Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Samsung sa rozhodol správne a vytvoril model, ktorý sa stal legendou

V apríli roku 2009 Samsung predstavil svoj prvý smartfón so systémom Android. Model GT-i7500 sa začal predávať v rovnakom roku v júni. Bol to druhý smartfón s Androidom po legendárnom prvom smartfóne s týmto systémom od Googlu, ktorým bol T-Mobile G1 produkovaný HTC. Samsung na systéme Android postavil svoj dodnes trvajúci úspech. Aj keď spočiatku […]
Menej ako 1 min. min.

V apríli roku 2009 Samsung predstavil svoj prvý smartfón so systémom Android. Model GT-i7500 sa začal predávať v rovnakom roku v júni. Bol to druhý smartfón s Androidom po legendárnom prvom smartfóne s týmto systémom od Googlu, ktorým bol T-Mobile G1 produkovaný HTC.

Samsung na systéme Android postavil svoj dodnes trvajúci úspech. Aj keď spočiatku experimentoval aj s inými systémami, napríklad vlastnou Badou a historicky používal aj systémy od Microsoftu či v tom čase už zastaraný Symbian.

Model GT-i7500 mal čistý Android vo verzii 1.5 bez nadstavieb a procesor od Qualcommu – výrobcu v súčasnosti jedných z najvýkonnejších mobilných procesorov radu Snapdragon.

Archaické parametre

Smartfón mal OLED displej s dnes úsmev vyvolávajúcou uhlopriečkou 3,2 palca. Vtedy tiež stačila, dnes rovnako úsmevne pôsobiaca operačná pamäť s kapacitou 128 megabajtov. Úložisko v telefóne bolo osem gigabajtov, ktoré sa dalo rozšíriť pomocou pamäťových kariet.

Druhý komerčne dostupný smartfón s Androidom si vystačil s päť megapixelovým fotoaparátom, ktorý disponoval automatickým ostrením. Predná kamera chýbala, móda selfičok prišiel oveľa neskôr.

Samsung GT-i7500 Galaxy FOTO: Luděk Vokáč, iDNES.cz

Nechýbala GPS navigácia a vo výbave bol dnes už čoraz exotickejší audio konektor 3,5-milimetrový jack. Konektor na nabíjanie a pripojenie k počítaču bol typu MicroUSB.

Zakladateľ série

Za rok od uvedenia svojho prvého modelu s Androidom Samsung predstavil a začal predávať zakladateľa radu, ktorý trvá dodnes. Bol ním prvý model Galaxy S s modelovým číslom i9000. Ten započal dominanciu Samsungu nielen medzi prémiovými smartfónmi s Androidom.

Všetky Samsungy radu Galaxy S FOTO: Ondřej Martinů, Mobil.iDNES.cz

Model Galaxy S už ponúkol lepšiu výbavu so štvorpalcovým AMOLED displejom s odolným sklíčkom Gorilla Glass alebo vlastným procesorom Hummingbird. Operačná pamäť bola 512 megabajtov a úložisko buď osem alebo 16 gigabajtov. Android 2.1 už mal nadstavbu TouchWiz 3.0 od Samsungu.

Predný fotoaparát mal VGA rozlíšenie. Galaxy S si musel vystačiť s vymeniteľnou batériou s kapacitou 1 500 mAh, čo vzhľadom na energeticky menej náročné špecifikácie stačilo.

Samsung Galaxy S II FOTO: Mobil.iDNES.cz

Veľkým hitom bol nasledujúci Samsung Galaxy SII, ktorý sa vo svojej dobe stal v podstate vlajkovou loďou prístrojov s Androidom. Napriek tomu, že dnes už je ťažko použiteľný, tak stále má svoje kúzlo. Samozrejme u všetkých spomínaných prístrojov platí, že sú v porovnaní so súčasnými modelmi veľmi kompaktné a majú veľmi malé displeje.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie