť v každom regióne rovnako dostupné služby štátu. “Chceme zjednodušiť komunikáciu občanov s úradmi a zlepšiť dostupnosť služieb v duchu hesla online, rýchlo a efektívne,” načrtol. Za kľúčovú prioritu označil bezpečnosť ľudí v každej obci.

Minister regionálneho rozvoja Richard Raši poukázal na aktivity ministerstva v regiónoch, ako sú regionálne snemy či rezortné dni. Potvrdil ambíciu pokračovať vo výjazdových rokovaniach vlády. Avizoval opatrenia, aby sa financie z integrovaných územných investícií rozdeľovali spravodlivo. Pripomenul aj pozitívne zmeny, ktoré má priniesť novela zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov.

Daň z nehnuteľností je niekde aj trojnásobne vyššia, samosprávu obrala o príjmy aj Matovičova atómovka

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč avizoval kroky na zlepšenie fungovania Pôdohospodárskej platobnej agentúry vo vzťahu k samosprávam. Pomôcť by mal napríklad inštitút malej investície do 100-tisíc eur. Zo Slovenského pozemkového fondu chce vybudovať modernú, proklientsku organizáciu, vznikol tam podľa neho tím, ktorý sa venuje primárne samosprávam. Zdôraznil aj význam fungujúceho agrosektora pre regióny.

Minister práce Erik Tomáš označil ZMOS za dôležitého sociálneho partnera. Poďakoval združeniu za podporu balíka zákonov týkajúceho sa nového nastavenia minimálnej mzdy a kolektívneho vyjednávania. Verí, že spoločne zvládnu reformu financovania sociálnych služieb.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pripomenula, že pod jej vedením sa na ministerstve začalo ZMOS prizývať k diskusiám. Potvrdila realizáciu opatrení na zabezpečenie dostatku lekárov. Medzi aktuálne témy zaradila napríklad zlepšenie optimalizácie siete nemocníc.

Minister spravodlivosti Boris Susko spomenul tému súdnej mapy. Chce nastaviť opatrenia na jej zlepšenie tak, aby sa neohrozili peniaze z plánu obnovy a zároveň sa naplnili požiadavky na prístup občanov k spravodlivosti.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie